AcasăSOCIALPrețurile au explodat. INS anunță dezastrul în economie

Prețurile au explodat. INS anunță dezastrul în economie

Economia se scufundă

Prețurile producției industriale pe piața internă au crescut cu 57,22% față de anul trecut, arată ultimul raport al Institutului Național de Statistică, anunțându-se, astfel, un dezastru fără precedent în economia românească. Reprezentanții oamenilor de afaceri susțin că inflația va exploda, scumpind, astfel banii, și tăind elanul oricărei investiții în următoarea perioadă. Sancțiunile impuse Federației Ruse vor avea și ele efect în lanț asupra companiilor din țară.

Prețurile producției industriale au depășit orice previziune economică sumbră, astfel că, pe piața internă, majorarea totală a depășit 57% față de anul trecut. Industria extractivă  a raportat creșteri de prețuri de 134,11%, cea mai mare creștere înregistrându-se la extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, de 243,61%, arată Institutului Național de Statistică (INS).

Per total, prețurile în industria prelucrătoare au crescut cu 19,9%, din care cele mai importante majorări s-au produs la fabricarea produselor din tutun – 26,01%, prelucrarea lemnului – 40,88%, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului – 69,63%, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice – 48,84%, industria metalurgică – 56,23%, precum și industria construcţiilor metalice, cu 27,41%. Totodată, majorări de 145,86% s-au înregistrat și la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

Potrivit INS, față de anul trecut, indicele prețurilor producției industriale pe piața internă a crescut cu 57,22%, iar pe piața externă, cu 18,41%. În ce privește tendințele în evoluția activității economice în perioada februarie-aprilie 2022, INS anunță o creștere moderată a activității în industria prelucrătoare și construcții, o relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare, construcții și servicii și o creștere accentuată a prețurilor în industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul.

Creșteri aberante

Reprezentanții oamenilor de afaceri consideră că majorările de prețuri la energie și gaze nu au niciun fundament și că statul ar fi trebuit să intervină.

”Atâta timp cât tu îți produci 80% din consumul de energie electrică, din ce ai construit acum 50 de ani în România, și nu ți-au crescut costurile, de ce să crești prețul cu 140%? La gaze, ai făcut o mișcare și ai aliniat prețurile la Bursa de la Viena, dar în caz de criză, ieși de pe bursă și vinzi la intern cu marjă de profit de 20%. Pentru că la noi nu au crescut nici salariile, nici elementele de exploatare și atunci nu ai niciun motiv să majorezi atât de mult prețurile. Oricum, vom vedea sigur o scădere a investițiilor, mai ales că apare și scumpirea banilor, pentru că la o inflație de peste 10%, BNR nu se va opri la 2,50”, ne-a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Acesta consideră că plafonarea prețurilor nu a rezolvat toate problemele, având în vedere că, dat fiind războiul din Ucraina, lanțurile de aprovizionare s-au rupt în toate direcțiile.

”Sancțiunile impuse nu au cum să nu ducă și la ruperea lanțurilor pentru marile companii, care lucrează și la noi. Deocamdată lucrurile sunt neclare, pentru că înlocuirea unor furnizori cu alți furnizori nu se poate face foarte rapid. Ca elemente concrete, trebuie să ne lămurim despre problemele cu funcționarea unor firme rusești, pentru că la noi se comunică foarte puțin”, ne-a precizat Cristian Pârvan, secretarul general al AOAR.

Sancțiuni pe jumătate

Englezii, care au fost de acord să impună sancțiunile, nu mai primesc în porturile lor vapoare cu petrol și gaze lichefiate dacă vapoarele sunt înregistrate în Rusia. Dar, dacă vapoarele sunt înregistrate în altă parte, dar cară marfă rusească, sunt primite, susțin reprezentanții oamenilor de afaceri.

”Era o știre de Reuters că lobby-ul american încearcă să-l convingă pe Biden să nu interzică importul de uraniu din Rusia și Ucraina. Păi cum vine asta? Cel mai probabil rușii vor folosi filiera chineză, inclusiv cea financiară. Sigur că se vor simți zdravăn efectele sancțiunilor în Rusia, dar pun sub semnul întrebării ideea de sufocare, așa cum se intenționează. În România sunt 600 de companii cu capital rusesc, dar acum nici nu trebuie să te repezi absurd asupra lor”, a afirmat secretarul general al AOAR, Cristian Pârvan.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
2.252 afisari

8 COMENTARII

  1. ??? Ce fac asasinii Guvernamentali 666 de la 1 Aprilie , ca tot primim instiintari de DUBLARE a pretului pe KW/MW la GAZ !! Benzina a trecut de 7 Lei si urmeaza sa fim talhariti in cu dublarea si Electricitate !

  2. Am avertizat de multa vreme – satanele de la Bucuresti lasa Romania prada Colapsului pentru alinierea la sistemul banilor electronici si insaturarea Jocurilor Foamei !

  3. Astia MARI parca sunt la gradinita.
    Minti de tembeli mici.
    Isi iau unul altuia jucariile, si le strica reciproc, isi dau la gioale
    Heloo ! suntem si noi pe acilea..si suntem multi.Si tot noi vom suferi.Ce s a construit,din 45 incoace, stricati intr o saptamana.

  4. Ha ha ha, numai de acum incep adevarate The Hunger Games, in care toti cobaii vaxxinati se vor lupta cu fazanii vaxxinati pentru o coaja de paine !! E clar ca numai pe astia pot eventual sa ii sperie si sa ii trimita si pe frontul de est, adica pe idiotii inutili de userei imputiti, fiindca cu cei ne-vaxxinati o sa aiba mult de furca !! Bai Gheorghitza Muitza, vezi ce ai facut, bai sclavete de robotel strikat la capul ala mare si prost, ai sacrificat 4-5 milioane de cobaii si fazani, dar stii ce, da-i drkaului, ca oricum erau prosti ca tine, macar ai facut si tu un experiment reusit pe jumatate, cum se face de obicei al romanasi, fiindca se stie bine, unde e lege, e si tocmeala !! Ha ha ha 🙂 Bai tefeleilor, si bai trotinetistilor trotkisti, voi sunteti pregatiti sa va trimita domnul jeneral de karton Ciukalau pe frontul de est, mergeti acolo ca si carne de tun, si va trimit rusnacii inapoi ca si carne tocata, gata ambalata !! Ha ha ha 🙂

  5. O sa vindem pielea la politicienii astia incompetenti si tradatori care prin pixul lor ne au adus aici tip catu , popescu, orban ca sa ne scoatem si noi sa traim!!!

    • Nu-i uita nici pe cei dinaintea lor, din ’90 pânā în prezent. Āia de ce sā scape? Toti trebuie condamnati pentru înaltā trādare de tarā si sā li se ia tot, tot, tot.

  6. Adevarul este ca daca SUA ordona Poloniei, Romaniei etc sa mearga cu armata in Ucraina…ordinul il va executa generalu Ciuca. Iar multi dintre noi vom fi incorporati si vom merge pe front. Ca sa aparam chipurile Romania. O tara care nu mai este de foarte multi ani o Romanie a romanilor. Vom merge pe front sa aparam investitiile austrice, germane, franceze, ENEL, ENGIE, OMV, Kaufland, Lidl, Carrefour, BCR, BRD etc. Dar ni se va spune ca noi avem un ideal nobil si aparam romania de rusi. Propaganda functioneaza! Acum se programeaza creierul poporului sa fie empatic cu poporul ucrainean. Apoi ne vor spune ca sunt informatii ca se pregateste o invazie a rusilor in romania. Si mai bine mergem noi sa-i atacam primii. Adica ce au facut si rusii: s-au dus sa atace primii altfel ii casapeau ucrainienii pe ei.
    https://www.youtube.com/watch?v=5SBo0akeDMY

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger