AcasăSOCIALPrețurile la gaz și electricitate, plafonate de Guvern! Cât vor plăti românii...

Prețurile la gaz și electricitate, plafonate de Guvern! Cât vor plăti românii de la 1 februarie

facturaPrețurile la gaz și electricitate, plafonate prin OUG. Cât vor plăti românii de la 1 februarie

Coaliția de guvernare a decis luni seară plafonarea, de la 1 februarie, a prețului la gaz și energie electrică și creșterea limitei de consum. Totodată, facturile greșite vor stornate și corectate, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Plafonarea va fi făcută prin ordonanță de urgență și va produce efecte de la 1 februarie până la 31 martie, urmând ca impactul bugetar să fie de 3 miliarde de lei. Premierul Ciucă a spus că, în privința energiei electrice, liderii coaliției au căzut de acord asupra prețului de 0,8 lei pe kW, cu o creștere a consumului de la 300 la 500 de kWh.

„Am reuşit să ajungem la un acord astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei per kW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de kWh la 500 de kW pentru care se calculează acest preţ, practic, reiese o compensare de 0,291 lei per kW, ceea ce va însemna că la consumator se vor percepe 0,68 bani pe kW. Pentru IMM, pentru consumatorii mari, non casnici, va fi plafonat preţul la un leu pe kW”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, luni seară, după întâlnirea partidelor coaliției la Parlament.

Nu se renunță la liberalizare

Plafonul la gaz va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe kW, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 de kW, a precizat premierul. „De asemenea, se va aplica un discount de 40 la sută, de la 33% la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei pe kW”, a mai spus Ciucă.

Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici și industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei pe kW, a mai spus premierul.

„Este o plafonare a prețului, nu se renunță la liberalizare”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Peste un milion de facturi, refăcute

Liderii coaliției de guvernare au decis să nu reducă TVA-ul la 5%, măsură cerută de PSD și anunțată anterior de prim-ministru pentru 1 aprilie, astfel că TVA-ul rămâne la 19%.

Nicolae Ciucă a precizat că s-a decis şi ca toate facturile emise greşit, peste un milion la număr, să fie stornate şi retrimise fără ca oamenii să fie debranşaţi sau să plătească penalităţi.

author avatar
Andreea Vlad
519 afisari

7 COMENTARII

  1. cei care stau la casa si se incalzesc cu gaze nu vor primi reduceri. 1500 kw/5 luni=300 kw lunar, adica 260mcubi. Asta inseamna sa platesti minim 9 miliane lei lunar si sa ai in casa 15-16 grade.
    Asta es calcul pentru apt la bloc.

    • Exact, eu stau la casa si consum lunar 400 m³, deci e ft clar ca eu nu voi primii nici o plafonare! Mi se pare cea mai mare prostie sa pui ca limita de consum 150m³ pe timp de iarna unuia care locuieste la casa……

    • plafonarea este la 1500mcubi pe 5 luni. dar nu ajung 300 mcubi pe una in iarna deoarece gazul este de proasta calitate iar regulatoarele de presiune sunt setate pe minim de presiune. In consecinta consumul va fi intr 400-600 m cubi lunar in dec -martie

      PS Autoarea articolului a scris kw in loc de metrei cubi. urat profesionalism

  2. bine ca nu s-au luat dupa tolomacul de ciolacu cu scaderile lui de tva prin care voia sa ingrase si mai tare mafia din energie . mai oameni buni din psd chiar nu intelegeti ca ca prostalaul va trage la fund , chiar nu gasiti pe altcineva care sa nu va duca in prapastie prin prostiile pe care le scoate pe gura ?

  3. Ce abureala ne baga astia cand statul e cel care detine companiile astea ne spune ca nu pot plafona la prod si uite asa astia imbuibati distrug toate locurile de munca private, inchide scoli si spitale tot , deci demonstreaza ca nu mai au nimic cu cetatenii sunt ai altora probabiil a celor multi cu dubla cetatenie care sunt majoritarii prin parlament si nu numai!!!

  4. Anul trecut luna februarie pretul la gaz era de 0,13 lei /kw,anul asta cu ”plafonari” stil Cica e 0,22 lei,adica dublu.Bravos guvern,s-a ieftinit gazul dublandu-se pretul.Mincinosi ordinari . !

  5. M-AI DAT PE SPATE! ĂȘTIA CRED CĂ-S DEȘTEPȚI ȘI NE AIURESC, CÂND DE FAPT SUNT NIȘTE BORFAȘI NENOROCIȚI!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger