AcasăSOCIALPreședintele Federației Părinților, mesaj tranșant către greviști: „Cu toții vrem să avem...

Președintele Federației Părinților, mesaj tranșant către greviști: „Cu toții vrem să avem profesori mulțumiți și demni, dar nu pe spatele copiilor noștri”

(sursa foto: Facebook/Ministerul Educației)

Președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache, se adresează greviștilor din Educație.

Acesta scrie, vineri, într-o postare pe Facebook, faptul că toată lumea vrea să avem profesori mulţumiţi şi demni, însă „nu pe spatele” copiilor. „Aţi primit ce aţi solicitat la prima întâlnire”, le transmite el sindicaliştilor.

Iulian Cristache își începe mesajul scriind că răspunde celor care spun că toți părinții „vor amânarea examenelor sau repetarea anului” școlar. „Sunt zeci/sute de mesaje primite. Sunt oameni care nu au timp să incite, care nu pierd timpul pe fb (Facebook-n.red.), care nu sunt selectați la emisiuni.

Cei care, cel puțin la nivel declarativ, spuneți că doriți chiar și amânarea anului școlar, vă recomand ca… în semn de solidaritate cu profesorii… să vă lăsați „repetenți” copiii un an de zile. Să vedem câți elevi vă vor asculta.

Vă hrăniți cu manipulări? Chiar vreți să vă cred că sunteți în stare să pierdeți un an din viața copiilor?”, scrie Cristache.

Șeful Federației Părinților: „În acest moment, copiii devin monedă de negociere”

Președintele Federației Naționale a Părinților continuă mesajul scriind că „în acest moment, copiii devin monedă de negociere, e foarte ușor de văzut”.

Totodată, Cristache are un mesaj și pentru cadrele didactice, dar și pentru sindicaliștii din Educație – cărora le transmite că nu știu să negocieze și că fac acest lucru neprincipial.
Nimeni nu spune că salarizarea dvs. este una corespunzătoare. Nimeni! Cu toții vrem să avem profesori mulțumiți și demni, dar nu pe spatele copiilor noștri.

Referitor la cererile sindicatelor. Domnilor/doamnelor… ați primit ce ați solicitat la prima întâlnire. Vreți să ne mințim? Că nu vă mulțumește, că nu mai aveți încredere… e cu totul altceva. Și încă ceva: Nu știți să negociați, o faceți în forță și neprincipial”, a mai scris Iulian Cristache în mesajul postat în dimineața zilei de vineri, 2 iunie.

Postarea sa are și următorul post scriptum: „P.S. Lăsați aici numele și prenumele, mă refer la cei care vreți „repetenția”. Vreți? Verificăm după ce greva încetează.”

Iohannis: Se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli

Joi, aflat în Republica Moldova, președintele Iohannis spunea, referitor la greva profesorilor, că „Guvernul le-a dat tot ce au cerut” și că n-ar mai fi temei ca dascălii să continue greva.
„Greva a durat un pic mult și se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, fiindcă liderii de sindicat tot vin și tot pleacă, dar ei sunt doar un fel de interfață, cum sunteți voi, media: Guvernul le spune ceva sau eu, ei se duc și consultă oamenii.

Este extrem de greu de imaginat cum poate să funcționeze o negociere pe această bază. De aceea, Premierul a hotărât, foarte corect, să dea această ordonanță indiferent cum se negociază. De ce? Fiindcă noi toți, și eu, și Guvernul, și coaliția, fiindcă a fost Premierul împreună și cu Președintele Camerei în discuție, au înțeles că sunt solicitări legitime și le garantează, indiferent de ce se negociază cu acești reprezentanți ai sindicatelor. Eu sper să se înțeleagă bine această chestiune la nivelul sistemului și oamenii să se întoarcă de marți la școală, fiindcă nu mai au pentru ce să facă grevă”, a spus Klaus Iohannis.

Iohannis: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale?

„Pe termen mediu și lung s-a garantat, pe termen scurt s-au dat creșteri, iar pentru anul 2024 s-au dat în scris, prin ordonanță, garanții că Guvernul se va ține de ce a promis și atunci eu cred că foarte mulți dascăli, care oricum au considerat că deja este prea mult ce a fost, se vor întoarce pur și simplu la școală și bine fac. În afară de asta, cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? Este o generație întreagă care trebuie să dea BAC și să meargă la universități. Deci, îi punem în dificultate? Este o generație întreagă care dă examenul de capacitate. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, încă o dată, le-au dat tot ce au cerut, acum în ce temei să mai continue greva? Și dacă liderii de sindicat naționali și județeni nu se înțeleg între ei, dascălii vor înțelege foarte bine acest semnal”, a mai declarat Klaus Iohannis.

author avatar
Andrei Coman