Avem în continuare preţuri mai mari cu până la 20% faţă de anul trecut la bilete de avion, detergenţi, legume sau fructe.
Legumele s-au scumpit cu 16%. Se află pe primul loc în topul creşterilor de preţuri din zona alimentară. Şi fructele sunt mai scumpe cu 7%.
Struguri la 17 lei/kg
Plătim mai mult şi pentru carne, lapte sau peşte. Asta în timp ce câteva alimente de bază, precum făina, mălaiul, sau untul sunt puţin mai ieftine, conform observatornews.ro.
„(R: Kilogramul de struguri cât e?) 17 lei. Am luat aşa, de poftă”. „Dăm mai mult pe legume decât pe carne. Fasolea a ajuns 18 lei. Anii precedenţi era 10 lei. Carnea o mai luăm cu 15 lei, 16 lei”, mărturisesc clienţii pentru sursa precizată.
Serviciile poştale s-au scumpit cu 18%, aproape la fel e creşterea şi pentru transportul aerian. Iar la detergenţi preţul a crescut cu 15%. Una peste alta, rata inflaţiei a scăzut. De la 5,1%, la 4,6%, în septembrie.
Lupta cu inflația devine o amețeală
Deși partea cea mai gravă a crizei pare să fi trecut, Banca Centrală Europeană nu a câștigat încă lupta împotriva inflației, a avertizat Christine Lagarde. Acest “încă” deranjează cel mai mult.
Președinta instituției din Frankfurt recunoaște că obiectivul de 2% nu va fi atins înainte de sfârșitul anului 2025. “Avem nevoie de timp ca să fim siguri că au fost depăşite riscurile ca inflaţia să depăşească ţinta de 2%”, a declarat Lagarde la forumul anual al BCE organizat la Sintra, Portugalia. „Munca noastră nu s-a încheiat și trebuie să rămânem vigilenți”.
După ce au eșuat la greu cu prognozele inflației, au mărit în mod repetat ratele dobânzilor până la niveluri insuportabile pentru companii și gospodării. În urma înăspririi monetare, guvernele europene s-au împrumutat masiv, acumulând o grămadă de datorii.