AcasăSOCIALPrestezi activităţi casnice? Statul îţi dă bani pentru asta. Cum poţi obţine...

Prestezi activităţi casnice? Statul îţi dă bani pentru asta. Cum poţi obţine tichete casnice în 2024

vaccinare

Românii care prestează activităţi casnice pot primi bani de la stat, sub forma unor vouchere. Este vorba despre acele tichete casnice, care se vor acorda în 2024.

Aceste tichete, în valoare nominală de 15 lei, sunt destinate pentru activitățile casnice – servicii ocazionale și necalificate prestate de către furnizori casnici în cadrul gospodăriei unei familii sau a unei persoane singure, care va avea titulatura de beneficiar.

Ce înseamnă activitate casnică?

Serviciile vizate includ curățenie, igienizare, spălarea și călcatul hainelor, servicii de croitorie, prepararea hranei, îngrijirea corporală, hrănirea și supravegherea persoanelor dependente care sunt beneficiarii activității casnice, arată România TV într-un material recent.

Voucherele casnice or putea fi întrebuințate, în 2024, și pentru serviciile prestate de persoanele care acționează ca bonă ocazională, în conformitate cu reglementările Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă.

Cum se acordă tichetele casnice în 2024?

Guvernul a aprobat normele de aplicare a prevederilor Legii nr.111/2022 privind reglementarea activităților prestatorului casnic, care stabilesc modalitatea de acordare a tichetelor de activități casnice, modul în care beneficiarul casnic le poate utiliza, precum și modalitatea de preschimbarea în bani a acestora.

Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, acest tip de tichete vor putea fi achiziționate atât pe suport electronic, prin crearea unui cont online în vederea înregistrării în platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, cât şi pe suport de hârtie.

Prestatorii casnici pot beneficia de indemnizația de șomaj, întrucât potrivit legii, aceste persoane nu sunt asimilate unora ce realizează venituri.

Beneficiarii care vor cumpăra și folosi, într-un an, cel puțin 600 de tichete de activități casnice, vor primi de la stat, încă 75 de tichete, gratuite, ca stimulent şi vor putea fi folosite în anul următor.

author avatar
Andrei Ștefan