Federația Națională Solidaritatea Socială a Muncii a criticat extrem de dur proiectul de lege inițiat de PSD, prin care funcționarii publici sunt obligați să memoreze întreaga legislație din domeniul în care activează, în caz contrar fiind concediați. Memorarea cuvânt cu cuvânt a sute de legi nu poate fi cerută niciunei categorii profesionale, în special în contextul digitalizării, iar introducerea unei astfel de condiții ar afecta calitatea muncii, formarea și perfecționarea lor profesională, spun sindicaliștii.
Legislația stufoasă din sectorul pensiilor, de exemplu, a cunoscut modificări multiple, iar memorarea integrală a acesteia este o misiune imposibilă. Eventual, trebuie să-ți iei un an de concediu în care să nu faci altceva decât să tocești în fiecare zi, iar când te întorci pe baricade să constați că legislația s-a schimbat în mare parte.
Același lucru este valabil și în alte sectoare, că nici măcar un judecător nu cunoaște toate legile, ci le consultă de fiecare dată. Parlamentarilor PSD li s-a năzărit însă că funcționarii publici trebuie să cunoască, cuvânt cu cuvânt, întreaga legislație din domeniul în care activează și să și dea un examen scris în fiecare an, iar dacă iau note mici să fie zburați din funcție. Pretextul găsit de PSD a fost că diverse componente sau structuri funcționale ale entităților publice ar solicita frecvent sprijinul celei de specialitate juridică, încărcând excesiv activitatea acesteia și ducând la disfuncționalități de ansamblu ale activității entităților publice. Potrivit Federației Naționale Solidaritatea Socială a Muncii, introducerea în procesul de evaluare a performanțelor individuale ale funcționarului public a probei de verificare în scris a cunoștințelor teoretice nu va contribui la crearea unui corp de profesioniști în administrația publică și nici la modernizarea funcției publice.
”Măsurile propuse sunt abuzive, pot duce la încălcarea principiului stabilității funcției publice, nu sunt adecvate cerințelor actuale din administrația publică și creează discriminări față de celelalte categorii de personal bugetar. Prin modificările propuse se va pune presiune pe funcționarul public care, cu ocazia evaluării, va trebui să memoreze textul legii și să îl reproducă în mod corespunzător, fără a avea importanță modul de interpretare și aplicare a legii”, a semnalat Federația Națională Solidaritatea Socială a Muncii, afiliată la BNS, federație care reprezintă interesele funcționarilor publici și personalului contractul din cadrul caselor județene de pensii și nu numai.
Se deschide calea abuzurilor
Soluția legislativă nu ține cont de prevederile de la art 16 alin. (2) din Anexa nr. 6 la Codul administrativ, potrivit cărora obiectivele stabilite în vederea evaluării performanțelor individuale ale funcționarilor publici se stabilesc în conformitate cu atribuțiile din fișa de post, prin raportare la funcția publică deținută, gradul profesional al acesteia, cunoștințele teoretice și practice și abilitățile necesare exercitării funcției publice deținute de funcționarul public, susțin sindicaliștii. Conform Codului administrativ în vigoare, funcționarul public este evaluat și în raport de cunoștințele teoretice specifice postului ocupat.
De fapt, în exercitarea prerogativei de putere publică, funcționarul public pune în executare acte normative, iar evaluarea anuală se realizează în raport de modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu care decurg din această activitate. ”De asemenea, acest demers legislativ nu va garanta un mod unitar și obiectiv de evaluare a performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici și pot apărea situații în care pentru o categorie de funcționari subiectele pot fi mai complexe, iar pentru o altă categorie pot fi mai abordabile. Aceasta situatie putand descuraja functionarul public si interesul pentru functia publica”, arată Federația Națională Solidaritatea Socială a Muncii.
Înapoi la birocrație
Sindicaliștii mai atrag atenția că propunerea legislativă a PSD nu ține cont de contextul actual marcat de globalizare și generalizare a unor transformări cu dinamică senzațională, care face imperios necesară trecerea la o transformare digitală a tuturor activităților de la nivelul instituțiilor publice. ”Dimpotrivă, propunerea readuce în trecut administrația publică, prin introducerea obligației de memorare a legii, în loc să se urmărească perfecționarea profesională a funcționarului public în raport de cerințele actuale”, a mai precizat Federația Națională Solidaritatea Socială a Muncii.
Hai să fim corecți și cinstiți: de atârnători nu se atinge nimeni! EI SUNT VOTANȚII U.S.L.-ULUI, NU ALȚII. Ei și famigliile lor.
Ați văzut vreo restructurare, adevărată, vreodată? NU!? Nici eu. Și nici nu o să vedem. Cel mult s-au schimbat, pe alocuri, locurile, posturile și denumirile nenumăratelor agenții, regii, companii…
Și cum de apar imediat toate sau aproape toate sindicatele când e vorba să faci curățenie printre bugetari? Știm cu toții, în decursul timpului au făcut în așa fel încât să fie extrem de dificil, dacă nu imposibil, să-i dai afară. Ce dacă nu știu nimic, nu cunosc nimic, nu sunt în domeniul unde activează, nu au studiile minime necesare postului sau au studii dar în cu totul alt domeniului unde „lucrează”. Sau dacă pur și simplu nu vor să lucreze, că sunt și astfel de cazuri cu nemiluita. CE FACEM ÎN ACEST CAZ!? Trebuie făcut ceva ca să poată fi și demiși cei care nu corespund. ȘI CEI VENIȚI PE CRITERII POLITICE.
Am fost funcționar public, peste 40 de ani intr-o instituție de prim rang în județ și știu prea bine ce înseamnă activitate într-o asemenea instituție. Ideea cu învățarea pe de rost a legislației în domeniu, nu e nouă, același procedeu se întâmpla la toate concursurile de ocupare a oricărui post. Culmea era ca nici examinatori nu știau pe de rost actele normative și examinau pretendenții cu legislația pe masă. Niciodată nu s-a încercat un interviu serios cu candidatul, pentru ai testa aptitudinile, abilitățile pentru postul dorit, făcut , știu eu, de șeful acelui serviciu asistat de un specialist în comunicare, niciodată. Sigur ca la testul scris, poate fi întrebat care este legislația aplicabilă unui anumit tip de activitate, dar dacă ai nevoie de prevederi exacte, oricum vei fi obligat să citezi exact din normativ și nu din memorie. Așa că în final au apărut personaje care habar n-aveau sa discute cu oamenii, lipsiți de cel mai elementar bun simț, când el stătea labartat pe fotoliul biroului, iar solicitantul era ținut în picioare. Mulți, foarte mulți , au fost înscăunat i pe diferite „canale „, iar despre aceștia nici nu vreau sa-mi amintesc. Măsura propusă azi, este cea de ieri și este catastrofală. Eu, asta le spuneam mereu colegilor: omul care-ti întra pe ușă, nu este făcut ca tu să ai serviciu. Oi, fi greșit?
sa cunoasca , nu sa memoreze cuvant cu cuvant , autoarea exagereaza ca sa plingem de mila trantorilor care stau cu telefonul in mana , oricine poate sa se uite pe net , trebuie ceva care sa faca diferenta