AcasăSOCIALPro Agro: Explozia prețului la ulei, specula multinaționalelor

Pro Agro: Explozia prețului la ulei, specula multinaționalelor

Prețurile la ulei, la un pas să devină prohibitive

Uleiul de floarea soarelui va continua să se scumpească, ne spun reprezentanții Federației Pro Agro, care arată că această creștere exorbitantă de preț nu se justifică și că în zona de retail se face o speculă în acest moment. Cu toate acestea, stocurile de ulei făcute de români nu sunt chiar isterice, având în vedere că 80% din piața europeană era acoperită de Rusia, Ucraina și Belarus. 

Pagubele colaterale ale sancțiunilor impuse Rusiei și Belarusului, dar și ale războiului din Ucraina încep să se simtă tot mai pregnant. Prețul uleiului de floarea soarelui a explodat peste noapte, pe fondul opririi importurilor din aceste țări, care a dezechilibrat profund piața europeană. În România, care nu este dependentă de importuri de floarea soarelui și ulei, prețurile au luat-o și ele razna, însă reprezentanții producătorilor agricoli ne spun că acest lucru a fost doar o speculă a retailerilor, care va continua și în perioada următoare.

”Părerea noastră este că această creștere necontrolată a prețului la uleiul de floarea soarelui este o speculație a retailerilor. Nu există o justificare pentru asemenea creșteri, atâta timp cât floarea soarelui este recoltată anul trecut, salariile nu au crescut, iar costurile de procesare, influențate de energie, nu s-au majorat atât de mult. În decembrie uleiul era 6 lei litrul, apoi a crescut la 7 lei, iar acum a ajuns la peste 11-12 lei. Este și o cerere foarte mare la nivel internațional și se speculează pe emoția asta a oamenilor, care încearcă să-și facă stocuri. Și pe bună dreptate, că la recolta nouă va fi o explozie foarte mare a prețurilor. Recolta nouă de floarea soarelui se preconizează a se tranzacționa la peste 750 de dolari tona, față de 450 de dolari maximum, cât a fost recolta de anul trecut”, ne-a declarat Ionel Arion, președintele Federației Pro Agro.

Acesta mai arată că stoparea importurilor din Rusia, Ucraina și Belarus înseamnă ieșirea din piață a 12 milioane de tone de floarea soarelui, ceea ce înseamnă 80% din piață, iar în Europa nu se produce atât de multă floarea soarelui încât să se acopere nevoile interne.

Uleiul românesc pleacă la export

Ca să acopere golurile de pe piața europeană, uleiul românesc ar putea pleca la export, unde procesatorii pot obține câștiguri mai mari ca în țară. România își produce 100% din necesarul de floarea soarelui și 90-95% din ulei.

”Lumea nu cumpără ulei în cantități mari pentru că nu va mai fi ulei pe piață, ci pentru că nu va mai fi accesibil. Este o nuanță aici, pe care politicienii nu prea o sesizează. Iar statul nu poate controla în niciun fel creșterile de prețuri la ulei. Doar Consiliul Concurenței ar putea interveni în piață să constate specula, dar până se face o anchetă de către această instituție, care este destul de închistată și greoaie, va dura mult și bine. Ancheta de pe piața carburanților a durat 4 ani și tot nu au găsit vreo neregulă. Directiva europeană pentru practicile comerciale neloiale putea fi aplicată acum, dacă era în vigoare în România, și se punea presiune pe retaileri. Niciun retailer nu a venit vreodată să spună că nu mai ia marfă de la un anumit producător pentru că a mărit prețul foarte mult. Și asta pentru că retailerii impun prețul. Și este clar că în zona asta se fac speculațiile”, ne-a mai precizat președintele Federației Pro Agro, Ionel Arion.

Autoritățile fac apel la calm

Ca și în cazul benzinei, autoritățile au ieșit public și au făcut apel la calm, asigurând populația că nu există riscul unei crize alimentare. După intervenția statului în specula cu benzină, prețurile tot au crescut, cu 50-60 de bani la litru, ceea ce înseamnă foarte mult. La ulei, apelul la calm nu a stopat aproape dublarea prețului. Este clar că, fără măsuri concrete în piață și în zona de producție, securitatea alimentară nu va putea fi asigurată. „România, în momentul de faţă, nu se află în niciun astfel de risc de a apărea o criză alimentară sau să fim în risc de apariţie a unor dezechilibre majore pentru că producem suficient de multă hrană pentru necesarul de consum al populaţiei în ţara noastră. Îi încurajez pe români să se informeze din surse sigure, să fie liniştiţi din punct de vedere al asigurării necesarului de alimente”, a afirmat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în curând în magazinele românești din Peninsulă.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
1.492 afisari

5 COMENTARII

  1. eu cred ca este facatura securista , pentru ca in afara de tv mizerabile , eu nu am vazut oameni sa cumpere asa cum dau ele , cumpara normal

    • Astea sunt numai începuturile unei guvernări UE globaliste dezastruoase, a cărei preocupări a fost mereu minoritățile și numele de gen, bine și cumpărarea cât mai multor doze de ser experimental, care acum începe sa bubuie pe alocuri

  2. Daca toate preturile sunt speculative, de ce nu ar practica si Romania cu uleiul ? Cand mult trambitata economie de piata s-a dus dracului, este clar ca s-a ajuns la care pe care.

  3. O mare minciuna spun si autoritatile cand afirma ca uleiul s-a scumpit cu 10-20%.
    Eu stiu cacel mai ieftin ulei se gasea la PROFI cu 3,99 lei, iar acum cel mai ieftin este la MEGA IMAGE cu 6.99, deci scumpirea este de 80% iar la alte magazine de cel putin 100%, undenu gasesti ulei sub 8-9 lei/litru.
    In ceea ce priveste lacomia multinationalelor aceasta este chiar esenta si motivul existentei lor, prin dorinta actionariatului de a se imbogati rapid si din orice si oricum, fara scrupule (legea de baza a capitalismului).
    Datoria organelor de control este de a le da peste bot si buzunar cand intind coarda prea mult.

  4. se mai revigoreaza niste sectoare si se mai scapa de niste stocuri rancede , fraieri sint Slava Domnului !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger