AcasăSOCIALPremieră pe Litoral. A dispărut fenomenul care strica vacanța turiștilor

Premieră pe Litoral. A dispărut fenomenul care strica vacanța turiștilor

litoral

Litoralul românesc este sigur, spune Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), care a declarat zero toxiinfecții alimentare. Este pentru prima oară când se întâmplă acest lucru pe litoral.

Inspectorii sanitar-veterinari au efectuat controale de la debutul sezonului estival și au găsit nereguli la agenții economici, dar în nicio situație nu au fost repercursiuni grave asupra sănătății populației.

„Principalul obiectiv al acţiunilor întreprinse de inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor care au activat în cadrul Comandamentului, respectiv protejarea sănătăţii publice a fost atins: nu s-au înregistrat suspiciuni sau episoade de toxiinfecţii alimentare care să pună în pericol sănătatea publică”, se menţionează într-un comunicat al ANSVSA.

Inspectorii de la Comandamentul Estival 2020 au verificat, în perioada 13 iulie – 22 august, un număr de 1.341 de unităţi de alimentaţie publică, astfel: 117 baruri, 2 cafe-baruri, 18 snack-baruri, 42 braserii, 105 unităţi tip bufet, 8 bistro-uri, 163 de fast food-uri, 57 de rulote, o carmangerie, 464 restaurante, 21 de pizzerii, 3 pensiuni, un depozit, 7 cofetării/patiserii, 80 de laboratoare patiserie/cofetărie, 216 magazine alimentare, 4 supermarketuri, 12 tonete, un magazin de peşte, 5 autoutilitare, 8 gelaterii, 3 standuri cu produse alimentare şi 3 unităţi cu produse congelate.

Ce nereguli au descoperit inspectorii sanitari

Au existat și nereguli constatate de inspectori, precum manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare şi depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neînregistrate sanitar-veterinar.

În plus, unii agenți economici nu au respectat condiţiile de igienă în spaţiile unde se manipulează şi prelucrează alimente, ori inspectorii au observat ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea materiilor prime sau semi-preparatelor în acelaşi spaţiu cu produsele finite care nu mai suferă un tratament termic, nerespectarea condiţiilor de depozitare şi păstrare a peştelui, ouălor şi cărnii de pasăre.

S-au aplicat amenzi în valoare de 2.163.800 lei

Reprezentanţii ANSVSA şi ai DSVSA Constanţa au aplicat 343 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.163.800 de lei, pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.

De asemenea, au fost emise două ordonanţe de interzicere a activităţii şi 8 ordonanţe de suspendare a activităţii la unităţi de alimentaţie publică.

În perioada 13 iulie – 22 august au fost confiscate şi retrase de la vânzare peste 292 de kilograme de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare, se menţionează în comunicatul ANSVSA.

author avatar
Andreea Vlad