AcasăSOCIALPraf în ochi pentru polițiști. Doar 50 de lei în plus la...

Praf în ochi pentru polițiști. Doar 50 de lei în plus la salariu

Polițiștii, batjocoriți și de Parlament

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) susține că are semnale că proiectul de lege 52/2022 va fi adoptat de către Camera Deputaților, fără modificări benefice pentru polițiști. Astfel, majorarea va fi de doar o pătrime din restul rămas neachitat conform Legii 153/2017. Cum banii pentru norma de echipament dispar din iulie, majorarea efectivă va fi însă de 50 de lei.

Deși toate sindicatele din MAI au cerut acordarea restului de 50% din majorările de salarii cuvenite conform Legii 153/2017, care prevedea o ultimă tranșă în acest an, Guvernul și Parlamentul au decis să le dea polițiștilor doar o mică parte din bani. Chiar și acești bani însă vor fi anihilați de suspendarea acordării normei de echipament, care va face ca majorarea salariilor să fie doar praf în ochi. ”Avem semnale că Parlamentul va aproba tranșa de1/4 din majorările rămase, care sunt prevăzute în Legea 153/2017. Acum, polițiștii sunt la jumătatea drumului. În 2018 majorarea efectivă la salariu a fost de 40 de lei, în 2019, de 350 de lei, în 2020, de 350 de lei, iar în 2021 nu au luat nimic. Mai avem de luat încă 700 de lei. Iar anul acesta, dacă trece Legea de Parlament, vom mai primi 1/4 din cei 700 de lei, adică 175 de lei, iar actualizarea salariului corespunzător funcției îndeplinite mai reprezintă cam 125 de lei. Asta înseamnă că majorarea netă va fi de circa 300 de lei, din care scădem 250 de lei norma de echipament, deci rămân 50 de lei. Singurul avantaj este că cei care ies la pensie vor avea un pic mai mare baza de calcul”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Se cer banii de uniforme

Sindicaliștii au trimis o adresă către Ministerul Afacerilor Interne prin care au solicitat prorogarea termenului prevăzut pentru neacordarea lunară a sumelor aferente normei anuale de echipare până după distribuirea către beneficiari a noilor uniforme. ”Considerăm că modificarea actelor normative este necesară în contextul crizei militare actuale, de la frontierele României, precum și în situația în care procedurile și termenele privind încheierea contractelor de achiziție a noilor uniforme/echipamente nu pot fi finalizate/respectate din motive obiective.Totodată vă rugăm să efectuați demersurile legale ca toți polițiștii care se vor pensiona până la distribuirea noii uniforme/echipament să primească la data încetării raporturilor de serviciu norma de echipare sistată”, se arată în adresa SNPPC trimisă către MAI.

Aplicarea legii în integralitate

SNPPC a cerut Guvernului și Parlamentului aplicarea, în integralitate, a Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017, de la 1 iulie 2022, în ceea ce privește Anexele VI și VIII, care fac referire la militarii, polițiștii și personalul contractual din familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională. Conducerea SNPPC a arătat că, prin ordonanțe de guvern succesive, emise în ultimii doi ani, polițiștii au fost amânați de la acordarea acestui drept, situație care a generat și generează o mare nemulțumire în rândul angajaților din sistem. ”Vă reamintim faptul că această revendicare este fundamentată de riscurile profesionale majore, precum și de incompatibilitățile/interdicțiile impuse prin lege, cu privire la posibilitatea de a desfășura și alte activități lucrative, pentru completarea <<coșului zilnic>>. În cazul în care solicitarea noastră nu va fi soluționată, ne rezervăm dreptul de a declanșa un conflict major de muncă și de a acționa atât prin mijloace sindicale specifice (în colaborare cu alte organizații de profil), cât și prin intermediul justiției”, se precizează într-un comunicat al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
33.378 afisari

27 COMENTARII

  1. norma de echipament ?????? pai doar 1% dintre politisti poarta uniforma. Sa le dea haine nu bani si sa-i oblige sa le poarte.

    • De unde ati scos procentul asta? Observ ca aveti simptome de analfabetism functional… sau frustrari nesatisfacute. Zi buna

    • Politaii sunt pleava societatii , buni la nimic , gloabe ce consuma oxigenul degeaba In plus mai omoara si cetatenii pe trecera de pietoni

    • Corect . Restul sunt că la CAP . In poliția română , chiar daca sunt dispoziții de linie in care se spune clar cine poarta și cine nu ținuta acestea nu se respectă

      • @Adrian
        iti pot spune ce s-a intamplat.am vazut si in privat si la stat.pe vremea lui ceausescu erau 6-7% administrativ restul direct productivi.
        la privat trebuia sa fie la fel adica sa ai un sef de echipa,head of office,team leader la 13-14 oameni
        ce s-a petrecut in privat….am vazut organigrame cu sef birou cu un subordonat…..si la stat am vazut la fel……
        in afara de asta….cei pe functii de executie…..adica iti dau un raport…..din privat…..head of office salariu de 7 ori mai mare decat un subordonat…..cand trebuia sa fie de maxim 2 sau 3 ori mai mare….
        i-au corupt si in privat cu masini si diverse alte bonusuri….pana a inceput sa crape tot…..
        la fel si la voi…..din 70.000 in politie doar 20.000 operativi si cu salariile cele mai mici….idem jandarmerie pompieri mai servicii mapn…de fapt nu doar sna…peste tot la stat e la fel….
        va „crapa” tot…in 2-3 maxim 4 luni.

  2. prea mult,desfrau si dezmat deja,50 lei sunt mai mult de 30 paini,adica 1 paine pe zi,si norma de hrana e o bataie de joc,1500 calorii pe zi,asa trebuie calculata,cu cele mai ieftine alimente de baza,regim sub/hipo caloric ca sunt toti supraponderali/obeze si nici activitate fizica nu desfasoara

  3. PREA MULT. Mult prea mult.

    Trebuie demilitarizată, EFECTIV, miliția. Fără normă de hrană, fără bani de chirii/locuințe, uniforme să le asigure unitatea, nu să li se dea bani.

      • @Anonim
        anonim….stii care e problema…..aici e un spatiu public iar comunicatiile astea au niste principii….voi intelegeti reguli,regulamente,ordine….adica aici e public…..nu exista „confidentialitate”…..iar principiile sunt „autentificare, autenticitate, integritate, non-repudiere”…..adica spui tu frumos cine esti…..cu nume si prenume….mai dai si un cnp sau postezi o poza cu tine…si am rezolvat autentificarea…..adica te-ai autentificat cu niste credentiale pe acest forum…..am verificat credentialele…adica esti tu…..agent principal sef prin bucuresti probabil……integritate…..daca tot l-ai injurat…ii explici si de ce l-ai injurat….cum zicea taticul vostru Tudor Stanica…..”daca ma scuipi imi dai si prosopul sa ma sterg”………si non-repudiere….adica nu iti iei vorba……”cuvantul” inapoi….
        Sper ca te-am lamurit

        • Ai dreptate. Dacă toți ar fi responsabili s-ar constata ca nu e nevoie de atâția militini. S-ar putea rezolva majoritatea problemelor cu politisti(jumătate din numărul actual al militienilor). PS… aveți nume și tot ce doriți pt a-mi adresa întrebări, injuri

    • Da poate se inchide politia de tot! Si atunci sa va vad , pe voi, astia cu gura mare pe FB, ca oricum nu sunteti in stare de nimic! Veti sta ca ghizuroii sub plapuma!

    • Da sigur! De politia locala nu se leagă nimeni ca au toate beneficiile unui politist/militar cu salarii de baza la maxim de prin 2017…. La amărâții astia de la MAI/MAPN și „alții”, tot la nivelul lui 2009 se raporteaza toate elementule salariului!

  4. Vrajeala si bataie de joc…pana nu se va bloca total activitatea isi vor bate joc in continuare..

  5. Se doreste de catre guvern ca s-ai cumpere pe politisti cu bani marunti pentru ca atat valoreaza in ochii lor, inda la magistrati li se acorda cresteri barosane pentru ca le slujesc si apara interesele politicienilor!!!

  6. militia este mafie criminala

    nu e clar pentru toata lumea?! cand vezi un mafiot in uniforma, NU CONTEAZA ca tu crezi ca esti in regula, pleaca din zona, evita, nu veni in contact iar daca vii in contact cu mafioti cu chipiu nu uita: CONFORM LEGII AI DREPTUL SA NU DECLARI NIMIC IAR IN URMA ACESTUI FAPT NU POTI SUFERI NICIO CONSECINTA si CHEAMA AVOCAT, SPUNEA CA NU INTELEGI CE SE INTAMPLA! NU VORBI CU MAFIOTII , NU TE AJUTA CU NIMIC!!!!

    • funny…..dupa ziare.com
      Momente amuzante la Brigada Rutieră. Un comisar-șef ar fi sărit gardul unității de la Udriște ca să nu fie testat anti-alcool
      Se întâmpla spre finalul lunii martie acest an. Sursele Ziare.com povestesc că, într-una din zile, ofițerul de poliție a fost văzut alergând prin curtea BPR, în cămașă albă și ciocate și sărind gardul unității.
      Ar fi fost vorba chiar despre comisarul-șef Joe Stoica, unul dintre cei care se ocupă de instrumentarea accidentelor cu autor necunoscut.
      Ce se întâmplase de fapt? Se pare că în ziua aceea, la BPR, venise controlul antialcool și antidrog. Sursele noastre spun că ”se pare că în momentul în care cei care urmau să facă testarea ar fi intrat în biroul lui, acesta avea paharul de vin pe masă”.
      Se laudă că le-a dus amantele șefilor de la Ministerul de Interne
      Comisarul șef Joe Stoica este într-un sindicat al poliției.

  7. & Dacă sunt și unități de poliție care obțin mai multe accidente în trafic după acțiuni de prevenție și intervenții pentru verificarea legalității la circulația rutieră, ?

  8. DACA NU AR FI RENTABILA ANGAJAREA IN POLITIE NU AR FI CONCURENTA LA ADMITERE IN SCOLILE DE OFITERI SI SUBOFITERI(AGENTI SI INSPECTORI).ASTIA PLEACA DOAR CIND IES LA PENSIE SAU DISCIPLINAR.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger