Cauta

Porcul românesc, victimă a armelor biologice?

Deplasarea mistreților infectați cu pestă porcină africană nu poate fi oprită

Dezvăluirile referitoare la dovezile privind armele biologice sponsorizate de Pentagon în Ucraina și intenția de a răspândi viruși la animale pune într-o altfel de lumină problema pestei porcine africane, care a decimat, efectiv, fermele de suine din țara noastră. Din 2017 și până în prezent, în România au fost uciși peste un milion de porci, iar despăgubirile acordate de statul român fermierilor și gospodăriilor s-au ridicat la un miliard de lei.

De aproape 5 ani, autoritățile din România nu reușesc sub nicio formă să stopeze evoluția pestei porcine africane. Primul caz a apărut în 2017, la granița cu Ucraina, și de atunci, toate județele care s-au învecinat cu această țară au fost copleșite de numărul de focare apărute. Ultimele declarații oficiale venite de la Kremlin aruncă în aer toate ipotezele de până acum referitoare a imposibilitatea de a eradica pesta porcină africană. Astfel, Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a afirmat că Statele Unite au finanţat un program de înarmare biologică în Ucraina şi că a descoperit probe în acest sens în laboratoare ucrainene.

”Statele Unite preconizau să desfăşoare activităţi privind agenţi patogeni de la păsări, lilieci şi reptile în Ucraina, în 2022 şi privind posibilitatea răspândirii pestei porcine africane şi antraxului”, potrivit reprezentantului rus. Existența laboratoarelor biologice a fost confirmată de Victoria Nuland,  subsecretar de stat pentru afaceri politice SUA. ”Ucraina dispune de o instalație de cercetare biologică și suntem, de fapt, destul de îngrijorați de posibilitatea ca forțele ruse să încerce să preia controlul asupra acesteia. Așadar, lucrăm cu ucrainenii asupra modalităților de a evita ca aceste materiale de cercetare să cadă în mâinile forțelor ruse, dacă acestea ar urma să se apropie de ele”, a precizat Victoria Nuland. Din 2016, pesta porcină africană a izbucnit în Ucraina, răspândindu-se masiv și în Federația Rusă, apoi în Polonia și în România.

Industria din România se închide

Măsurile anemice luate de autoritățile române în lupta cu virusul pestei porcine africane sau alimentarea continuă a focarelor au făcut ca efectivele de porcine din țară să fie decimate în ultimii 5 ani. Fermierii spun că, în foarte scurt timp, carnea de porc produsă în România va dispărea, în condițiile în care se mai asigură circa 20% din necesarul de pe piața internă.

”Concret, nu s-a făcut nimic în direcția stopării acestui virus. Mai mult decât atât, din prezentarea făcută de autoritățile române la Bruxelles pe această temă observăm că situația se agravează în continuare. Dacă merge în ritmul acesta, este clar că, față de ceea ce spuneau oficialii că mai acoperim doar 20%-25% din piața internă, vom ajunge și mai jos și este posibil ca producția internă românească să meargă spre zero. Dacă ai o afacere în domeniul ăsta și vezi că autoritățile nu protejează deloc producătorul, trebuie să fii absolut dereglat la minte ca să continui să investești. Avem o graniță destul de lungă cu Ucraina, mai ales în partea de Nord, dar avem și la Est, în partea cu Delta. Noi știam de focarele de pestă porcină africană din toată Ucraina înainte să apară în România. Existau cazuri foarte multe și în Rusia, dar și în Polonia. Dar una este comunicarea pe care o avem cu statele membre UE, care este destul de deficitară, și alta este informația care îți vine din țări precum Ucraina sau Rusia, în privința extinderii focarelor”, ne-a declarat Ioan Ladoşi, preşedinte, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România.

Pierderi imense

Din 2017 până în prezent, în România au fost uciși peste un milion de porci, pagubele suportate din bugetul statului ajungând la circa un miliard de lei. Ultimul comunicat al ANSVSA din 4 februarie arăta că, într-o singură săptămână, s-au raportat 15 focare de pestă porcină africană în exploatațiile comerciale, fiind afectate peste 281.000 de porci. Totodată, dat fiind gravitatea situației, din 2019, ANSVSA a decis să nu mai publice numărul total de porci uciși și nici valoarea despăgubirilor.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Alertă, păziți vistieria: Iohannis a plecat în America!
  • Digitalizarea ANAF, praf și pulbere. Nici aplicațiile banale nu funcționează
  • Obiectivele militare ”pârjolesc” totul în jur. Terenurile din zonă, confiscate, mascat, de stat
  • Bătaie pe Dani Coman. Două rivale de moarte din Superligă îl vor
  • Șeful anticorupție din arbitraj, arestat pentru trafic internațional de droguri
  • Doi vajnici moldoveni pur-sânge tânjesc după regionalizarea României
  • România, sub ocupație economică. Germania, Franța și SUA controlează totul
  • Sindromul Havana – paranoia Occidentului. Ipoteza „Rușii au făcut-o” nu are probe
  • Întrebarea de 9 trilioane de dolari: cine plătește tranziția ecologică?
  • Exit mobile version