AcasăSOCIALPrimul pas spre privatizare. Compania strategică UNIFARM, scoasă ”la produs”

Primul pas spre privatizare. Compania strategică UNIFARM, scoasă ”la produs”

Vor să scape și de Compania Națională Unifarm

După ce a fost jefuită și falimentată în timpul pandemiei, Compania Unifarm, aflată în subordinea Ministerului Sănătății, este scoasă ”la produs” pe piața liberă. Situația dezastruoasă în care se află această companie strategică a statului va determina intrarea în faliment a acesteia și, evident, vânzarea pe nimic a activelor. 

Jaful de la Unifarm, demonstrat cu subiect și predicat de către Curtea de Conturi, a dus compania în pragul falimentului, iar șefii din Ministerul Sănătății, care coordonau direct activitatea companiei, au scăpat nepedepsiți. Datoare vândută la Trezoreria Statului, căreia nu-i poate înapoia miliardul de lei dat în perioada stării de urgență și tocat pe achiziții scumpe și proaste, Compania Națională Unifarm este scoasă acum pe piața liberă, să facă profit.

De la înființarea ei în 1935 și până în prezent, compania a desfășurat o activitate cu caracter social-sanitar, ca parte integrantă a sistemului de ocrotire a sănătații. Obiectul de activitate a fost, în principal, asigurarea rețelei sanitare cu medicamente, produse farmaceutice și parafarmaceutice, produse tehnico-medicale, aparatură și echipamente sanitare, seruri și vaccinuri, reactivi și alte produse din producția internă proprie și din import. Mai mult, Compania Națională Unifarm – S.A. colabora cu Ministerul Sănătății în vederea asigurării programelor naționale de sănătate organizate și finanțate de acest minister.

Mai exact, compania asigura, prin achiziții centralizate, prețuri modice pentru unitățile sanitare și farmacii, scopul fiind unul social, și nu acela de a realiza profit. Acum însă, ca să scape de problemele financiare grave cauzate de infracțiunile comise acolo, Ministerul Sănătății a decis să-i schimbe obiectul de activitate, aruncând-o pe piața concurențială și anulându-i toate atribuțiile prevăzute în sprijinul statului.

Se taie toate punțile

Potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptată de Executiv, compania Unifarm nu va mai asigura rețeaua sanitară cu medicamente, produse farmaceutice și parafarmaceutice, produse tehnico-medicale, aparatură și echipamente sanitare, seruri și vaccinuri, reactivi și cu alte produse din producția internă proprie și din import.  Astfel, Unifarm va participa, alături de ceilalți distribuitori, în condiții concurențiale de piață, la procedurile de achiziții publice desfășurate, în condițiile legii, de către Ministerul Sănătății, cât și de unitățile sanitare. Totodată, Compania Națională Unifarm nu va mai asigura constituirea, acumularea sau împrospătarea niciunei rezerve a Ministerului Sănătății.

”Având în vedere prevederile art. 41 din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se constituie rezerva Ministerului Sănătății, care cuprinde medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectante, insecticide, dispozitive medicale şi alte materiale specifice. În acest sens, Rezerva Ministerului Sănătății se achiziționează, în condițiile legii, din bugetul Ministerului Sănătății, iar Compania Națională Unifarm – S.A., în baza unor relații contractuale, poate asigura depozitarea acesteia”, se arată în Hotărârea de Guvern.

Ministerul se retrage

Potrivit actului normativ, membrii consiliului de administrație ai Companiei Naționale Unifarm nu vor mai fi numiți și revocați prin ordin al ministrului Sănătății, aceștia fiind selectați în conformitate cu prevederile legale instituite de art. 29 din O.U.G. nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Singurii care vor mai fi numiți și revocați prin ordin de ministru vor fi, însă, reprezentanții statului în adunarea generală a acționarilor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.494 afisari

8 COMENTARII

    • Dar cine plateste marfa de milioane de euro din depozite? Acum este deja depreciata.

  1. Cea mai mare tampenie. Impotriva sigurantei sanatatii publice, mai ales intr o situatie de criza, asa cum au vrut sa nenoroceasca Institutul Cantacuzino, cand l au pus pe butuci.

  2. iar o sa apara trompetele securitatii care acopera hotii , gen chireac , sa spuna : sint prosti domle , incompetenti . si daca te uiti in conturile lor sa vezi ce destept sunt !

  3. Acelaș guvern de oameni cinstiți au împrumutat in 2 ani 57 (cinci zeci si sapte)de miliarde de euro. Unde sânt , ce s-a făcut cu ei nimeni nu știe .

    Mai există în țară servicii de securitate? Mai există procuratură în țara asta? Procurori cinstiți? Unul? Mai există art.136 din Constituția Romaniei?

    Art. 136 – Proprietatea
    (1) Proprietatea este publică sau privată.
    (2) Proprietatea publică este garantată şi ocrotită prin lege şi aparţine statului sau unităţilor administrativ-teritoriale.
    (3) Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice.
    (4) Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică.
    (5) Proprietatea privată este inviolabilă, în condiţiile legii organice.

  4. Tache si doamnă Marcu si cei care sunteti deținători de informații. In doi ani să imprumuti 57 de miliarde de euro nu este o informație suficient de importantă ca să îi asociați pe cel din guvern? Ce este important pentru dumneavoastră? Nu vedeți intențiile? Sint telegrafiate..
    Mai există o posibilitate, ati trecut si dumneavoastră pe la scoala lui Klaus Schwab, leader sau shapers este neesențial. Păcat. A fost o vreme când pentru asa ceva nu se făcea economie de resurse

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger