AcasăSOCIALPrimul protest de la instalarea noului Guvern. Uniunea TESA din Sănătate pichează...

Primul protest de la instalarea noului Guvern. Uniunea TESA din Sănătate pichează Ministerul Muncii

sursa foto: Facebook/Uniunea Tesa din Sanatate

Se anunță un protest, vineri, în Capitală, în fața sediului ministerului condus de către Marius Budăi. Uniunea TESA din Sănătate va picheta, vineri, Ministerul Muncii, pentru a-și face auzite revendicările. Protestul ar urma să se desfășoare pe durata a două ore. Se reclamă inechitatea salarială din sistem.

„Uniunea Națională a Sindicatelor TESA din Sănătate, organizație sindicală reprezentativă pe grup de unități la nivel național, afiliată la Confederația Sindicală Națională Meridian, va picheta Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, vineri, 16 iunie 2023, între orele 11.30 – 13.30”, au transmis sindicaliștii, într-un comunicat.

Reprezentanții Uniunii Sindicatelor TESA din Sănătate au făcut publice și care le sunt revendicările. Iată lista:

1. Eliminarea discriminării în cadrul noii legi a salarizării din sănătate pentru personalul TESA si pentru toate categoriile de salariați care au suferit ca urmare a aplicării Legii 153/2017;

2. Personalul nemedical din spitale să fie cuprins în Anexa- Sănătate, în noua lege a salarizării și să nu mai fie separat de partea medico-sanitară. Echipa din spitale să fie ÎMPREUNĂ, medical și nemedical;

3. Să nu scadă niciun venit aflat în plată, în momentul intrării în vigoare a noii legi a salarizării;

4. Deblocarea posturilor în sistemul sanitar;
5. Sporurile în sănătate să fie raportate la salariile aflate în plată;
6. Acordarea voucherelor de vacanță tuturor salariaților din sănătate prin plata acestora de la bugetul de stat;

7. Revenirea la indemnizația de hrană neimpozitată prin acordarea de carduri sau tichete de masă, actualizată la 40 de lei/zi;

8. Acordarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase pentru toți angajații unităților sanitare de mono specialitate în care activitatea se desfășoară în condiții de pericol – Pneumoftiziologi (TBC), Psihiatrie și Boli Infecțioase” și introducerea drepturilor de acordare a sporurilor pentru tot personalul (medical și nemedical) care lucrează în spitalele de acest tip și în Regulamentul Sporurilor;

9. Clarificarea situației structurilor de Managementul Calității (SMC), eventual introducerea în categoria de personal auxiliar – sanitar, având în vedere că au angajați și medici, conform Ordinului 1312/2020.

Sindicaliști: Au fost create astfel adevărate prăpăstii salariale

Uniunea TESA din Sănătate transmite totodată că „așteaptă publicarea proiectului de lege a salarizării pe data de 15 iulie 2023, așa cum a fost anunțat, iar în funcție de cum va arăta acesta, va acționa prin toate mijloacele legale pentru stoparea discriminării, susținerea revendicărilor și restabilirea drepturilor acestor salariați din sistemul sanitar, în caz contrar vor relua acțiunile de protest, care ar putea culmina cu greva generală”.

Potrivit sindicaliștilor Uniunii TESA, demonstrația este menită să atragă atenția ministrului muncii și guvernanților că o nouă discriminare a unor categorii de salariați din sistemul sanitar, în noua lege a salarizării, este de neacceptat.

„De 6 ani, categorii importante de salariați din sistemul sanitar, au fost grav discriminate de actuala Lege a salarizării nr.153/2017. Este vorba în primul rând de personalul nemedical tehnic-economic-administrativ (TESA), dar și de personalul BBC (biologi, biochimiști, chimiști), psihologi, personal auxiliar-sanitar. Au fost create astfel adevărate prăpăstii salariale între personalul medico-sanitar și celelalte categorii de salariați (situație unică in Europa), iar acest lucru a condus la un profund sentiment de nedreptate, care este deja cronicizat în rândul lucrătorilor din sănătate”, au mai transmis sindicaliștii, în comunicat.

author avatar
Andrei Coman
155 afisari

2 COMENTARII

  1. ” eroii ” s-au invatat cu bani multi .in spital daca nu dai spaga nici nu se uita la tine .

  2. Cum suna faptul ca majoritatea spitalelor au acreditare provizorie de functionare ( care se prelungeste anual) dar sistemul ticalosit a inventat acreditare ANMCS ( management si calitate in sanatate !) si cel mai tare e costul acreditarii ! Asta suporta spitalul !
    Spitalele care au ars aveau cea mai cea acreditare ANMCS !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger