Cauta

Prețurile energiei scad. Dar nu pe factură

Temperaturile din ianuarie cresc, iar prețul gazului scade. Cu toate acestea, scăderile de preț sunt încă departe de a apărea pe facturile la energie pentru consumatori și întreprinderi.

2023 nu ar fi putut începe mai bine pentru factorii de decizie politică îngrijorați de modul în care se va menține lumina aprinsă în această iarnă și în anii următori. La hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile la gaze naturale cu livrare în luna următoare au scăzut miercuri dimineaţă la 69 euro pentru un Megawatt-oră, apoi s-au tranzacţionat la 67 euro, cel mai redus nivel din februarie 2022.

Vremea excepțional de blândă a  redus și mai mult cererea de gaze, care era deja în scădere, contribuind la o ieftinire a  prețurilor cu ridicata.

Dar această scădere nu se va traduce imediat în facturi mai mici la utilități pentru companiile și consumatorii casnici din Europa, care se luptă în prezent să facă față costurilor ridicate, în ciuda sprijinului din partea unei serii de scheme de subvenții guvernamentale.

Companiile energetice cumpără gaz de pe piața angro cu mult timp în avans. Nivelurile de stocare a gazelor naturale sunt mai mari decât tendințele istorice și chiar în ușoară creștere, rezervele UE fiind în medie pline în proporție de 83,5%, față de 54% anul trecut.

Tom Marzec-Manser, șeful departamentului de analiză a gazelor din cadrul Independent Commodity Intelligence Services, a declarat că a fost „neobișnuit” să se constate o creștere a nivelurilor nete de depozitare la nivelul UE în ianuarie, iar “reumplerea pentru anul viitor va fi deosebit de dificilă”.

În prezent, este „plauzibil” ca UE să ajungă la sfârșitul iernii cu instalațiile de depozitare pe jumătate pline,dar acest lucru ar necesita o vreme blândă în continuare, importuri susținute de GNL și eforturi continue de conservare a gazelor din partea consumatorilor.

UE a importat 134,8 miliarde de metri cubi de GNL anul trecut, în creștere de la 81 miliarde de metri cubi în 2021, potrivit lui Miguel Gil Tertre, economist-șef al Direcției Generale pentru Energie a UE.

Dar e mult prea devreme pentru a sărbători. Este încă probabilă o luptă în primăvară și vară pentru rezervele globale limitate de GNL, ceea ce ar putea duce din nou la creșterea prețurilor.

Cererea de gaze în China, care a fost reprimată de politica zero-Covid, ar putea crește pe măsură ce țara se deschide și își pune în mișcare economia, ceea ce ar putea duce la o posibilă înăsprire a pieței. În ciuda scăderii prețurilor cu ridicata, urgența energetică nu s-a încheiat încă.

 

Ultimele stiri

  • Nu mai poate Putin de sancțiunile europene!
  • Ursula ne-a făcut „parteneri egali” doar cât am fost buni de poză
  • Atac dur la Hidroelectrica. Are prețuri mai mari ca în Canada
  • E oficial: Hansi Flick rămâne la Barcelona până în 2027!
  • „Chefi la Cuțite” – cum s-a transformat gătitul într-un ritual televizat al ridicolului românesc
  • Studiul care spulberă utopia ”zero emisii”. E nevoie de o majorare imposibilă a cantității de materii prime
  • Radu Drăgușin a sărbătorit primul trofeu european cu tricolorul!
  • Inflamația Silențioasă: Inamicul Invizibil din Spatele Multor Boli Moderne
  • Una dintre cele mai bogate țări din lume își dorește propriul Wall Street
  • ”Golden Dome” sau Războiul Stelelor în versiunea Donald Trump!
  • Exit mobile version