AcasăSOCIALPreședintele Consiliului Fiscal: Achizițiile de armament agravează deficitul bugetar

Președintele Consiliului Fiscal: Achizițiile de armament agravează deficitul bugetar

Achizițiile militare aruncă în aer deficitul bugetar

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a atras atenția că achizițiile de armament, dat fiind că nu sunt producție proprie și nici nu beneficiază de offset, înseamnă o agravare a deficitului bugetar și a deficitului de cont curent. CSAT a decis, recent, să cumpere avioane F35, pe lângă sumele uriașe alocate deja pentru achiziții militare. Acesta consideră că, în actualul context, trebuie dezvoltată și producția de bunuri indispensabile pentru securitatea alimentară.

În noul context geopolitic și geoeconomic, al războiului din Ucraina, România va aloca mai mult pentru apărare, care nu înseamnă producție proprie, ci, în fapt, achizițiile de armament înseamnă deficit bugetar și de cont curent mai mari, a avertizat Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal. Chiar dacă războiul din Ucraina s-ar termina în acest an, aceasta nu înseamnă revenirea la situația de dinainte, iar alocarea de resurse pentru robustețe, reziliență militară, înseamnă presiune pe bugete publice și realocare de resurse în economii, mai arată Daniel Dăianu.

”Va trebui dezvoltată și producția de bunuri indispensabile pentru securitate, nu numai militară, și aici mă refer la alimente. Este de observat că și în ședințe ale CNSM (Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială) s-a examinat situația industriei agro-alimentare. De aceea este nevoie de politici industriale/agricole adecvate. România trebuie să capitalizeze condițiile naturale (resursele), care o avantajează față de alte state membre din UE, pentru că nu am știut să valorificăm aceste resurse cum se cuvine. Reforme serioase trebuie întreprinse în economie; este vorba de salarizare și sistem de pensii, care să fie echitabile, digitalizare, reforma regimului fiscal, a cheltuielilor publice, care să fie mult mai eficiente, prioritizare de investiții cu orientare către producția de tradables (bunuri exportabile și bunuri ce pot înlocui importuri) și control riguros al realizării, precum și alocare de resurse suplimentare pentru educație și sănătate”, a afirmat președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

Probleme acute

Una dintre problemele structurale acute ale României este subdezvoltarea cronică a industriei agroalimentare, în condițiile în care avem pământ agricol ce înseamnă 57% din suprafața țării și deficitul acestui sector este de 0,5-0,6% din PIB în ultimii ani, semnalează analistul economic. ”În general, avem o subvalorificare a resurselor/materiilor prime interne, care se vede și în faptul că importăm produse a căror realizare include inputuri esențiale din România (exemplu faimos: exportăm cereale și importăm făina). Regimul fiscal regresiv (cetățenii cu venituri mici, sau modeste plătesc proporțional mai mult decât cei cu venituri mari), erori în politica fiscală, puzderia de exceptări și portițe au contribuit la accentuarea deficitului bugetar prin diminuarea veniturilor fiscale potențiale. Cu venituri fiscale de 26-27% din PIB (inclusiv contribuții de asigurări sociale) suntem lanterna roșie în UE”, a precizat Daniel Dăianu. Acesta consideră că trebuie combătută cu toată forța instituțională și cu determinare politică evaziunea fiscală și optimizarea fiscală și că nu trebuie cedat la presiuni interne și externe de tot felul, exprimându-și speranța că și instituțiile europene vor fi mai decise în acest scop.

Paradisurile fiscale trebuie interzise

Criza energetică, urmată de creșterea rapidă a prețului la energie și la alte materii critice afectează puternic veniturile și alocarea de resurse, cu efecte de distribuire majore. ”Sistemul fiscal internațional trebuie reformat în așa fel încât evaziunea să fie redusă, indiferent de cât de greu ar fi de realizat acest obiectiv căruia i se opun interese extrem de puternice. Jurisdicții de tipul paradisurilor fiscale trebuie eliminate din UE. Evaluarea sustenabilității datoriei publice trebuie să ia în considerare unele pasive ascunse (vulnerabilități) ale economiilor, care apar din ce în ce mai mult din cauza înăspririi politicii monetare”, a mai spus Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.027 afisari

26 COMENTARII

  1. foarte corect….FARA JMECKERIILE LUI GHITZA SI CODLEA PRIN PANAMA…SI ALTE INSULE

  2. „Președintele Consiliului Fiscal: Achizițiile de armament agravează deficitul bugetar”
    Lasa bre ca bouanul de rumun plateste, nu-i problema.

