AcasăSOCIALPresiunile multinaționalelor au avut efect. Hidroelectrica, interzisă clienților casnici

Presiunile multinaționalelor au avut efect. Hidroelectrica, interzisă clienților casnici

Speriate că își pierd clienții în favoarea companiei de stat Hidroelectrica, multinaționalele care dețin furnizarea de energie au făcut presiuni la Guvern pentru a stopa emigrarea. Și au stopat-o. Ordonanța care stabilește achiziția centralizată a energiei a reușit să pună Hidroelectrica în imposibilitatea de a mai lua clienți noi, astfel că românii nu vor mai putea beneficia de prețurile mici la energie.

Românii care s-au mișcat repede și s-au transferat la Hidroelectrica, fără să ia în seamă încercările de denigrare a companiei de stat, au avut noroc. Din 11 noiembrie, momentul publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței care reglementează achiziția centralizată de energie, Hidroelectrica nu mai poate lua clienți noi, fiind obligată să livreze spre OPCOM toată cantitatea de energie necontractată.

Furnizorii se temeau că le pleacă clienții la Hidroelectrica, iar acum, cu noile condiții, Hidroelectrica s-ar putea să nu mai poată să încheie contracte, ne spune Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociației Producătorilor de Energie HENRO.

”Până la urmă Hidroelectrica s-ar putea să nu mai preia alți consumatori doar pentru că alți furnizori, propunerea cu 450 de lei venind chiar de la unul dintre aceștia, Enel, țipau că le fură Hidroelectrica clienții casnici. Acum s-au liniștit, că omoară și Hidroelectrica, producătorul fiind obligat să vândă cu 450 lei MWh. Contractele deja încheiate de Hidroelectrica vor rămâne în vigoare, dar nu va putea să mai preia alți consumatori la preț de transfer. Că de aceea Hidroelectrica a putut să vândă energia mai ieftin, pentru că e aceeași societate care produce și furnizează, nu a făcut societăți diferite cum au făcut celelalte și au împărțit ca să plimbe banii dintr-o parte în alta”, ne-a declarat Silvia Vlăsceanu directorul executiv al Asociației HENRO. Aceasta susține că, pe de o parte, ordonanța protejează furnizorii cărora le era teamă că le migrează consumatorii, iar pe de altă parte, a rezolvat și problema operatorilor de distribuție, care, deși nu au făcut investiții în rețele în anii aceștia, ca să micșoreze consumul propriu tehnologic, care înseamnă 10% din consum, acum s-au liniștit, că le dă la 450 lei MWh.

Energia nu ajunge

Culmea este că Guvernul a obligat doar producătorii de stat să vândă energie cu 450 lei MWh, regenerabilele și cogenerarea fiind scutite, fapt care face ca energia să fie insuficientă. ”Oricum energia nu ajunge. În nicio variantă energia nu ajunge. În primul rând pentru că producătorii au contracte încheiate, iar în al doilea rând, fiind vorba doar de câțiva producători care vor da energie către OPCOM la 450 de lei MWh, va fi și mai puțină energie, mai ales că au fost scoase regenerabilele și cogenerarea. Producătorii de stat, și dacă ar da toată cantitatea către OPCOM, nu pot acoperi consumul României. Rezilierea contractelor deja încheiate nu se va produce, pentru că vor fi procese în instanță. Cine plătește daunele pentru modificarea clauzelor, pentru că sunt operatori economici de bună credință care au cumpărat energie pe termen lung?!”, ne spune Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociației HENRO.

Practic, doar Nuclearelectrica, Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia vor vinde la 450 de lei. La Complexul Energetic Oltenia va fi o problemă cu acest preț, pentru că nu va putea statul să le acopere costul certificatelor, dat fiind că mai beneficiază deja de un ajutor de stat și legislația nu permite acest lucru, consideră reprezentanții producătorilor de energie. Potrivit Ordonanței de Urgență, producătorii de energie electrică au obligația de a transmite la Transelectrica și OPCOM, până la data de 24 noiembrie 2022, cantitatea de energie electrică din producția anului de aplicare care a fost deja contractată la vânzare la data intrării în vigoare a actului normativ.

Statul pierde, furnizorii câștigă

Pentru clienții pe care îi are acum, Hidroelectrica va rămâne cu aceleași prețuri din contractele încheiate, de maximum 0,74 lei pe kWh pentru orice cantitate consumată. Conducerea Asociației HENRO susține că statul și-a omorât acum sursa de venit din supraimpozitarea producătorilor, pentru că îi obligă să vândă cu 450 lei MWh și, pe de altă parte, plătește mai mulți bani pentru plafonarea la furnizori, pentru că va mări numărul de categorii de beneficiari ai plafonării. ”Furnizorii, pentru că nu le va ajunge cantitatea livrată de producători la 450 lei MWh, vor cumpăra și energie scumpă. Iar energia scumpă, pe care o plimbă traderii până ajunge la ce preț vor ei, mixată cu energia de 450 lei, va ajunge tot scumpă, iar statul va plăti foarte mult diferența. Nu este niciun studiu de impact făcut înainte, Guvernul are senzația că furnizorii vor face un gest de caritate, dar nu vor face, că nu vor vinde mai ieftin, și va ajunge să deconteze tot niște sume foarte mari”, a mai afirmat Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociației HENRO.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
249.692 afisari

162 COMENTARII

  1. Sa va aduc aminte ca tot sistemul energetic apartine romanilor care l-au construit?

    • facei o analiza elemnentara :
      acum la plata efectiva 0,38 lei/kwh
      La 1 ian 2023.. la acelasi inteval, 0,60 lei
      O crestere de 57,89%
      Va rog analizati care este efectul in economie , numar de someri in martie – mai 2023, numar de morti de frig, de lipsa medicamente, numar de medici plecati . ( plecati ptr ca salariul de 5000 euro le asigura un trai normal , fara a pupa opinca sefului de sectie , pus politic in spitalele din Romania)
      Iar omul va rabda…de ce ?
      Ptr ca marea masa este proasta, obedienta, pentru ca sindicatele sunt conduse de vanduti, ptr ca omul a invatat sa se tarasca.
      Tara este condusa de multinationale , care au profit folosind oamenii tradatori din tara .
      Vezi Petrom, vezi Kaufland , Carefour , Lidl…
      Uitati-va la venituril;e romanilor din staff… 50000 euro/ luna … plus bonusuri de performanta .. iar la cap[itolul imagine vezi : plantam pomi , dam la spitale dar NU INVESTIM NIMIC IN MAREA NEAGRA…
      Participam la maraton…Vindem la fier vechi instalatii gen Doljchim…polietilena…Arpechim…
      Ne meritam soarta…
      Pentru ca tacem . De ce daca salariatii au date cu fraude ( ohooo) , pe fiecare segment in parte , nu le scot in presa , sau online?
      Au copii. Asteapta sa traiasca ca ei???

      • Practic asta a fost smecheria de nu se mai puteau incheia contracte la Hidroelectrica…Banditii, au pus piedici iar consumatorii casnici sunt obligati sa ia curent de la speculanti….
        Politicienii romani, ne fura in fiecare minut…

        • Hai sa-i sancționam la alegeri! Altfel nu se poate!… nu știu cât ii mai răbdam pe hoții astia de la guvernare.. toți „o apa si-un pamant”…nu mai exista politica de dreapta sau de stânga, doar politica HOTIEI!

          • Radu pe cine sancționezi la vot ? Nu intelegi ca păpușari ii au in control si pe uni si pe alți ? Tu crezi ca mișcă ceva fara Știrea Amerlocilor ? O sa ajungem ca nici primari din Vascauti de deal nu vor mai putea sa fie aleși fara binecuvîntarea lor .

          • Nu trebuie să așteptăm până la alegeri, trebuie acționat acum nu în 20024, până atunci ajungem vai noi. Cum au făcut nesimțiți de la multinaționale, așa trebuie să acționeze și oamenii, să protesteze în stradă până abrogă ordonanța dată acum, așa cum au făcut cu OUG 13. Așa ne protejăm valorile statului de care beneficiem toți, dacă statul român nu e în stare, și se teme de multinaționale, trebuie să le aparăm noi de ei. Dar noi nu știm decât să ne complacem în situația asta, iar asta demonstrează că mai toate marile proteste, au fost orchestrate de interese meschine ale multinaționalelor. Iar când instituțiile statului au intervenit, au băgat ultrașii galeriilor la înaintare, iar victime colaterale au căzut oamenii nevinovați.

          • Radule..oricine ar veni la guvernare tot rău va fi pentrucă așa ne este gena.Romania doar cu guverne dictatoriale a dus-o în sus.”Fiecare popor își are conducătorul pe care-l merită”

          • Caracatița care conduce România nu poate fi sancționată la alegeri. Caracatița conduce România indiferent ce partid câștigă alegerile. L-am abandonat pe Dumnezeu și acum își bate joc dracul de noi.

        • a-ti spus sa-i sanctionam la alegeri dar cu cine usr s-a vazut ce-au facut cat au fost primari lor la fel aur numai propaganda este de ei ,proromania tot psd iar pmp fost pdl pe cine

      • Care presă frate?! Aia cumpărată de guvern ca să ne spună că vacsinul e „sigur si eficient” și minte cu nerușinare despre absolut orice?!

      • Nu sunt de vina ei (multinaționalele) ci noi ca mergem sa cumpăram de la ei. Apoi noi ne sabotam unii pe alții. Dacă e magazin românesc, produs românesc și firma romanesca incercam sa le denigram, evitam, boicotam. Când avem un om cinstit intr-o poziție de conducere îl dam repede jos pe baza denigrărilor și apoi punem șmecheri. Acum ne plângem, dar noi suntem responsabili ca ne complacem in corupție.

      • Medicii au 5000 de € sau chiar mai mult și în țară. De ce ar mai pleca afară, când afară nu merge cu șpaga?

      • Romanii s-au obisnuit sa fie mințiți. Daca ii minte psd-ul le place si ii votează. Daca le spune USR adevarul, nici nu vor sa auda. Rezultatul minciunii incepe sa se vada. Dar nu vor sa il accepte. Sa nu se mai plangă că trăiesc prost. Nu le-a dat psd 40% la pensii?

    • Ca să-ți aduc și eu aminte dar nu mai este nimic care să aparțină Romanilor. Țara este condusă de hoți și mafioți

    • Se vede clar situația. Mafie la nivel înalt.
      În curând vom avea alegeri. Schimbarea ar trebui sa fie totala iar romanii ar trebui sa aleaga o alta clasa politica, noua, sa dea cu borfași ăștia de pamant. Sunt toți niște taraturi și trădători de neam și tara!!! Spurcații!!!

          • HAUR e o constructie a miliardarilor de la Monaco nu mai visa. Emigrare definitiva in tari cu salarii mari Norvegia Irlanda Germania. Daca nu foamea si rate la pateu la patronatul ce plateste 2 napolitane in periferii de continent. Ca sa fie prosperitate minima trebuie sa fie salariul minim 800 eur net ceea ce in RO nu va fi in 50 ani minim.

          • Asta-i soluția.. votarea unui partid naționalist.. celelalte partide care s-au perindat la guvernare după „revoluția” (lovitura de stat) din ’89 au tot demonstrat de ce sunt capabile.. de-aia au și fost nevoiți să plece din țara atâtea milioane de români.. prioritatea guvernului nu este a proteja cetățenii sau interesele țării, ci mai degrabă protejează interesele altor entități străine.. care nu se mai mulțumesc să facă aici afaceri, ci vor să impună și condițiile proprii în care să facă afacerile..

          • Cred că aveți dreptate,PNL+PSD aceiași mizerie.Multa minciuna ipocrizie,banditism ne fura pe fata,se prefac că nu se anteleg și nu pot sa ne facă mai mult bine.Atat de falsinu am mai antalnit.”dușmani poporului și al românilor,atât de săraci și obidiți,de o toate guvernele de după 89.De ei nu vom mai scapa niciodată că păcălesc cu ajutoarele sărăciei,atunci sa ne antrenam?După 30ani de iobăgie, ne rugăm la Dumnezeu sa scăpăm?

      • Pe cine să alegi? Nu ți se oferă alternative, doar aceiași și aceiași nemernici vânduți

        • Corect! De 30 de ani sunt aceeași, trec de la un partid la altul. Partidele ii trec pe listă pe aceeași.

        • Haideti de acum inainte sa votam CV-uri, si nu partide. Votam doar oameni cu scoli adevarate si cariere in domeniul pentru care depun candidatura, chiar daca sunt independenti. Alta varianta nu exista.

        • Oamenii buni in politica au fost avortați…..sa nu ne plângem că nu avem pe cine vota. Ei au fost conceputi, dar nu li s-au dat șansa la viață!

      • Aveti perfecta dreptate. Toti sunt niste nemernici. Isi vad doar propriile interese. La ora actuala nu mai ai pe cine alege. Sunt toti o apa si-un pamant. Ne-ar trebui o noua formatiune politica, singura sansa. De ce nu am trece chiar si la monarhie asa ca zicem ca le-am avut pe toate.

        • Apropo de monarhie, aproximativ începutul lui 2015,după înscăunarea lui Iohannis,cu ocazia întâlnirii dintre acesta și custodele coroanei,Margareta, acompaniată de Radu Duda ce se putea citi pe fețele celor în cauză -ne-am pricopsit ,iată-ne ajunși peste ei.Singurul care merită atenție este principele Nicolae dar pe acesta l-au mazilit.

          • principele Nicolae, rste in Rasat. Credcuy di educat ss fie Leader. Doar ca in România fara un partid de pungasi in spate. NUFACI FATA.

      • Mare hotie,suntem condusi de un guvern de lichele, paraziti ai Romaniei care in loc sa ne reprezentati pt ca v-am votat, voi dansati dupa cum va canta Enel si alti profitori ai momentului?
        ENEL de 3-4 ani se ‘chinuie’ sa-si vanda afacerea pe Romania, chipurile neprofitabila, dar ce sa vezi …nu se vinde.

      • Nu alta clasa politica, ci fara clase politice. O tara se poate conduce fara politicienii de care ne tot vaitam de 30de ani. Ce mare avantaj aduc politicienii,? In afara de functii date pe interese, tradare si impostura. Ar fi cazul sa ne scuturam de toate acestea si sa incepem o lucrare ca la Nufarul. Fara asta toti vom sucomba. Si ei si noi.

      • Vezi bine că noi oamenii de rând migrăm in alte țări.Politicienii vor migra și ei în partidele noi.”Aceeasi Marie dar cu o altă pălărie”

    • Nu ca „va da”, de luni de zile este 4/kw..doar că acum e plafonat de stat, dar se va termina

    • Am primit deja notificare ca voi plati la enel 2,7 lei pe kwh fara accize si taxe deci 4 lei incepand cu luna februarie

      • Plătești 0, 68 lei daca consumi până în 255 kw pe lună și 1,30 de lei daca depășești acest prag.Nu o să plătești nici un 4 lei.Ptr că așa este plafonat prețul de guvern.Maxim o să plătești 1,30 lei pe kw.

        • Așa este in lege dar daca vedeți factura (sept oct ) primită pt consum sub 200 kw prețul este 0,95 la care apoi aplica TVA și alte alte suplimente

          • Asta pentru ca anul trecut ati avut un consum de peste 300 kw..de la anul am inteles ca nu se mai aplica consumul istoric…

        • 1.3 RON plătesc eu, restul până la 4 lei îi plătește statul.. Crezi ca le pasă cine plătește?

          • Si statul cu ai cui bani plateste?! Nu cu ai contribuabilului roman ? Chiar daca vine cineva si spune , nu domne ca statul se imprumuta!? Pai si imprumuturile nu le plateste tot contribuabilul ? Asta cu plateste Statul este o himera pentru ca Statul format din vagabonzi si vanduti ieftin sta bine mersi in scaune banoase si achita cu bani imprumutati la dobanzi exorbitante.

        • greșit! 0,68 bani/kw, plătești dacă consumi pana în 100kw inclusiv/luna nu pana în 255 kw. de la 101kw pana la 255kw/luna, inclusiv, plătești 0.80 bani pe kw! restul se plătește cu 1.30 lei/kw. căscați ochii și urechile ca uite se duce vorba greșit de la unu’ la altu’😁

          • Eu la 800 KW.platesc 1800 lei, fata de anul trecut când am plătit 650 lei,iar în factura nu scrie niciunde cât este KW.ce depășește 51o KW.(factura fiind pe 2 luni)

    • Nu „cică”, chiar așa e! 3.999 lei/kwh, fără taxele respective…la Enel. si dacă le aduni, depășești 4 lei/kwh. e drept ca ai plafonat prețul dar, dacă se sucesc astia de la guvern iar…mare minune sa nu ne trezim cu prețul de 4 lei și ceva/kw. căci enelul a trimis din octombrie noua oferta, când contractul meu, de exemplu, expira în 31 de. 2022. și te obliga sa răspunzi în câteva zile???iar dacă nu o faci, specifica clar ca se considera acceptul tău cu noua oferta astronomica😈ceva e putred aici.

    • Păi, nu au cum să scadă, pentru că au cumpărat deja energie scumpă pentru mult timp înainte, pe care nu au cum să o vândă mai ieftin, că ar înregistra pierderi.

      • Dacă au cumpărat pe asa termen de lung de ce oare de la începutul anului și pana acum sunt 4 notificări de modificare tarif?

      • Ce te face sa crezi ca au cumparat scump?Nu au cumparat scump,au cumparat foarte ieftin pentru a vinde scump.Asta e legea speculei in Romania care in momentul asta este plina de hoti si profitori incepand cu hotii de la conducerea tarii.

  2. Guvern de tradatori !!! Astia trebuie impuscati pe stadion, cum zicea Vadim, Dumnezeu sa-l ierte!

    • Dar impuctati tot pe 25 Decembrie, cum am mai făcut! Avem experiență și știm cum se face.
      Avem un guvern de oameni prosti, prosti făcuți grămadă.
      În loc sa îți ții aproape tinerii în putere și sa investești în ei sa oferi României spitale, șosele, autostrăzi, infrastructură, agricultură și lista poate continua noi le vindem pe preț de hârtie igienica!
      Îmi vin în minte multe lucruri ce se pot schimba în bine, ușor fără sa avem bătăi multe de cap… dar nu se vrea pentru ca se dorește sa fim subjugati!

      • Dacă ar fi proști am mai avea speranță, dar nu, ei nu sunt proști, ei știu foarte bine ce fac.

  3. Unde mai este libera alegere?.De ce suntem îgrădiți prin OUG să nu putem să ne alegem furnizorul? Multinaționale să plece și să facă regulile cum le place la ei în țară.

    • Nu mai exista constituție încă din 09.11.2022. așa că de acum încolo vor face ce vor cu țara asta.

  4. Si mai zici ca este piata libera – asta este ingradirea dreptului de a alege de buna voie. Deci, unde este democratia dupa care am ravnit atat. La dracu cu toti politicienii, crapar-ar matele in ei la 380 si neplafonat.

  5. Draagi rooomaani,dupa cum arata sondajele,voi tot cu guvernul meu.Care va f… zi de zi si pe fata si pe dos.
    Pe zi ce trece mai venim in plus cu cate ceva in favoarea,scuzati,impotriva cetatenilor,in slujba carora cica suntem.Baaa,da’ prosti mai sunteti.Nu vedeti ca ne mor primarii de foame ? Asa ca ce pu.. mea mai doriti ?Stati linistiti la locurile voastre.

  6. De necrezut, așa ceva e de neconceput!
    Asta e trădare în toată regula..
    Trebuie împușcați!!!!

  7. Deci ci e mai voteaza Psd-Pnl? Exista oare altii mai vanduti ca astia?.javre ordinare ,slugarnicii Ue ..nici macar nu o sa fim in Schengen..poate doar sclavi..ptr Pnrr

    • O sa votezi usr, ce o sa te îmbrace in fetița si o sa o ei in gurița pe la fiecare colt de strada. Ăștia asculta de ordine, ca tot suntem colonie, aia in afara de ascultare mai vin si cu propriile idei Neo marxiste

  8. Țara de oi, patrie de sclavi, fara eroi si bunici, fara pamânturi si bogățiile naturii

    • Corect 9 din zece nu citesc nici o carte ..profil ..de sclaveti. Poate fi oricat kw. Merita.

  9. Tara lu’ Joha, care a vindut romanii sclavi in pandemie culegatori de sparanghel, care ne-a ingenunchet si ne-a chelit muntii pt. Holzindustrie Schweighofer (baronii padurilor din Romania), care ne-a vindut siguranta nationala in favoarea Ukkarainei la cererea „partenerilor strategici”, care nici macar liber la vize nu ne dau…deci de ce ne surprinde cum suntem saraciti de propriile noastre resurse in favoarea altora?!
    Popor de mioare…!
    „Ridica-te Gheorghe, ridica-te Ioane…”

    • Gheorghe și Ioan sunt demult în vest și nu-i prea mai intereseaza așa că nu mai sperati

    • Ne-au vîndut toți borfași de securisti care au scos capul după lovitura de stat din ’89 asta a fost și este în continuare

    • În primul rand cred ca este o discriminare intre cei ce siau făcut contract înainte cu hidroelectrica și cei ce nu mai pot face acum. ar trebui votata o lege de răspundere administrativad dacă sar aduna suficienți oameni sar putea vota fără corupți din parlament și senat

  10. CIUCA..MILITAR…CIOLACU…FIU DE MILITAR..IOHANNIS…IMPINS IN FATA TARII DE CAPUSELE ARMATEI…CU ADEVARAT MERITA IMPUSCATI PE STADION…DREPT SPUNEA VADIM…

    CE MAMA LOR AU VAZUT ASTIA IN CASA SI NEAMUL LOR DE SI-AU VANDUT SUFLETELE, NEAMUL, TARA SI VIITORUL? KAKANARI…SI-AU CONSTRUIT C.V.-URI DE SMECHERI SI EI SUNT NISTE RATATI…CINE I-A IMPINS IN FATA? ARMATA CARE SI-A TRADAT SI PATRIA SI POPORUL…MINCIUNA DIN DECEMBRIE 89…ARMATA E CU NOI…SI EI SE IMPUSCAU INTRE EI…ca astazi sa joace la cazinouri, sa aiba amante nepotelele si sa isi pregateasca bani de parastas si ingropaciune in Elvetia…lumea interlopa are mai multa onoare decat ” doctorii” astia in siguranta nationala(izmanari si tinichele).

  11. Energia electrică este singura care nu poate fi stocată ca atare, ci doar dacă este convertită într-o altă formă ce poate fi, atunci când este necesar, reconvertită în electricitate. Iar modul cel mai eficient de stocare este sub forma „energiei potențiale gravitaționale”, în centralele hidroelectrice „reversibile” („cu pompare”). Acestea, în perioadele când Sistemul Energetic Național (SEN) este subsolicitat (cum ar fi pe timpul nopții), consumă energie electrică din alte surse (termo- sau atomo-electrice) și pompează apa din „bazinul aval” (după ieșirea din turbine) ridicând-o în „bazinul amonte”, adică în lacul de acumulare. Astfel, când apare o creștere a consumului din SEN, există un surplus de apă ce poate fi apoi folosit pentru a acoperi creșterile rapide de consum. Centralele atomoelectrice nu permit variații rapide ale puterii generate decât cu pierderi foarte mari (evacuarea aburului sub înaltă presiune în atmosferă, fără a mai antrena turbinele), puterea generată de reactor fiind, în linii mari, constantă. De aceea, centralele atomoelectrice lucrează în regim de putere constantă pe întreaga durată de funcționare a reactorului grupului energetic respectiv. Pornirea sau oprirea unui reactor nuclear necesită niște timpi de ordinul zilelor. Pentru suplimentarea puterii se folosesc alte surse, centralele termoelectrice permit o variere a puterii generate, cu posibilitatea pornirii și/sau opririi unor grupuri energetice, dar cu un „timp de răspuns” la solicitări ceva mai lung, de ordinul orelor, de aceea reglarea puterii generate din SEN prin intermediul acestora se face în cazul variațiilor „lente”. Cel mai scurt timp de răspuns îl au hidrocentralele, de ordinul a 30 – 60 secunde (în cazul centralelor mari) și care poate să scadă și la 10 – 20 secunde pentru centralele mici și microhidrocentrale. De aceea hidrocentralele (cu excepția celor de pe Dunăre – Porțile de Fier 1 și 2, care lucrează continuu când debitul fluviului este suficient de mare) se folosesc în special pentru „vârfuri de sarcină”, cu variații rapide și durate nu prea lungi (minute, cel mult 1 oră). Toate aceste „surse” de electricitate (împreună cu acelea de puteri mai mici și cu funcționare intermitentă – eoliene sau solare – și rețelele înternaționale la care România este conectată, prin care se face împortul / exportul de electricitate dinspre / spre țările vecine) sunt interconectate la nivel național prin intermediul SEN, administrat tehnic de compania Transelectrica. Iar deciziile privind compensarea variațiilor de putere din SEN sunt atribuite Dispeceratului SEN.
    Așadar, energia electrică (la nivel de generare) reprezintă un mixt energetic din surse diverse, iar puterea generată de fiecare dintre aceste surse nu poate fi separată de aceea de la alte surse. SEN lucrează ca un tot unitar și trebuie să fie permanent în starea de echilibru, adică puterea totală generată și introdusă în sistem să fie egală cu puterea totală consumată + pierderile din sistem. Altfel, vom avea scăderi sau creșteri (uneori periculoase) ale tensiunilor și frecvenței din rețele. Acesta este motivul pentru care SEN este permanent controlat de un dispecerat central.
    Ideea, mult vehiculată în presă și printre factorii decizionali la nivel guvernamental, că distribuitorii de electricitate își pot alege producătorii de la care cumpără energia, este una falsă, care sfidează chiar și legile naturii (ale fizicii, în particular) și trebuie demontată cu sprijinul specialiștilor (inginerilor) în acest domeniu. Odată ce electricitatea din surse diverse a fost „mixată” în cadrul SEN, ea nu mai poate fi „separată” după sursa care a generat-o, iar prețul (atât cel intermediar, cât și acela final, la consumator) trebuie să fie unul unic, ponderea fiecărei surse, în funcție de puterea introdusă în sistem, fiind stabilită pe baza datelor furnizate de Dispeceratul Central al SEN. Ideea aceasta falsă a fost indusă de către comercianții de energie electrică (așa-zișii „băieți deștepți”) din motive pur comerciale, ca un motiv pentru a le permite adoptarea unor prețuri speculative.

    • În sfârșit un comentariu avizat. În rest, cei de pe aici, marea majoritate, analfabeți funcționali. Nu au înțeles nimic din ce scrie în articol. Au preluat cuvântul „Multinaționale ” si gata .
      Mulțumesc Nicolae.

    • Foarte bun comentariul.
      Felicitări !
      Am lucrat în SEN și știu despre ce este vorba.
      Acum sunt pensionar și client Hidroelectrca.

  12. Am apucat sa fug de la ENEL. Imi oferisera incepand cu 01.11.2022 un pret de 4 lei pe kilowat . Am fost client casnic in piata libera de cand a aparut piata libera. De ce nu analizeaza public nimeni situatiile financiare ale vanzatorilor de energie electrica? Ca sa vedem si noi mai bine cum banii nostri se acumuleaza nejustificat in conturile lor.

  13. Foarte adevarat. Normal că e preț unic. Dar cine să priceapă? Adică pricep,dar se fac că nu înțeleg. Mitralieraaaa! Se poate. Cine își imagina in 20 decembrie 89 că peste 5 zile Ceaușescu va fi ciuruit de colegii actualului prim ministru? Deci totul e posibil.

  14. Enelul m-a transferat abuziv de la Hidroelectrica, au semnat ei contractul in locul meu, semnarura e falsă

  15. Suntem atat de tampiti si totodata si retardati ca habar nu avem pe ce lume suntem. Avem un guvern, vai steaua lui, politicieni vai mama noastra dar, nu putem spune nimic, PENTRUCA NOI, IN LIPSA DE BUNA CRESTERE SI DE EDUCATIE, II VOTAM CONSTANT SI INVARIABIL PE ACEEASI. NU MAI DATI VINA PE NIMENI. NOI TOTI SUNTEM COMPLICII ACESTUI SISTEM TICALOSIT.

  16. Corect! De 30 de ani sunt aceeași, trec de la un partid la altul. Partidele ii trec pe listă pe aceeași.

  17. Ori e libera piata, ori nu e ? Cum adica presiuni sa nu mai primească clienti casnici ?!. Nu exista instanta de judecata, sau cum ? Chiar suntem o tara de papagali ?

  18. Tot băieții deștepți sunt la putere! Țara asta nu are nici o șansa sa evolueze! Tot de hoți e condusă!

  19. hotii de producatorii striga hotii

    cele mai mari profituri sunt la hotii de producAtori si la sefaa lor vlasceanu

    hhuuuooo

  20. firma mai de hoti ca Enel condusa de infractorii Carlo Pignioni si Cristi Culea nu exista

    inteleg ca a pus si DNA ochii pe ei si ii va baga la puscarie unde le e locu

  21. Jurnalism plin de incompetenta. Ori prostie ori marsavie nu stiu ce sa zic. Si uite ce reactii genereaza. Nu a interzis nimeni Hidroelectricii sa vanda la casnici. Dar ce mai conteaza adevarul…

  22. Dacă guvernanți ar avea coloana vertebrala, ar infinită o companie distribuitoare de stat și ar distribui energia. Așa ne falimentăm singurii și umplem buzunarele șmecherilor din energie. Unde scrie că statul nu poate participa in piața concurențială.

  23. Am puricat monitorul oficial din 11.11.2022 si nu am gasit nicaieri OG care sa interzica HE sa primeasca noi clienti. Va rog sa faceti trimitere la OG, art, …etc!

  24. Trebuie naționalizate toate resursele :electricitate ,gaze,petrol ,ape minerale, păduri , râuri ,cărbune uraniu ,aur tot ce este în pământ ,este al poporului român nu al hoților care se îmbogățesc de pe bunurile românilor.Lichelele(căpușele) trebuie alungați din tara noastră și să luăm tot ce a fost al nostru de veacuri să luăm înapoi să folosim noi nu capusele

  25. Apropo de monarhie, aproximativ începutul lui 2015,după înscăunarea lui Iohannis,cu ocazia întâlnirii dintre acesta și custodele coroanei,Margareta, acompaniată de Radu Duda ce se putea citi pe fețele celor în cauză -ne-am pricopsit ,iată-ne ajunși peste ei.Singurul care merită atenție este principele Nicolae dar pe acesta l-au mazilit.

  26. Unde este consiliul concurenței, ce treabă are poporul român că o companie privata a cumpărat energie la un preț umflat, la obligațiile unei sfere de influență. Statul daca plătește plătește din banii poporului, daca nu are se împrumută din nou, in cate datorii trebuie sa se înhame? In `90 aveam 0 datorii la costul suferinței oamenilor. Acum avem tot dar incapabili să plătim. Unde mai este dreptatea pe lumea ASTA?

  27. Voi a-ți votat ,acum ne plângem asa sumtem noi în strada nu ieșim dar de comentat suntem buni.

  28. Bine ca ne plangem si protestam pe net. Daca nu iesim in strada or sa faca in continuare ce vor. Ii doare la 15m de spate de vaicarelile noastre pe net

  29. Să înțeleg că băieți deștepți cumpără energie de la producător și o vinde la distribuitor/ furnizor ?
    De ce ? Are sistem de furnizare / distribuție ?

  30. Titlu incorect.
    Parandaratul luat de politicieni a avut efect. Ne place sa ne incalzim la gandul ca altii mai mari sunt de vina cand de fapt noi suntem de vina ca votam acelasi lucru de 32 de ani. Partide gen USR sau Plus nu au sanse in Romania ca ne place sa ne incalzim cu usurinta in spatele „toti sunt la fel”. Noapte buna Romania.

  31. O tara de hoti fara indoiala,tot ce se face este sa jegmaneasca Romanul. Votati in continuare psd-pnl tuvan rasa de pro sti.

  32. E vina noastra ca nu iesim in strada, parlamentarii nu stiu de frica poporului. Uitati-va ca in Franta, Germania, Italia daca lumea iese in strada parlamentarii nu-si fac de cap.
    DOAR VINA NOASTRA E !!!!

  33. Pai nu au promis spur catii ca libelarizeaza energia ? Acum o ingradeste ? Unde este piata libera aici ?

  34. Inca o dovada ca guwernerul e sluga multinationalelor…
    De ce sa o duca romanii bine in loc sa imbogateasca multinationalele?
    Romanii trebuie sa fie prosti, sa rabde si sa plateasca costuri mari pentru ca multinationalele sa se imbogateasca, guwernerul corupt sa aiba bani pentru pensiile speciale, etc.
    Toate intreprinderile de stat care produc energie electrica(Hidroelectrica, Nuclear electrica si CE Oltenia) sunt obligate sa vanda 1 MWH cu 450 lei in timp ce multinationalele il vand cu 600-1000 de euro…

  35. Ce atâta vorbăraie ,trebuie înlăturați de la putere r,acei ce ne conduc azi, atunci scăpăm de așa zisi băieți deștepți

  36. In viata mea nu am intalnit atat de multe comentarii inepte, de la oameni care n au facut si nici nu vor face ceva pt tara asta vreodata. Doar dau din gura. Nu o sa ii vezi plantand un pom, ajutand la un orfelinat, construind ceva (orice) la nivel civic. Mizerabil

    • Adică . Cum nu au sau nu am făcut nimik pentru țară unde Sint contribuțiile mele de o viață ,in pensii speciale …averi prin furturi

  37. Băi hoților care sunteți hoți, un lucru bun se întâmplă și vreți voi să îl distrugeti. Plecați de unde ați venit dacă nu sunteți în stare să aveți prețuri mai bune decât Hidroelectrica. Vă pleacă prostutii pe pare îi jepcariti voi. Mizerii ce sunteți și tradatori de țară. Meritati executati jegurilor.

  38. TREBUIE să spunem AJUNGE. Așa cum merg lucrurile este posibil să dispărem ca NAȚIUNE și nu sunt vorbe fără acoperire, trăim din împrumuturi iar când vom ajunge să nu mai avem cu ce garanta v a fi o mare problemă.
    Vă rog să vă uitați pe imaginile din DECEMBRIE 1989 cu câtă determinare se striga LIBERTATE. Când vom fi HOTĂRÂȚI să strigăm la fel LIBERTATE. abia atunci se v a schimba SOARTA NOASTRĂ.
    NU uitați CENTRALA de la Porțile de Fier este construită de POPORUL ROMÂN. Ajung să cred că bunicii și părinții noștrii au murit degeaba.

  39. Nu vedeți ca nu l baga în seama peinventatorul nostru, care face energie din deșeuri!!! Cu cât ieșim mai mulți la vot, în 2024, adică cam 60,70%, nu mai iese nici PNL, nici PSD,. Este singura șansă a noastră sa scăpăm de ăștia. Votam orice, numai pe ăștia Nu!!!!

  40. Hidroelectrica in urmă cu cv timp a fost in insolvență fiind pe lista unor firme românești care urmau să fie vandute ca multe altele. Nu văd o problemă legată de faptul ca e producător si furnizor de energie. Nu cred că Enel si alți furnizori pot face in țările lor ce fac in Romania. Nu poți să îngrădești libertatea unei națiuni printr-o ordonanță. Clasa politică din România a facut si face mai mult rău propriilor cetățeni decât un razboi. Zilnic pleacă tot mai mulți frați din țară in speranța de mai bine si pentru multi dintre ei biletul e numai dus fără nici o remușcare. Într-un final se va vinde și Hidroelectrica, Cec Bank, Posta Română si multe altele pe bani de nimic si caiete de sarcini in care se vor trece multe si nu se va respecta nimic. Nu va luați după politicieni ca au limba dulce și sunt toți pe aceeași corabie indiferent din ce partid provin. Interesul lor e sa nu naufragieze.

    • Raul după câte știu eu tot ce aparține de electricitate a fost vândută unor perciunați

  41. Azi 17.11.2022 am trecut pe lângă Hidrocentrala de la Porțile de fier 1 și nu funcționa partea noastră, doae cea a sârbilor, problema persista de câteva luni bune, surse din interior spun ca asa au primit ordin sa o oprească, cu toare ca acum 2 ani a fost în mentenanță și imbunatatita. Au lăsat prețul mic sa atragă lumea, acum au blocat transferurile, cu.ce drept nu se știe doar scopul…. Și după o pun la vânzare cu tot cu clientela, cei noi impun alte preturi și asa NE DUCEM DRACU VOIT, NU NEVOIT…

  42. Intreb si eu: nu putem da statul in judecata la CEDO?, ca pana la urma piata energiei s a liberalizat asta insemnand ca fiecare poate sa isi aleaga furnizorul.

  43. Mâine trec la Hidroelectrica! Haideți toți! Să crape hoții care au venit la furat! Alo, guvernul, vă fac ăștia și la energie! Puneți piciorul în prag! Naționalizați toată producția! Ajutăm Hidroelectrica !

  44. Crime împotriva umanității, asta fac conducătorii tuturor statelor care permit să fie jucate pe burse tot ce ține de supraviețuirea oamenilor, energie, hrană, servicii medicale.

  45. Modelul de supra-indatorare a guvernului prin suveica energiei ieftine(smecherii cumpara ieftin si vand scump, cetateanul are subventie – statul pune diferenta – de unde? se imprumuta pentru binele tau) a fost testata prima oara in UK si apoi impus in Europa si implicit in Romania.
    Suntem viitorii platitori ai datoriilor tarii catre cei care inrobesc lumea. Prostii de la guvernare sunt niste simple marionete.

  46. Articol de cacao, HE nu face distributie , doar furnizeaza , pretul mic e datorat sursei (hidro) . Se fac contracte in continuare pt consumatorii casnici, dupa upgrade ul platformei .
    P.S. nu sunt de acord cu preturile celorlalti furnizori , le consider o furaciune , ei propun preturi atat de mari pt a incasa o compensare cat mai mare de la stat,dar asta nu inseamna ca trebuie sa lansati astfel de articole/zvonuri panicarde.Faceti jurnalism profi…daca puteti daca nu… la pus faiantza.

  47. Bine ca sunt la Hidroelectrica,iar pe ENEL vedeaia-si in puscarie de mafioti ce sunt.Pretul unic este necesar.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger