AcasăSOCIALPreviziuni îngrijorătoare: Analiștii se așteaptă ca numărul de insolvențe în toată Europa...

Previziuni îngrijorătoare: Analiștii se așteaptă ca numărul de insolvențe în toată Europa să crească brusc

Consecințele pandemiei COVID-19 la nivel economic continuă să preocupe specialiștii. Iar prognozele nu sunt deloc optimiste.

O analiză făcută publică miercuri de Coface indică faptul că numărul de insolvențe ar urma să crească brusc la nivelul întregii Europe, în a doua jumătate a acestui an, dar și pe parcursul anului viitor. „Conform modelelor de prognoză ale Coface, este de așteptat ca numărul de insolvențe în toată Europa să crească brusc, în a doua jumătate a anului 2020 și în 2021. Germania, țara cel mai puțin afectată, este încă pe un trend de creștere a insolvențelor cu 12% între sfârșitul lui 2019 până la sfârșitul anului 2021. Franța (+21%) și Spania (+22%) vor fi mai afectate de criză. Cu toate acestea, cele mai mari creșteri ale numărului de insolvențe sunt așteptate să apară în Olanda (+36%), Regatul Unit (+37%) și Italia (+37%)”, consideră analiștii.

Explicații pentru discrepanțe

Specialiștii aduc în discuție și alte cifre, explicând faptul că „deși prognozele privind insolvențele sunt aproximativ în linie cu previziunile de creștere, unele discrepanțe sunt vizibile”. „Țările de Jos și Germania ar trebui să fie cel mai puțin afectate, cu un PIB în 2021 mai mic cu până la 2% decât în 2019. Franța și Spania ar avea o situație mai problematică, cu o scădere a PIB-ul de sub 3% și 4%. PIB-urile Regatului Unit și al Italiei vor fi probabil cu 5% și cu 6% mai mici față de anul trecut.

În unele cazuri, aceste discrepanțe pot fi explicate prin lipsa unei modificări temporare a procedurii de insolvență (ca în Olanda). Reacția de răspuns la insolvențe în perioadele de contracție economică este, de asemenea, legată de costul procedurii (mai mic în Regatul Unit și Țările de Jos)”, se mai arată în comunicatul Coface.

35 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri