AcasăSOCIALPorcul românesc, victimă a armelor biologice?

Porcul românesc, victimă a armelor biologice?

Deplasarea mistreților infectați cu pestă porcină africană nu poate fi oprită

Dezvăluirile referitoare la dovezile privind armele biologice sponsorizate de Pentagon în Ucraina și intenția de a răspândi viruși la animale pune într-o altfel de lumină problema pestei porcine africane, care a decimat, efectiv, fermele de suine din țara noastră. Din 2017 și până în prezent, în România au fost uciși peste un milion de porci, iar despăgubirile acordate de statul român fermierilor și gospodăriilor s-au ridicat la un miliard de lei.

De aproape 5 ani, autoritățile din România nu reușesc sub nicio formă să stopeze evoluția pestei porcine africane. Primul caz a apărut în 2017, la granița cu Ucraina, și de atunci, toate județele care s-au învecinat cu această țară au fost copleșite de numărul de focare apărute. Ultimele declarații oficiale venite de la Kremlin aruncă în aer toate ipotezele de până acum referitoare a imposibilitatea de a eradica pesta porcină africană. Astfel, Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a afirmat că Statele Unite au finanţat un program de înarmare biologică în Ucraina şi că a descoperit probe în acest sens în laboratoare ucrainene.

”Statele Unite preconizau să desfăşoare activităţi privind agenţi patogeni de la păsări, lilieci şi reptile în Ucraina, în 2022 şi privind posibilitatea răspândirii pestei porcine africane şi antraxului”, potrivit reprezentantului rus. Existența laboratoarelor biologice a fost confirmată de Victoria Nuland,  subsecretar de stat pentru afaceri politice SUA. ”Ucraina dispune de o instalație de cercetare biologică și suntem, de fapt, destul de îngrijorați de posibilitatea ca forțele ruse să încerce să preia controlul asupra acesteia. Așadar, lucrăm cu ucrainenii asupra modalităților de a evita ca aceste materiale de cercetare să cadă în mâinile forțelor ruse, dacă acestea ar urma să se apropie de ele”, a precizat Victoria Nuland. Din 2016, pesta porcină africană a izbucnit în Ucraina, răspândindu-se masiv și în Federația Rusă, apoi în Polonia și în România.

Industria din România se închide

Măsurile anemice luate de autoritățile române în lupta cu virusul pestei porcine africane sau alimentarea continuă a focarelor au făcut ca efectivele de porcine din țară să fie decimate în ultimii 5 ani. Fermierii spun că, în foarte scurt timp, carnea de porc produsă în România va dispărea, în condițiile în care se mai asigură circa 20% din necesarul de pe piața internă.

”Concret, nu s-a făcut nimic în direcția stopării acestui virus. Mai mult decât atât, din prezentarea făcută de autoritățile române la Bruxelles pe această temă observăm că situația se agravează în continuare. Dacă merge în ritmul acesta, este clar că, față de ceea ce spuneau oficialii că mai acoperim doar 20%-25% din piața internă, vom ajunge și mai jos și este posibil ca producția internă românească să meargă spre zero. Dacă ai o afacere în domeniul ăsta și vezi că autoritățile nu protejează deloc producătorul, trebuie să fii absolut dereglat la minte ca să continui să investești. Avem o graniță destul de lungă cu Ucraina, mai ales în partea de Nord, dar avem și la Est, în partea cu Delta. Noi știam de focarele de pestă porcină africană din toată Ucraina înainte să apară în România. Existau cazuri foarte multe și în Rusia, dar și în Polonia. Dar una este comunicarea pe care o avem cu statele membre UE, care este destul de deficitară, și alta este informația care îți vine din țări precum Ucraina sau Rusia, în privința extinderii focarelor”, ne-a declarat Ioan Ladoşi, preşedinte, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România.

