Cauta

Porcii au drepturi! Fermierii au încurcat-o! Cu ce să-i hrănească şi cum trebuie să intre în coteţ, la curăţenie

porci cotet

Porcii au drepturi! Fermierii au încurcat-o! Cu ce să-i hrănească şi cum trebuie să intre în coteţ, la curăţenie

Fermierii români au crescut porcii greşit toată viaţa. De-acum înainte, şi aceste animale au drepturi. Iar UE păzeşte respectarea lor. Fermierii nu mai au voie să hrănească porcii cu resturi alimentare, iar în adăposturile în care stau, se intră doar cu încălțăminte dezinfectată.

Dacă aceste reguli sunt încălcate, crescătorii riscă amenzi de mii de lei.

Amenzi de până la 8000 lei

Pesta porcină schimbă regulile după care românii pot crește porci în gospodării, pentru consumul propriu. Autoritatea Sanitar – Veterinară a lansat un proiect de ordonanță de urgență care prevede amenzi de până la 8.000 de lei pentru cei care nu iau măsuri de biosecuritate și nu respectă restricțiile impuse de autorită

Sunt câteva reguli de baza pe care le respectă toți crescătorii de porci din UE și nu trebuie să existe excepții, cu atât mai mult cu cât de 4 ani suntem afectați de această boală cumplită care a dus la o scădere a capacității fermelor românești de a pune carne de porc pe mesele românilor de la 70% la 30%.

Dacă nu punem niște reguli foarte clare pentru toți crescătorii de porci vom ajunge să importăm toată carnea de porc. Să își înregistreze animalele în baza națională de date. Nu se comercializează porci fără să fie individualizați, fără să aibă o crotalie. Trebuie să știm de unde pleacă un porc și unde ajunge.

Mulți comercianți au făcut ravagii, au cumpărat porci extrem de ieftin din focare de pestă și i-au vândut în alte zone astfel răspândind boala”, a afirmat Ioan Ladoși, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

Porcii se vând mai greu

Potrivit proiectului de OUG, creşterea porcinelor poate fi făcută de către persoane fizice în cadrul exploataţiilor noncomerciale, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA, cu respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei.

Astfel, porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, nu se comercializează, iar reproducţia acestora în aceste exploataţii este interzisă. Carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcinelor sunt destinate exclusiv consumului în gospodaria proprie.

Pentru a putea comercializa porci, trebuie ca persoanele fizice să deţină exploataţii comerciale de tip familial, să fie înregistraţi SNIIA, să aibă autorizare sanitar – veterinară pentru creşterea porcinelor atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare, atestat de producător şi carnet de comercializare.

Ultimele stiri

  • Fost ministru al Apărării, după ce Nicușor Dan, „președintele abia ales”, a lipsit de la ceremoniile de Ziua Marinei: „Un gest urât față de…”
  • VIDEO. Incendiu puternic, cu degajări mari de fum, la un depozit din Iași. A fost emis mesaj RO-Alert
  • VIDEO. Bolojan, fluierat la Constanța, înaintea discursului de Ziua Marinei. „Să trecem de această perioadă dificilă”
  • VIDEO. Motivul pentru care Nicușor Dan nu participă la festivitățile de Ziua Marinei, de la Constanța. Ministru: „E într-o perioadă de concedii”
  • Adormirea Maicii Domnului, prăznuită de credincioșii ortodocși pe 15 august. Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mare
  • UPDATE. Lumea întreagă, cu ochii pe întâlnirea Trump-Putin. Ce atitudine va adopta liderul de la Casa Albă la negocierile cu președintele rus?/Avionul lui Putin a aterizat în Alaska – VIDEO
  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 15 august 2025 – Ai mult optimism și bună dispoziție astăzi
  • Alege ce citești
  • Trump și Putin împart lumea/România, piesa de decor pe care nimeni nu o vrea
  • Exit mobile version