Cauta

Prețurile au explodat. INS anunță dezastrul în economie

Economia se scufundă

Prețurile producției industriale pe piața internă au crescut cu 57,22% față de anul trecut, arată ultimul raport al Institutului Național de Statistică, anunțându-se, astfel, un dezastru fără precedent în economia românească. Reprezentanții oamenilor de afaceri susțin că inflația va exploda, scumpind, astfel banii, și tăind elanul oricărei investiții în următoarea perioadă. Sancțiunile impuse Federației Ruse vor avea și ele efect în lanț asupra companiilor din țară.

Prețurile producției industriale au depășit orice previziune economică sumbră, astfel că, pe piața internă, majorarea totală a depășit 57% față de anul trecut. Industria extractivă  a raportat creșteri de prețuri de 134,11%, cea mai mare creștere înregistrându-se la extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, de 243,61%, arată Institutului Național de Statistică (INS).

Per total, prețurile în industria prelucrătoare au crescut cu 19,9%, din care cele mai importante majorări s-au produs la fabricarea produselor din tutun – 26,01%, prelucrarea lemnului – 40,88%, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului – 69,63%, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice – 48,84%, industria metalurgică – 56,23%, precum și industria construcţiilor metalice, cu 27,41%. Totodată, majorări de 145,86% s-au înregistrat și la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

Potrivit INS, față de anul trecut, indicele prețurilor producției industriale pe piața internă a crescut cu 57,22%, iar pe piața externă, cu 18,41%. În ce privește tendințele în evoluția activității economice în perioada februarie-aprilie 2022, INS anunță o creștere moderată a activității în industria prelucrătoare și construcții, o relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare, construcții și servicii și o creștere accentuată a prețurilor în industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul.

Creșteri aberante

Reprezentanții oamenilor de afaceri consideră că majorările de prețuri la energie și gaze nu au niciun fundament și că statul ar fi trebuit să intervină.

”Atâta timp cât tu îți produci 80% din consumul de energie electrică, din ce ai construit acum 50 de ani în România, și nu ți-au crescut costurile, de ce să crești prețul cu 140%? La gaze, ai făcut o mișcare și ai aliniat prețurile la Bursa de la Viena, dar în caz de criză, ieși de pe bursă și vinzi la intern cu marjă de profit de 20%. Pentru că la noi nu au crescut nici salariile, nici elementele de exploatare și atunci nu ai niciun motiv să majorezi atât de mult prețurile. Oricum, vom vedea sigur o scădere a investițiilor, mai ales că apare și scumpirea banilor, pentru că la o inflație de peste 10%, BNR nu se va opri la 2,50”, ne-a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Acesta consideră că plafonarea prețurilor nu a rezolvat toate problemele, având în vedere că, dat fiind războiul din Ucraina, lanțurile de aprovizionare s-au rupt în toate direcțiile.

”Sancțiunile impuse nu au cum să nu ducă și la ruperea lanțurilor pentru marile companii, care lucrează și la noi. Deocamdată lucrurile sunt neclare, pentru că înlocuirea unor furnizori cu alți furnizori nu se poate face foarte rapid. Ca elemente concrete, trebuie să ne lămurim despre problemele cu funcționarea unor firme rusești, pentru că la noi se comunică foarte puțin”, ne-a precizat Cristian Pârvan, secretarul general al AOAR.

Sancțiuni pe jumătate

Englezii, care au fost de acord să impună sancțiunile, nu mai primesc în porturile lor vapoare cu petrol și gaze lichefiate dacă vapoarele sunt înregistrate în Rusia. Dar, dacă vapoarele sunt înregistrate în altă parte, dar cară marfă rusească, sunt primite, susțin reprezentanții oamenilor de afaceri.

”Era o știre de Reuters că lobby-ul american încearcă să-l convingă pe Biden să nu interzică importul de uraniu din Rusia și Ucraina. Păi cum vine asta? Cel mai probabil rușii vor folosi filiera chineză, inclusiv cea financiară. Sigur că se vor simți zdravăn efectele sancțiunilor în Rusia, dar pun sub semnul întrebării ideea de sufocare, așa cum se intenționează. În România sunt 600 de companii cu capital rusesc, dar acum nici nu trebuie să te repezi absurd asupra lor”, a afirmat secretarul general al AOAR, Cristian Pârvan.

Ultimele stiri

  • FCSB este noua campioană a României
  • Horoscop de Florii – duminică, 28 aprilie 2024. Nativii caută să se liniştească, dar vor întâmpina probleme
  • Comunicat de presă DACOREX COM SRL
  • Drogul „neobișnuit de puternic” care a băgat Anglia în alertă. Un om a murit, iar alți opt sunt la spital
  • A 12-a arestare în cazul atentatului de la Moscova
  • Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic, vândut cu peste 1 milion de euro
  • Eșec de proporții: consolidarea clădirilor, pusă pe pauză de Nicușor Dan
  • Doi angajaţi ai unei bănci din România, acuzaţi că i-au sustras unui client de 64 ani suma de 140.000 de euro. Cum au acţionat
  • Ce amendă rişti să încasezi dacă faci grătar pe balcon, de 1 Mai. Autorităţile au tras un semnal de alarmă
  • Anunţ despre pensiile românilor, înainte de Paştele 2024. Răsturnare de situaţie. Când vin banii. Ce a transmis Poşta Română
  • Exit mobile version