AcasăSOCIALPreședintele CNR: unele universități cer test COVID pentru cazarea studenților în cămine

Președintele CNR: unele universități cer test COVID pentru cazarea studenților în cămine

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), Sorin Cîmpeanu, a declarat că problema deschiderii căminelor studențești este “extrem de acută” în contextul pandemiei de coronavirus și a măsurilor pentru anul universitar.

O mare problemă o reprezintă cazarea studenților – universităţi precum Agronomia din Capitală, au decis deja că vor caza doar studenţi care au testul COVID negativ.  “În universităţile româneşti, în anul universitar trecut, au fost cazaţi aproape 100.000 de studenţi. În momentul de faţă, problema deschiderii căminelor studenţeşti este extrem, extrem de acută. În primul rând, va trebui să cazăm mai puţini studenţi, pentru a asigura regulile de distanţare. În al doilea rând, unele universităţi, precum este cea pe care o conduc – USAMV Bucureşti, au decis deja că vor caza doar studenţi care vin cu un test COVID negativ. Vor fi primiţi în campus, vor fi cazaţi doar în măsura în care testul COVID va fi negativ. Discutăm de acoperirea costurilor de testare pentru studenţii USAMV Bucureşti care vor fi cazaţi.

Gândiţi-vă că este vorba despre sume foarte mari pentru o singură testare. Cazarea se face în zilele de 28 şi 29 şi 30 septembrie. Deci, pe parcursul a trei zile, vor fi testaţi toţi studenţii care au cereri de cazare. Dacă ai 10.000 de studenţi, la un cost de circa 100 de euro pe test, înseamnă deja 1 milion de euro – o singură testare. Dacă se va solicita testarea la intervale mai mult sau mai puţin distanţate, mă tem că nu vor exista resurse pentru acoperirea acestor costuri nici din partea universităţii, nici din partea studenţilor în mod evident”, a susținut Sorin Cîmpeanu.

Președintele CNR a precizat că cea mai mare parte a universităţilor vor deschide anul universitar în 26 septembrie şi în 1 octombrie, însă există şi universităţi care vor deschide anul universitar pe 14 septembrie, odată cu învăţământul preuniversitar.

author avatar
Radu Jacotă Redactor