Cauta

Primul pas pentru reducerea bugetarilor. Inteligența artificială, introdusă în administrația publică

Comitetului Român pentru Inteligență Artificială, înființat ca organism de sprijin pentru Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, va avea, ca primă misiune, implementarea inteligenței artificiale (IA) chiar în administrația publică locală și centrală. Aceasta va prelua sau, mai degrabă, va înlocui bugetarii în operațiunile administrative repetitive și în furnizarea serviciilor publice. 

Inteligența artificială sau computerizarea și automatizarea activităților umane a intrat în linie dreaptă. România a dat undă verde înființării Comitetului Român pentru Inteligență Artificială, organism de sprijin al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării în elaborarea și implementarea acesteia în sectorul bugetar și nu numai.

Dacă în sectorul privat transformările sunt vizibile de la an la an, transformări care au redus multe dintre locurile de muncă, în sectorul bugetar inteligența artificială și-a amânat mult implementarea. Comitetul nou înființat va avea însă ca sarcină să elaboreze propuneri pentru implementarea inteligenței artificiale în administrația publică centrală și locală din România, în operațiunile administrative repetitive și în furnizarea serviciilor publice. Totodată, inteligența artificială (IA) va pătrunde și în domeniul medical, unde va contribui la sporirea acurateței stabilirii patogenezelor, patologiilor și a tratamentului, asigurând un suport eficient și în timp real profesioniștilor din domeniu. Guvernul a anunțat, totodată, că va utiliza IA și în serviciul public de învățământ, pentru accelerarea învățării personalizate, a oferirii unei evaluări și a unui feedback continuu elevilor, a aplicării de algoritmi de analiză pentru personalizarea procesului de învățare pentru a fi adaptat la nevoile elevilor în timp real.

Sistemul, adoptat pe scară largă

Potrivit Ordinului de înființare a Comitetului Român pentru Inteligență Artificială, scopul organismului este de a asigura cadrul de guvernanță pentru canalizarea resurselor existente, precum și pentru identificarea și mobilizarea de noi resurse, în vederea dezvoltării unitare a domeniului inteligenței artificiale în România. Principalul obiectiv al Comitetului constă în crearea unui ecosistem de inteligență artificială bazat pe excelență, încredere și respectarea principiilor etice, coerent, performant și sustenabil, care să genereze valoare adăugată în plan social și economic prin utilizarea tehnologiilor de inteligență artificială, să crească numărul de specialiști locali și să fructifice aportul mediului privat și al cetățenilor români din străinătate, urmărind stimularea adoptării pe scară largă a domeniului inteligenței artificiale în România.

Se pregătește și strategia națională

Printre principalele atribuții ale Comitetului se numără analiza provocărilor majore cu care se confruntă România, respectiv a necesităților de dezvoltare la nivel național, în domeniul inteligenței artificial, monitorizarea, direcționarea și coordonarea eforturilor strategice pentru dezvoltarea domeniului inteligenței artificial în România, precum și sprijinirea elaborării Strategiei naționale privind inteligența artificială și a planului de acțiune pentru implementarea strategiei la nivel național. Comitetul va avea obligația de a asigura comunicarea și colaborarea cu Administrația Prezidențială, Secretariatul General al Guvernului și cu alte autorități și instituții publice relevante pentru domeniul inteligenței artificiale din România. În același timp, Comitetul se va ocupa de inițierea de parteneriate cu organizații naționale și internaționale pentru dezvoltarea inteligenței artificiale în țara noastră.

Ultimele stiri

  • Scandal la Mangalia: Repetă Mohammad Murad rețeta ilegală din 2020?
  • PSD continuă să aloce fonduri uriașe pentru a păstra ritmul investițiilor în infrastructură
  • Horoscop luna iunie 2024 – pentru toate zodiile. Noroc şi reuşite în multe activităţi. Planurile de călătorie ţin capul de afiş
  • Românii care îşi pot pierde „leafa” din cauza noilor prevederi din Legea Pensiilor 2024. Seniorii care riscă să rămână fără bani
  • Planul Oficial al lui Sebastian Burduja pentru București, dezvăluit românilor din Capitală
  • Zile libere legale pentru români în luna iunie 2024. Cei mai mulţi au 3, dar există şi norocoşi care primesc 4
  • Veşti proaste despre Kate Middleton după anunţul că se luptă cu cancerul!
  • Traian Băsescu, avertisment pentru Klaus Iohannis: „Liderii statelor NATO se feresc să fie șantajați”
  • Guvernul României, pus la colţ! Trebuie să plătească 42 de milioane de euro către băieţii deştepţi din energie
  • Mai este profitabil să investeşti într-un apartament, în 2024? Ce câştig îţi poate aduce o afacere în imobiliare
  • Exit mobile version