Pierderi imense

Din 2017 până în prezent, în România au fost uciși peste un milion de porci, pagubele suportate din bugetul statului ajungând la circa un miliard de lei. Ultimul comunicat al ANSVSA din 4 februarie arăta că, într-o singură săptămână, s-au raportat 15 focare de pestă porcină africană în exploatațiile comerciale, fiind afectate peste 281.000 de porci. Totodată, dat fiind gravitatea situației, din 2019, ANSVSA a decis să nu mai publice numărul total de porci uciși și nici valoarea despăgubirilor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.392 afisari

17 COMENTARII

  1. Nu o sa comenteze nici un politician, ca doar sunt cozi de topor si nu dau doi bani pe poporul acesta. De 30 de ani vând poporul ca pe cartofi. Aliații noștri de care ne fălim, ne distrug gospodariile, ne fura bogățiile si ne defrișează pădurile, cand nu va mai exista nimic, vor pleca fara sa se uite inapoi

  2. Sigur asa s a intamplat si cu acordul tuturor celor interesati de piata de profil ca doar si ungurii au granita si rusii si polonezii dar la ei porcul mistret infectat nu a fugit s a dus pe le flutur al nostru!!

  3. Virusul african sau japonez sau cum vrea cineva sa ii spuna poate sa vina chiar din laboratoarele din Ucraina?
    La naiba cu americanii si ue si politica lor globalista de distrugere.
    E prea greu sa cresti un porc, trebuie adus din alta parte la pret triplu dupa ce a fost vaccinat to cune stie ce

  4. EXCELENT articolul si CURAJOS, dezvaluind de unde tot venea „febra porcină” si” gripa aviara” in Romania ani de zile in sir ,ADICA din „prietena”!?? UCRAINA si laboratoarele morii pe care le detine cu multi $$ Americani. BRAVO National.ro.!! CURAJ.!

  5. NICIODATA, DAR NICIODATA, strainul nu va vrea binele poporului tau. Numai in mintea INTERESATA a vremelnicului conducator roman, poate exista asemenea anomalie. Mai exista un dram de noroc in ”inteligenta” taranului roman, care nu asculta prostiile venite de SUS. Treziti-va, ”tara ca afara”, o putem face doar NOI, nimeni altii.

  6. si romanii se inghesuie sa-i ajute pe ucrainieni! de aia mi-e draga mie rasa asta! 😀

  7. Au mințit cu covidu, chiar au omorît oameni, de ce nu ar minții cu pesta sau cum ar numi boala, otrava?
    Toți dau animalelor antibiotice ca să crească mai repede în greutate, să bage mai mulți bani la buzunar. Toți pun otravă de șobolani, heparină, ce n-are cum să nu ajungă la animale. Împreună, antibiotic și heparină, înseamnă moartea animalului.
    Heparina este dată oamenilor ca medicamemt de subțiere a sângelui.

  8. Foarte bine punctat în articol. Să ne amintim cum primele cazuri pe pestă porcină apăreau prin Delta Dunării sau în nordul Moldovei, purtătorii fiind porcii mistreți. M-a amuzat zilele acestea cum unii părerologi, care cred că le știu pe toate, făceau haz că rușii au afirmat că păsări contaminate ne pun în pericol. Da, berbecilor, purtători de viruși pot fi orice viețuitoare sau alte mijloace care se pot deplasa acolo unde vrei tu să produci boli sau zone contaminate. Purtători de viruși pot fi: rozătoarele, animalele sălbatice, păsările cerului etc.

  9. Ministrul apararii rus a spus ca au gasit tot felul de virusi si pesta africana in laboratoarele americane din Ucraina.

  10. & Prin promovarea unui musulman, ceva mai mult, într-o țară cu consum de carne de porc se obține o reducere a efectivelor de animale și o redistribuire a efectelor consumului de carne de porc, dacă promovarea se mai face și la sănătate, ?

  11. & Mircea Geoană a susținut ideea „omul potrivit la locul potrivit”, obținând și post de adjunct la NATO, ?

  12. E in genele romanului sa se plinga si sa nu fie multumit. Cind ne calareau rusii ii injurau pe rusi si sperau sa vina americanii. Acum suntem prieteni cu
    americanii si incepem sa-i criticam avind nostalgia rusului. Nu ma mir ca sunt numai 40% vaccinati si credem in extraterestrii.

  13. Nu va speriati, oameni buni! De foame nu veti muri! Carne o sa fie intotdeauna. Numai nu romana. In Europa piata de producere e demult impartita. Romania trebuie Europei ca consumator, nu ca producator! Altfel cum sa lamuresc faptul, ca nici odata nu am vazut in supermarcheturile din Germania produse din Romania – castraveti, rosii, cirese… Cite produse
    agricole din Europa, si nu numai din UE, sunt pe piata romana?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger