Cauta

Predoiu stă pe un butoi de pulbere. Polițiștii vor să iasă din sistem

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, rupt de realitate

Atitudinea sfidătoare a ministrului Cătălin Predoiu a reușit să-i enerveze la culme pe polițiști. Situația este la un pas de a exploda în interiorul MAI, așteptându-se momentul rectificării bugetare. Dacă nu-și vor primi restanțele salariale, polițiștii sunt deciși să părăsească în masă sistemul, prin demisii și pensionări. Totodată, conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) ne spune că se pregătesc și ample acțiuni de protest.

Luna noiembrie ar putea fi marcată de o destructurare a MAI. Dacă Guvernul nu aprobă acordarea restanțelor salariale pentru angajații ministerului, polițiștii sunt deciși să iasă din sistem, prin demisii sau pensionări masive. Totodată, prestația ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, i-a înfuriat și mai tare pe polițiști.

”Ministrul Predoiu a avut mai multe declarații publice care nu sunt ancorate în realitățile din minister. A spus că sunt încadrați din sursă externă zeci de mii de polițiști, când, de fapt, nu sunt nici de 2.500, și că cei mai mulți polițiști care s-au pensionat în ultimii ani sunt pensionați anticipat, când, de fapt, oamenii au ieșit la termen. Ori ministrul nu este informat de directorii din minister, ori este informat și nu înțelege, ori este informat greșit. Trist este că niciodată, de când a preluat mandatul de ministru, nu a vorbit despre drepturile angajaților, fie că sunt polițiști, militari sau personal contractual. Nu poți să ceri calitate și o intensificare a activităților, în condițiile în care tu ai o salarizare precară și ai multe restanțe față de angajați. Noi încă așteptăm ca domnul Cătălin Predoiu să ne susțină și să susțină declarația colegului său de partid, fostul ministru Lucian Bode, care a spus că la prima rectificare bugetară va acorda polițiștilor niște restanțe, respectiv calculul unor sporuri la salariul de funcție la zi”, ne-a declarat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC. Sindicaliștii vor și indemnizațiile actualizate, nu doar sporurile. La sporuri, înseamnă o medie de 300 de lei, iar la indemnizații, este vorba de chirie, care trebuie să fie de 1.000 de lei, nu sub 400 de lei, cât este acum, de comandă, care ar însemna 500 de lei, de instalare, care e acum de 800 de lei și ar trebui să fie 3.000 de lei, și de acordarea salariului de excelență, care este de 30-40% dintr-un cuantum din 2009.

Deficit de 15.000 de oameni

Sindicaliștii spun că angajații MAI sunt dezamăgiți de faptul că majorările de salariu se acordă doar după ce oamenii protestează și opresc lucrul. În acest sens, SNPPC va continua presiunile pentru legiferarea grevei în sistem. Reprezentanții conducerii SNPPC, au solicitat la Congresul European Police Union, de la Berlin, să se facă demersuri la nivelul UE și al Comisiei Europene pentru a legifera dreptul de grevă pentru toți polițiștii din Europa. Aceștia susțin că polițiștii sunt din ce în ce mai hotărâți, și mulți deja fac lucrul ăsta, să nu mai desfășoare alte activități care nu sunt prevăzute în fișa postului și să nu mai efectueze ore suplimentare. ”Deficitul de 15.000 de polițiști din sistem, recunoscut și de ministrul Predoiu, generează stres, oboseală, imposibilitatea de a-ți face munca la timp, incapacitatea de a soluționa profesionist dosarele, dar și ore suplimentare”, ne-a precizat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

Nici cât inflația

Dacă nu vor primi sporurile la rectificare, toată instabilitatea socială, financiară și din domeniul pensiilor va duce la mai multe demisii și pensionări din sistem, la o prezență din ce în ce mai scăzută la școlile de Poliție și la o dorință de implicare în activitate din ce în ce mai redusă, avertizează conducerea SNPPC. ”Probabil vor și și alte activități care vor exploda în anumite structuri, pentru că polițiștii nu mai acceptă această bătaie de joc. Vom avea și măsuri suplimentare de protest, pentru că trebuie să ne apărăm drepturile. Coșul minim ar trebui să fie aproape 4.500 de lei, dar acest lucru nu se aplică angajaților MAI. Veniturile din prezent au provocat o nemulțumire acută a polițiștilor. Restanțele salariale acordate în acest an nu au acoperit nici măcar rata inflației, iar asta înseamnă că polițiștii au puterea de cumpărare foarte scăzută”, a mai afirmat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

Ultimele stiri

  • Alege ce citesti
  • S-a încheiat era filantropiei bărbaților miliardari. Femeile preiau conducerea
  • Inteligența artificială deslușește războiul comercial
  • Europa are nevoie de o nouă Mare Putere
  • Nicușor Dan depune jurământul. În limba franceză?!
  • Criza umanitară din Gaza, o afacere pentru firmele americane?
  • Tensiuni în vestiarul Realului: S-au dezis de Rudiger!
  • Afaceri cu banii bătrânilor din azil. Autoritățile, prinse cu sume importante de bani dosite ”în sertar”
  • Kevin De Bruyne, foarte aproape de Napoli! Detaliile unui transfer spectaculos
  • Sănătatea Mentală și Deficiențele Nutriționale: Ce Lipsește Din Farfurie Ajunge În Minte
  • Exit mobile version