AcasăSOCIALPostul Paștelui, o reală provocare pentru românii cu venituri mici. „Nişte preţuri...

Postul Paștelui, o reală provocare pentru românii cu venituri mici. „Nişte preţuri extraordinar de mari”

Postul Paștelui urmează să înceapă în curând, iar credincioșii care plănuiesc să postească, pentru a se pregăti de marea Sărbătoare, se gândesc de pe acum ce vor pune pe masă în perioada în care nu vor mânca alimente „de dulce”. Mai ales că ideal ar fi să fie o alimentație sănătoasă și cât mai echilibrată și, de ce nu, diversificată.

„Baza” o reprezintă, de obicei, dat fiind faptul că e deja primăvară, legumele și fructele. Doar că tot mai multe legume de sezon, între ele și urzicile, cândva considerate chiar accesibile la nivel de costuri, au prețuri prea „piperate”.

Prețurile mai multor produse pe care românii le consumă cu precădere în perioada de post au crescut simțitor în ultima vreme.

Astfel că perioada postului, în acest an, s-ar putea dovedi a fi o reală provocare pentru mulți români, îndeosebi cei cu venituri mici, tocmai din prisma prețurilor ridicate ale legumelor și ale alimentelor de post.

Pentru mulți, fasolea, de exemplu, e nelipsită în zilele de post. Doar că fasolea costă acum, în piețele din Capitală, chiar şi 20 de lei kilogramul. Acelaşi preţ îl are şi kilogramul de urzici, potrivit Antena 3. Scump e și un kilogram de ceapă „de apă”, cum mai e cunoscută ceapa roșie. Prețul poate ajunge chiar și la 15 lei.

Scumpe sunt și alte verdețuri. Dar și ardeii și roșiile sau păstârnacul.

Citiți și: Cât au ajuns urzicile să coste în pieţele din România. Sunt mai scumpe decât carnea

„Nişte preţuri extraordinar de mari”

Unele gospodine se bazează pe zacusca făcută toamna trecută. Dar și pe alte preparate făcute în casă, cum ar fi gemul sau dulceața. Așa că au o soluție pentru zilele de post.

Preţurile sunt cam aşa, dar avem zacuscă făcută de astă toamnă, gemuri, compoturi”, a mărturisit o femeie, pentru postul TV amintit.

„Foarte mari, să ştiţi. Nişte preţuri extraordinar de mari. Roşiile sunt 20 de lei, un leu un ardei. Salariile sunt foarte mici”, afirmă un bărbat.

Pe de altă parte, cei care nu au zacuscă făcută în casă pot cumpăra un astfel de produs. Însă un borcan cu zacuscă, un produs adesea consumat în perioada de post, costă pe puțin 15 lei.

De asemenea, în magazine sunt disponibile și alte produse de post. Dar și ele au prețuri destul de mari, mai ales pentru cei cu venituri mici. Un pateu vegetal – la care unii dintre cei care postesc apelează în perioada în care nu mănâncă alimente „de dulce” – costă cel puțin 5 lei.

 

author avatar
Andrei Coman