  3. Aoleooo,cum adica sa desfiintam paradisurile fiscale ? Pai si parandaraturie mele,unde le mai directeonam ? Ca la Raisffeisen Bank conturile sunt ful.Nu mai incape nenemec. Noi acuuum avem nevoe de aveoane.Nu avem nevoe de spitaaale,cabinete pt. medici de fameelee,nu vedeti ca la tara avem sate cu cate un singur locuetor ? Rooomanii si-au luat campii care incotro,pt.ca economea dudueee vorbalu’ SoCattzuu,si s-or fi spereat.Nici de scoli modernizate nu avem nevoe,pt.ca nu vedeti ? Copiii au inceput sa innebuneasca,ataca cu cutitul,le baga degetul in ureche la profesoareee,eo nu am prevezut asa ceva in prooogramul meu de suflet,Rooomanea educaaata. Dar cu aveoanele suntem mai siguri,F35 sunt moderneee,nu ca rablelele ale cu care ne-au tepuit Norvegeenii. Sursa de fenenatare este identefecaaaata,parandaratul garantat.Aveoanele vor fi cumparate legaal pren CSAT.Am hotaraat.

    • ADICA UN INFANTERIST TELEGHIDAT DE MANOLE MAFIOTUL B N R NE MAI JEFUIESTE SI CU PARANDARATURLE LA AVIOANE INUTILE….DACA VA VIOLEAZA MAFIA SI NU TIPATI…INSEAMNA CA VA PLACE…SAU ATI FOST PLATITI SA TACETI

  4. Armata nu mai avem ,le ia de la gura si astora care mai sunt cu taieri dar isi iau avioane ca altii treb sa vanda.

  5. Corect! Ne văităm că a apărut o mare gaură la buget, dar nu spunem/recunoaștem că aceasta este și din cauza contribuției României la creștere bugetului partenerului strategic, buget în carte s-au pompat miliarde de euro fără să primim încă achizițiile făcute. Invocarea pericolului rus de la granițe este o șmecherie prin care obedienții noștri conducători să satisfacă poftele marelui licurici. De ce nu am stat noi cuminței, fără a sări la beregățile lui Putin, a ne da cocoși și a întra într-un joc periculos care nu este al nostru? Ați văzut, până și Macron s-a convins că americanii au atras UE într-un conflict care nu este al ei, conflict care aduce prosperitate SUA și adâncește criza economică a UE.

  6. Asteptam sa vedem ce procent va fi alocat MAN in anul 2024. Problema de fond este ca acesti bani nu se intorc in economia romaneasca. Poate cu exceptia avioanelor F35, banii merg in achizitia de rable din SUA, Franta, s.a. Asa a fost si cu F16 din Portugalia si Norvegia.

  7. Sa cumparam si rachete, portavioane si ce mai au americanii prin curte si nu le mai trebuie.

  8. Cui ii pasa?Peste scuipatorii de seminte ploua cu vouchere si pachete de Paste.Doar prostii mai muncesc in Romania ,vreo 15-20 la suta,restul asteapta pomana statului.

  9. Draaagi rooomani,eu si guvernu’ meu facem o rectificaaare fata de eri alaltaeri.Ne-am trezit azi demeneata ca am uitat de submarene.Noroc ca ne-a trezit parteneru ala dela UE,na ca am uitata cum il cheama.Avem nevoe urgent, cand or veni ca si aveoanele peste vreo 7 sau 10 ani,de submarene.Ca razboeul,Putin bate la use.Putin e de vina. Fara submarene nu mai putem.MaCuca a si
    „identefecat sursa de fenantare „,5,5 melearde De Euro,banii jos antecepat,parandaratul garantat.Parlamentu’ meu voteaza necodeteonat,la fel cum a votat manaria lu’ Nastase cand a smenuit Petromul.Asa ca suntem pe deplen acopereti si in legaletate.Noi suntem in slujba Tarii.Tara o cere.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger