AcasăSOCIALPrimarul Constanței, SOMAŢIE către ÎPS Teodosie: ce biserică îi cere să dărâme!

Primarul Constanței, SOMAŢIE către ÎPS Teodosie: ce biserică îi cere să dărâme!

biserica-trotuar-din-constantaPrimarul Constanței, SOMAŢIE către ÎPS Teodosie: ce biserică îi cere să dărâme! Sursa foto: Googl Street View

Vergil Chițac, primarul Constanţei, i-a cerut lui ÎPS Teodosie să respecte legea și decizia definitivă a instanței judecătorești care a stabilit că una dintre cele peste 10 biserici nefinalizate din Constanța a fost ridicată ilegal pe un trotuar.

Edilul de la malul mării i se adresează Arhiepiscopului Tomisului pe numele din buletin, Teodosie Petrescu, și îi cere acestuia să desființeze construcția ilegală.

Instanţa a decis demolarea

Instanţa de judecată a decis definitiv, în 13 decembrie 2021, demolarea bisericii, „în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”.

Termenul de 90 de zile expiră astfel în 14 martie 2022, avertizează primarul Constanței.

Edilul reaminteşte că, prin decizie judecătorească rămasă definitivă în urma apelului înaintat de Arhiepiscopia Tomisului, instanţa autorizează Primăria Constanţa „să desfiinţeze lucrările de construcţie realizate fără autorizaţie de construire, în caz de neexecutare a obligaţiei în termenul acordat, pe cheltuiala pârâtei”.

Iată scrisoarea primarului:

Stimate domnule Teodosie Petrescu, Arhiepiscop al Tomisului,

Constat că până în prezent nu au fost efectuate lucrările de desființare a acestei construcții realizate ilegal, iar din pozițiile exprimate public de către Dumneavoastră rezultă că nu aveți intenția de a pune în aplicare decizia instanței, creând premisele unui potențial conflict cu urmări nefaste pentru întreaga comunitate.

În acest context, am obligația, ca primar al municipiului Constanța, să vă înștiințez cu privire la consecințele neexecutării unei hotărâri judecătorești definitive și să vă atrag atenția că intrarea în legalitate și punerea în aplicare a acestei decizii, obligatorii pentru instituția pe care o conduc, se vor produce mai devreme sau mai târziu.

Nepunerea în aplicare a acestei decizii și tergiversarea intrării în legalitate pot conduce la degradarea imaginii Bisericii ca instituție și tensionarea relațiilor dintre comunitatea religioasă și restul cetățenilor acestui oraș.

Mizez pe buna credință a Dumneavoastră și a instituției pe care o conduceți pentru aducerea la îndeplinire a acestei hotărâri judecătorești.

Recursul la soluții de forță, precum amenințarea potrivit căreia “preoții se vor închide înăuntru” în situația punerii în aplicare a deciziei, nu poate fi interpretat decât ca un îndemn la nesupunere și la încălcarea directă a legii, nu doar la nerespectarea ei.

Vergil Chițac
Primarul Municipiului Constanța”.

author avatar
Andrei Ștefan