AcasăSOCIALProbele de competențe la Bacalaureatul 2021 nu se mai susțin! Decizia luată...

Probele de competențe la Bacalaureatul 2021 nu se mai susțin! Decizia luată de Ministerul Educației

Probele de competențe la Bacalaureatul 2021 nu se susțin, ci vor fi echivalate

Probele de competențe lingvistice de comunicare în limba română, cele de comunicare în limba maternă, de competențe digitale și într-o limbă străină din calendarul de bacalaureat 2021 nu se vor mai susține în acest an, ci vor fi echivalate, cum s-a întâmplat anul trecut, potrivit unei Ordonanțe de Urgență aprobată, miercuri, de Guvern.

Ministerul Educației precizează că „miercuri, 19 mai 2021, a fost adoptat, în ședință de Guvern, proiectul de Ordonanță de Urgență inițiat de Ministerul Educației pentru instituirea unor măsuri privind buna funcționare a sistemului de învățământ și pentru modificarea și completarea Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare”.

Măsurile adoptate vizează interesul elevilor, având în vedere organizarea examenului de bacalaureat în condiții excepționale, conforme cu normele de protecție sanitară aplicabile în perioada de alertă, pentru anul şcolar 2020-2021.

Astfel, la examenul național de bacalaureat, se echivalează/se recunosc probele de evaluare a competențelor, respectiv:

  • -proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
  • -proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale;
  • -proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal;
  • -proba de evaluare a competenţelor digitale.

„Ministerul Educației va emite ordinul de aprobare a metodologiei de punere în aplicare a acestei măsuri în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgenţă”, potrivit comunicatului oficial.

Proiectul de ordonanță despre care Edupedu.ro a scris la 17 mai prevede următoarele:

„Pentru anul școlar 2020 – 2021, probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale, probele de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal și probele de evaluare a competențelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”.

Cum s-au echivalat competențele în anul 2020

Competențele digitale:

Un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de acesta la disciplina tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a. Nivelul de competenţă digitală s-a acordat conform următoarei grile:

-nivelul “utilizator începător” pentru media cuprinsă între 5 şi 5,99;

-nivelul “utilizator de nivel mediu” pentru media cuprinsă între 6 şi 6,99;

-nivelul “utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49;

-nivelul “utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 şi 10.

În certificatul de atestare a competenţelor digitale a fost scrisă la rubrica „punctaj” media aritmetică pe baza căreia a fost acordat nivelul de competenţă.

Dacă absolventul nu a făcut TIC/informatică în liceu

Candidaţii care nu au studiat disciplina tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor sau echivalente au susţinut proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D) în baza unei proceduri făcute de Centrul Naţional de Examinare şi Evaluare.

Competențele de comunicare în limba română

Media aritmetică a celor 4 ani de liceu a mediilor de la limba și literatura română devine calificativ la proba orală de la Bac 2020 după următorul model:

-cei cu media între 5 și 6,99 sunt ”utilizatori medii”

-mediile între 7 și 8,49 primesc calificativ ”utilizator avansat”

-mediile între 8.50 și 10 primesc calificativul ”utilizator experimentat”

Media aritmetică este suma tuturor mediilor anuale împărțită la numărul anilor de liceu.

În mod similar sunt calculate și calificativele pentru competențele în limbă străină.

-nivel A1- pentru media cuprinsă între 5 și 5.99

-nivel A2 -pentru media cuprinsă între 6 și 6.99

-nivel B1- pentru media cuprinsă între 7 și 8.49

-nivel B2 – pentru media cuprinsă între 8.50 și 10

author avatar
Tudor Borcea
198 afisari

1 COMENTARIU

  1. Nu le mai trebuie competente de comunicare in limba romana. Se vede ca aceasta limba este foarte grea. Nu vorbesc corect guvernantii, de ce ar trebui sa vorbeasca altii? Inainte cu prostia in Romania educata (educata in ce?).

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger