AcasăSOCIALPreședintele LAPAR: ”Nu mai există floarea soarelui pe piață”

Președintele LAPAR: ”Nu mai există floarea soarelui pe piață”

Guvernul nu mai are de unde să cumpere floarea soarelui pentru rezerva de stat

Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, ne spune că Guvernul nu mai are de unde cumpăra floarea soarelui pentru rezerva de stat pentru că fost deja achiziționată de multinaționale. Totodată, acesta arată că nu există, cu adevărat, o criză alimentară, dat fiind faptul că se merge pe producția de anul trecut.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat că va cumpăra floarea soarelui pentru rezerva de stat, pentru ca apoi să o revândă procesatorilor. Reprezentanții fermierilor susțin însă că în prezent nu mai există așa ceva pe piață.

”Intenția anunțată a Guvernului de a cumpăra floarea soarelui, ca și cum acum ar fi recoltată, cred că este o glumă. La ora actuală nu mai are de unde să cumpere. Singurii care mai au sunt traderii, adică multinaționalele, care au și ei contracte încheiate pentru a livra în afară și nu au cum să nu le onoreze ca să vândă statului român. Un trader, când cumpără cantități de materie primă, are, deja, încheiate contracte externe de livrare. Iar în magaziile fermierilor nu mai există floarea soarelui la ora asta. Și nimeni nu-și permite să o țină în custodie la depozitele multinaționalelor, pentru că este chiria prea mare”, ne spune Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Acesta arată că România cultivă și obține floarea soarelui pentru 80 de litri de ulei pentru fiecare cetățean al României, dar că partea proastă este că cea 70% din materia primă pleacă afară.

”În țară au mai rămas două fabrici de ulei românești, care mai exportă și ele. Celelalte fabrici din România sunt ale străinilor și produc ulei, pentru că este floarea soarelui ieftină, care pleacă la export. Este o nebunie acum cu prețurile, fiecare scumpește pentru că nu îi spune nimeni nimic, nu sunt afectați nici de energie, nu sunt afectați de nimic”, ne-a declarat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

Nu există nicio criză

Rusia și Ucraina exportă produse agricole doar în Asia și că nu dau nimic în Europa, susține Laurențiu Baciu, care consideră că afirmația că toate nenorocirile se întâmplă din cauza celor două țări este o speculație.

”Nu este nicio criză, pentru că războiul a început în martie, iar producția este de anul trecut. De unde criză? Stocurile sunt. Toată lumea încearcă să vândă acum, că urmează noua producție. Prețurile au fost majorate artificial, nu au nicio legătură cu realitatea. Ați văzut că a ieșit președintele Zelenski și a spus că dă drumul la exportul de îngrășăminte, de cereale. Se cară și prin Polonia, și prin Ungaria, și prin România, de unde criză? Eu nu cred că va fi o criză alimentară. Fiecare stat european vinde un surplus de hrană, iar dacă ne uităm la hipermarketurile noastre, care sunt aprovizionate numai de afară, vedem că fiecare țară exportă, pentru că produce mai mult decât consumă. Este creată o isterie și o panică dirijate pentru a distrage atenția oamenilor de la unele neputințe, dar nu are nicio legătură cu realitatea. Noi producem grâu de 4-5 ori mai mult decât consumăm, noi producem porumb de 5-6 ori mai mult decât consumăm și producem floarea soarelui de trei ori mai mult decât consumăm”, ne-a precizat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

Guvernul a scumpit gazul și energia

Conducerea LAPAR susține că scumpirile la gazul și la energia românească sunt total artificiale și au fost făcute de politica celor care guvernează acum. ”Gazul și energia au fost scumpite de Guvernul României, care este beneficiarul acestor scumpiri. Guvernul nu mai avea de unde să atragă resurse, ca să plătească pensii, salarii, economia națională este la pământ, nici împrumuturi nu mai pot lua așa curând. Și atunci le-a venit ideea. Producătorii de gaze și energie sunt în proprietatea statului, deci toate scumpirile pe energie sunt controlate de către statul român. Nouă ne scapă ceva. La cum merge România acum și la ce producție avem în economie, noi nu avem consumuri”, a mai afirmat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.043 afisari

1 COMENTARIU

  1. Hă, hă, hă, cum bre să mai fie floare pe piață dacă s-a dat drumul la microbiști pe stadioane, tată floare fiind achiziționată de chivuțe și vândută la cornet pe stadioane. Totodată, poate nu se știe, floarea soarelui este contractată înainte de a fi însămânțată. Cei interesați încheie contract cu fermierul, îi asigură sămânța, îi dă un avans și astfel recolta este deja contractată. Statul nu are decât să cumpere la suprapreț de la contractor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger