AcasăSOCIALPrima zi a noului an școlar. Mesajul ministrului Educației: „Să eliminăm acea...

Prima zi a noului an școlar. Mesajul ministrului Educației: „Să eliminăm acea presiune inutilă generată de goana după note!” – VIDEO

(sursa foto: Facebook/Sorin Cimpeanu)

A început noul an școlar, ceva mai devreme ca în anii trecuți, iar elevii și cadrele didactice au participat, luni, la ceremoniile menite să marcheze acest moment. Elevii mai mari și-au revăzut colegii și profesorii, iar „bobocii” au trecut prin emoțiile primei întâlniri cu sala de clasă.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost prezent la deschiderea noului an școlar, 2022-2023, la Colegiul Național „Sf. Sava” din Capitală. În acest context, oficialul guvernamental a lăsat să se ințeleagă, în declarațiile făcute în fața presei, că și-ar dori să se termine cu „goana după note”. Pe care, s-a înțeles din spusele ministrului, ar fi constatat-o la unii elevi, dar și la mulți părinți.

Fiecare profesor ştie să-şi evalueze cel mai bine elevii, ritmic, pe parcursul întregului an şcolar în aşa fel încât să fie eliminată acea presiune a notei, fără să eliminăm media generală la finalul fiecărui an de studiu”, a spus Sorin Cîmpeanu, luni, la începutul noului anului şcolar.

Nu mai vrea să existe „presiunea inutilă” a „goanei” după note

Să eliminăm acea presiune inutilă generată de goana după note, goana după note a elevilor, goana după note, din păcate, a multor părinţi care nu înţeleg că şcoala nu se face pentru notă, şcoala se face pentru ca ai lor copii să deprindă acele competenţe care îi vor ajuta să se dezvolte în viaţă conform propriilor aspiraţii de dezvoltare atât personală şi cât şi profesională pentru fiecare dintre acei copii care vor alege un domeniu”, a mai declarat ministrul Educației în fața jurnaliștilor.

Mesajul ministrului, în ajunul începerii școlilor

Duminică seară, Sorin Cîmpeanu a ales să transmită, de această dată pe Facebook, un mesaj adresat elevilor, dar și părinților copiilor care se pregăteau de începerea noului an școlar.

„Întoarcerea la școală după vacanța de vară este un moment de emoție pentru profesori, pentru elevii de toate vârstele, dar și pentru părinții și bunicii acestora. Mâine, toți părinții și bunicii care vor dori să fie alături de copii și să-i însoțească la grădiniță sau la școală o vor putea face!

Dragi elevi, data de 5 septembrie marchează începutul unei noi etape în procesul vostru de dezvoltare, etapă care aduce și noi provocări educaționale. Vă asigur că tot efortul vostru va merita, pentru că doar prin școală veți fi mai aproape de un viitor mai bun. Suntem mândri de voi și vă asigurăm că vă vom susține mereu și vom căuta cele mai bune soluții pentru a vă ajuta!”, a notat Cîmpeanu pe Facebook.

Totodată, Cîmpeanu a ales să le transmită un mesaj și cadrelor didactice – profesori, dar și educatori și învățători. „Vom lucra împreună pentru binele generației de mâine. Apreciez eforturile făcute și vă felicit pentru că, zilnic, sunteți și continuați să fiți un model și o sursă de inspirație pentru copii și pentru noi toți. Ne-am asumat o responsabilitate uriașă, aceea de a forma tinerii și știu că împreună vom reuși.

Prin proiectele noilor legi, profesorul va redobândi locul pe care-l merită în societate. Împreună reașezăm la locul cuvenit sintagma „Ai carte, ai parte!”. Vom vedea rezultatele într-o societate în care studiile și competențele acumulate pe parcursul anilor de școală vor conta cu adevărat. Să nu uitați că influența profesorilor se extinde dincolo de clasă, în viitor!”, a mai scris Cîmpeanu.