AcasăSOCIALPrimăria din Piatra Neamț taie sute de pomi fructiferi, pe motiv că...

Primăria din Piatra Neamț taie sute de pomi fructiferi, pe motiv că „pătează aleile”. Ce se va pune în locul lor

(sursa foto: agrointel.ro)

Primăria Piatra Neamț va tăia sute de pomi fructiferi din oraş. Motivul invocat fiind că aceștia „pătează aleile și nu numai”, din câte a anunțat edilul. Primarul municipiului a anunțat cu ce vor fi înlocuiți cei peste 200 de pomi fructiferi – și anume cu arbori ornamentali.

„Înfrumusețăm orașul cu peste 1900 de arbori ornamentali”, a transmis, recent, primarul Andrei Carabelea, într-un mesaj postat pe Facebook.

Primar: O să ne bucurăm de mai mult verde și de trotuare mai curate

De la edilul orașului s-a aflat că 225 de astfel de pomi urmează să fie tăiați, iar în locul lor vor fi plantați 1978 de arbori ornamentali, considerați a fi „mult mai potriviți pentru spațiile verzi din oraș decât pomii fructiferi”. Printre ei, tei argintiu, chiparos albastru și arțar japonez.

Sunt cu gândul la natură de când mă știu. Până acum câțiva ani, am materializat grija față de mediu prin acțiuni de ecologizare și plantare. De când sunt primar, în deciziile administrative mă gândesc mereu și la cum putem să-i facem bine naturii – sau, cel puțin, la cum să nu-i facem rău.

Zilele acestea în orașul nostru se taie câteva sute de pomi fructiferi. Mai exact, 225 de astfel de arbori care pătează aleile și nu numai. Iar în locul lor vom planta 1978 de arbori ornamentali, ținând cont de regulile de estetică urbană. Specii de copaci adaptate climatului zonei, care vor crește frumos, mult mai potriviți pentru spațiile verzi din oraș decât pomii fructiferi. Vom avea tei argintiu, frasin, chiparos albastru, zadă, pin, mesteacăn argintiu, chiparos, ienupăr sau arțar japonez.

O să ne bucurăm cu toții de mai mult verde, de un aer mai puțin poluat și de trotuare mai curate. Piatra-Neamț va fi mai verde, nu doar cu numele, ci pe fiecare stradă unde plantăm acești copaci”, a mai transmis primarul Carabelea în mesajul postat luni, 27 martie.

Se invocă faptul că fructele pătează trotuarele

De altfel, la aceeași dată, pe pagina de Facebook Municipiul Piatra-Neamț, a Primăriei municipiului, se anunța, într-un mesaj ce făcea referire la acțiunea de plantarea a arborilor ornamentali, că: „Pomii fructiferi nu sunt specii potrivite pentru spațiile verzi din oraș și din cauza fructelor, care pătează trotuarele în perioada apariției lor, creând disconfort trecătorilor.

Vor fi tăiați 225 de pomi fructiferi, dar în locul lor vor fi plantați 1978 de arbori ornamentali”.


author avatar
Andrei Coman