AcasăSOCIALPopulația nu vrea repartitoarele impuse de Guvern. ”Plătim mai mult la căldură”

Populația nu vrea repartitoarele impuse de Guvern. ”Plătim mai mult la căldură”

Guvernul forțează, din nou, românii să-și pună repartitoare de căldură

Experiența repartitoarelor de căldură, pe care au trăit-o mai puțin de jumătate dintre proprietarii apartamentelor din România, a fost una dezastruoasă. Legile proaste și inaplicabile au provocat scandaluri și inechități în toate blocurile. Mitul costurilor mai mici s-a dovedit doar un furt din buzunarul vecinului, astfel că populația respinge obligația impusă de Guvern de a-și monta repartitoare, sub amenințarea amenzilor.

Problema risipei energiei termice din sistemul centralizat de încălzire ar putea fi rezolvată foarte simplu. Operatorul sistemului trebuie obligat să adapteze furnizarea agentului termic la temperaturile de afară, știindu-se faptul că, în dorința de a avea un consum cât mai mare, aceștia pompau apă firebinte în țevi și când afară erau 20 de grade, de exemplu. Aberația cu repartitoarele, pe care Guvernul, la insistențele și presiunile UE, ne obligă să le montăm până la 31 decembrie 2022, nu poate funcționa. Pe fondul unei sărăcii tot mai accentuate, odată montate repartitoarele, jumătate din locatarii unei scări își vor închide caloriferele și vor plăti mai nimic, iar cealaltă jumătate, care nu-și permite să stea în frig, va fi nevoită să achite facturi uriașe, oamenii riscând să-și piardă locuințele. Sportul caloriferului închis la bloc se practică și acum pe scară largă, nedreptatea flagrantă fiind aceea că închiderea caloriferului înseamnă să te încălzeșiti prin transferul de căldură de la pereții vecinului și prin conductele comune. În plus, românii vor fi nevoiți să scoată cam 600 de lei din buzunare pentru a plăti aceste repartitoare și încă 20 de lei în plus pe fiecare lună pentru firma care se ocupă de citirea acestora, o cheltuială mult prea mare pentru sărăcia extremă în care au fost aduși. Obligația venită de la UE de a ne monta repartitoare nu este pentru reducerea risipei, ci pentru a ne obliga, forțați de un nivel de trai prăbușit, să stăm în frig, în spiritul solidarității europene. Românii, însă, sunt deciși să nu accepte această obligație și să-și asume riscurile sancțiunilor.

Un ordin care nu va fi aplicat

Petru Olariu, prim-vicepreședinte al Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat, ne spune că ANRE pregătește un ordin care mărește cota de participare obligatorie pentru consumul comun de încălzire de la 20%, la 50%, însă consideră că ordinul nu se va aplica.

”Este un proiect de ordin al ANRE, cu repartizarea căldurii, potrivit căruia cota procentuală din cantitatea totală de energie termică aferentă consumului comun de încălzire al condominiului va avea valori cuprinse în intervalul 30% – 50% din cantitatea totală de energie termică pentru încălzire, înregistrată de contorul de branșament. Problema cu repartitoarele este că vecinii își pot închide complet caloriferele și tu ești obligat să plătești mai mult ca să te încălzești. Vecinii se încălzesc prin transferul de căldură prin țevile comune și prin pereți. Dacă se va aproba proiectul cu partea comună să fie la plată de până la 50% s-ar mai rezolva din problema, dar sigur nu se va aplica la bloc, pentru că nimeni nu va plăti parte comună 50%, cum se face în Germania. Și acum este minim 20%, dar nu se pune în aplicare. La început lumea a crezut că este foarte bună chestia asta cu repartitoarele și s-au trezit că unii ajungeau să-și plătească tot salariul, iar alții mai nimic”, ne-a declarat Petru Olariu, prim-vicepreședinte al Ligii Habitat.

Haos total în blocuri

La două dezbateri pe proiectul ANRE, Liga Habitat a semnalat că nu poți pune repartitoare în blocuri în care nu sunt toți racordați la încălzirea centralizată. ”Guvernul și autoritățile locale nu au făcut nimic să mențină sistemul centralizat, au lăsat de izbeliște totul și nu au aplicat nicio legislație. Am avut legislație cu o clădire -un singur sistem de încălzire, și nu puteai să te debranșezi, dar nu s-a respectat. Și acum este un haos total, unii sunt debranșați, alții sunt racordați la sistem, în același bloc. Repartitoarele nu sunt o soluție, dar se pare că cineva face lobby pentru centrale de apartament și repartitoare. La centralele de apartament nu poți să mai deschizi geamul, că vin gazele de la centrala vecinului și te intoxică. Oricum, oamenii nu-și vor pune repartitoare, pentru că ajung să plătească mai mult. UE spune că, dacă investiția nu este eficientă, nu trebuie s-o faci, și atunci nici repartitoarele nu trebuie puse pentru că nu aduc nicio eficiență”, ne-a mai precizat prim-vicepreședintele Ligii Habitat, Petru Olariu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
13.316 afisari

35 COMENTARII

  1. Repartitoarele de caldura=(furt din buzunarul cetatenilor + batjocura la adresa lor) stabilite prin lege de „alesii nostri”… manca-i-ar canceru’!!!

    • Aveți perfecta dreptate !
      Hotii ordinari din parlement nu știu cum sa ne mai fure!

  2. Pai UE spune clar ca daca investitia in repartitoare nu este eficienta,nu trebuie sa o faci ,ce mai doriti dela oameni bai tembelilor ? Adevaul este ca sunt niste smecheri,” oamenii de afaceri ” care aduc din occident repartitoare pe te rmiri ce lei,acolo nemaifind solicitate.Pt.ca lumea s-a lamurit,nu fac doua parale.Si atunci hai cu ele la fraierii de romani condusi de spagari,sa le bagam pe gat ce nu vor.Prin lege domne,ca Legea trebuie respectata cand vine vorba de hotii,de jecmaneala in masa la drumul mare.Nu ca Legea pensiilor promulgata,dar neaplicata pt. ca asa a dat indicatii Talpa lata cel ce a promulgat-o.Roooomaaania educaaata stat de drept mafioooot,esuaaaat.

  3. Nemernicii tot in genunchi cu toate aberatiile ue chiar daca oamenii au probat mizeriile alea care dau kix, e doar furt.

  4. Nu trebuie sa se plateasca mai mult daca romanii ar fi corecti. Multi locatari inchid robinetii radiatoarelor primind astfel gratis caldura de la vecini, intrucat nici peretii, nici pardoseala , si nici plafonul aparatamentelor nu sunt izolate iar locatarul este nevoit sa mareasca debitul de agent termic spre bucuria smecherului.. In acest fel temperatura setata in apartamentul cu pricina scade iar locatarul , deschizand si mai mult robinetul termostatat, mareste debitul de agent termic si astfel va plati mai mult. decat era cazul. Nu este UE de vina, nici omul de afaceri ci excrocul de roman care fura caldura de la vecini .Ati inteles sau trebuie sa traduc ? Inainte de a scrie un comentariu, informati-va

    • Mă, tu ești prost rău.Ai incercat tu sa te încălzești cu căldura emanata de vecin prin perete? La 0 grade o sa crapi de frig in casa ,așteptând să vina căldura de la vecini.Cine-i prost tot cretin moare.

      • Sorn 23, daca ai facut liceul, ceea ce ma indoiesc ai fi aflat la lectiile de fizica ca , caldura se propaga de la temperatura mai ridicata la cea mai scazuta. Romanul hot se multumeste cu 18 grade pe gratis iar vecinii o sa fie obligati sa creasca temperatura in propriile apartamente la 24 – 26 grade,pt. a avea macar 22 grade platind astfel mai mult.

        • „Romanul hot se multumeste cu 18 grade pe gratis”?
          Știi ce înseamnă să locuiești iarna într-un apartament a cărui temperatură e de 18 grade? Da, sună foarte frumos, că na, furi căldura vecinilor, ‘oțule (???) și-o boierești în chiloți și tricou, așa-i? Stai tu o lună la 18 grade în casă, zi de zi, și vino după aia să ne spui cum te simți. A, mai adaugă încă vreo două variabile în formulă, că tot le dai cu fizica: unu, ai un copil mic sau doi, ai 70 de ani, cu reumatisme sau artrite. Adaugă la astea și-un eventual venit lunar care nu prea-ți permite să trăiești decent în țara căreia îi plătești taxe și impozite la greu, țara în care litrul de ulei e mai scump decât litrul de benzină, iar o amărâtă de carne de porc costă cu 50% mai mult decât acum șase luni.

          Și-acuma, hai să vorbim despre transferul de căldură. Echilibrul termic nu se realizează cu căldura fugind înspre perete și oploșindu-se acolo, spre bucuria „românului hoț”, amice. Un bloc nu e un sistem închis. Principiile termodinamicii ar trebui să fie de-ajuns pentru a-ți da seama că ce-ai afirmat e total eronat.
          Plus că ești de-o răutate nejustificată, pentru că nimeni, dar absolut nimeni, nu e obligat să aibă în casă temperatura pe care o au vecinii, doar pentru a nu fi considerat „hoț”. Dacă tu ai centrală termică de apartament și stai iarna cu 28 de grade în casă, conform afirmațiilor tale, vecinii ar trebui să participe și ei la cheltuielile tale cu gazele, nu?

          Serios, nu știu ce căutați unii pe-aici. După ce că scrieți fără să gândiți, mai sunteți și-ai dracului. Cum naiba funcționați, mă?

        • A, și încă ceva: țevile comune, că de ele am uitat.
          Capacitatea radiantă a acestora e neglijabilă în cazul unui apartament. Suprafața țevilor e mult prea mică, amplasarea lor verticală face căldura să se ridice spre tavan într-un flux subțire care se disipează în plafon. Într-o cameră de 5/3, cu ușa închisă, cu geamurile închise perfect, cu blocul izolat de nota 10, abia dacă-ți dau 1-2 grade în plus, și asta în condițiile în care nu deschizi ușa și geamurile deloc și nu circulă nimeni pe-acolo. Dacă vei calcula volumul camerei, vei putea afla și ce cantitate de căldură trebuie pentru a obține o temperatură confortabilă inclusiv în zona inferioară, acolo pe unde te plimbi tu, pentru că presupun că știi, aerul cald SE RIDICĂ. Da, ai 18 grade la plafon, poate, în condițiile de mai sus, dar cât crezi că ai pe podea?

        • Pentru ca tot vorbesti de fizica , care este coeficientul de transfer termic al betonului? Pentru o temperatura in camera de cca 20 grade, agentul termic in calorifer ar tr sa fie de min. 50 grade. Cat ar trebui sa fie temperatura la vecin, ca sa te poti incalzi prin perete? Mai indrodu in calcul si variabila timp si vezi in cat timp te poti incalzi de la vecin.

      • Dacă ai sta la casa ai vedea diferența cind stai la bloc nu ai toți pereți afara, dar în Rominica este greu cu învățatul!

    • Cand sunt -10 grade afara ce spui tu nu are logica si nu se practica. Nici la 0 grade ptr ca oricat ar mari vecinii debitul, peretii laterali sunt reci. Caldura se ridica si nu sta peste noapte la nivelul patului unde omul doarme.
      Plus ca mai are ai copii mici si nu i poate lasa sa respire aerul rece…
      Putina logica si gandire n ar strica.
      In plus generalizezi si intri intr o capcana din care nu mai iesi sanatos.

  5. Mare conspirație cu repartitoarele astea …Sigur Putin e de vina ….puneți mana pe carte …vedeți numai hoți în jurul vostru …

  6. RADET /TERMOENERGETICA plina de pile și salarii mari pentru nimic.O căpușă a statului plina de bacante.Falimentul este evident și pilele își pierd privilegiile și scaunul de sub fund.Sparegeti caracatița RADET /Termoenergetica,eliminați total subvenzi de la caldura data de Statul Român și atunci o să vedeți prețul real al gigacaloriei.Sau dați subvenții la cei care stau la case in toată România.

  7. Adevaruri amestecate cu minciuni. Daca nu se monteaza repartitoare, energia va fi data afara pe geam, oamenii preferand sa deschida geamul decat sa inchida caloriferul, se va platii aproape dublu!

    • Ce faci cu „repartitorul”, cand primesti agent termic de la CMTEB cu valori de 37-38 grade cand sunt minus 6 grade afara? Temperatura primita de la CMTEB in fiecare iarna nu depaseste 38 grade la baza blocului. Calculati ce temperatura are in calorifer un proprietar de la etajul 7, 8 sau 10.
      Si atunci intreb ” ce economie fac eu cu acest repartitor, cand eu nu primesc de la CMTEB, valoarea minima prevazuta in contract de 50 grade?”. Raspunsurile primite la reclamatiile catre CMTEB au fost: ” totul este ok, temperatura este ok, …..noi suntem fraieri ca mai stam sa primim caldura de la ei” si atunci o parte dintre propr au luat hotararea de a-si monta centrale de apart ptr a avea caldura iarna. Daca primeam de la CMTEB agent termic de minim 50 grade, asa cum primesc alte blocuri (vazut de mine), nici -un propr nu ar fi renuntat la CMTEB si am fi fost de acord si cu repartitorul. Dar la temp agentului termic de 37-38 grade ce repartitor sa mai montam ptr ca oricum caloriferul este rece, iar in apartament este foarte, foarte frig, dar noi platim la CMTEB, caldura (pe care nu o avem).

  8. Da eu de ce trebuie să încălzesc 4 camere noaptea sau când sunt plecat de acasa ? Pentru ca eu dorm doar în una singură ! VREM REPARTITOARE ! VREM să putem economisi bani, nu sa-i aruncam pe fereastra ! De ce cei cu centrale de apartament au posibilitatea să oprească caldura si sa nu plateasca atunci cand nu folosesc spațiul respectiv ? NU AR TREBUI SĂ MĂ OBLIGE NIMENI SĂ CONSUM CEEA CE NU DORESC !!! VREM CONTORIZAREA ENERGIEI TERMICE LA NIVEL DE APARTAMENT ! VREM SĂ FACEM ECONOMIE !

    • Economia nu vine doar de la faptul că-ți închizi tu caloriferul, amice, mai ia în calcul și sutele de metri cubi de apă fierbinte care se pierd în fiecare minut pe traseul conductelor prin care, dacă vrei neapărat, bagi pumnul de corodate ce sunt. Pierderile alea tot noi le plătim, știi? Dacă le cumulezi, la costul de acum al gigacaloriei, o să te crucești, crede-mă…
      Repartitoare sau nu, până nu se va reabilita ÎNTREAGA STRUCTURĂ DE TRANSPORT a agentului termic, problemele vor rămâne aceleași.

    • Comentarii amestecate!Pt cei mai mulți:-ce „vina” au repartitoarele în toată povestea asta?Daca repart.sunt singurele aparate care in cazul celor branșați la reteaua comuna,arata consumul real,pe cine deranjeaza???Nu același lucru se întâmplă și în cazul celor care au montate gigacalorimetru la ușa apartamentului?

    • Monteaza-ti doar tu repartitor. Eu nu am nevoie ptr ca nu am caldura. Deci sa monteze repartitoare doar la ce-i care primesc agent termic de la CMTEB, de peste 50 grade.

    • Ce-i care si-au montat centrale de apartament sau vor sa isi monteze centrale de apartament, au facut-o sau vor sa faca, din „NECESITATE” nu ca un „MOFT” . Pentru ca Termoenergetica nu furnizeaza agent termic conform contractului. Oamenii stau in frig si platesc si energie electrica (ptr aere conditionate sau calorifere electrice) si la Termoenergetica ptr asa zisa caldura pe care nu o primesc😡. Dvstra daca sunteti fericitul care primeste caldura de la Termoenergetica, sunteti liber sa va montati repartitor. Dar nu ma poti obliga pe mine sa montez repartitor, atata timp cat nu primesc aceeasi temperatura la caldura la fel ca si dumneavoastra.

  9. Am avut repartitoare 10 ani,am platit că proștii și am stat in frig,cine dorește n-are decât…în 10 ani am platit 1800ron citirea și prelucrarea datelor la 5 calorifere … foarte rentabil nu?

  10. Sa le pună lu masa căldură nu este și nimici nu va fi iar repartitoarele vor înregistra

    • Asa este. Sunt de acord. Sa si le monteze ei in vilele lor de lux. Nu la noi care stam in frig in apart.😡

  11. Dar de suprafața echivalentă termic ați auzit?Știți cum se calculează corect?Este vorba de o împărțire și apoi o înmulțire,fiecare proprietar ar plati corect.

  12. Iar un repartitor corect,trebuie să țină cont de temperatura din apartment in primul rând,sunt multe de spus, și,este atât de simplu de calculat corect,cu centrală, fără centrală,nimeni nu va avea dezavantaje(furați/avantajați),fiecare va plăti corect.

  13. Aceste repartitoare este un furt din buzunar al milioanelor de Romăni.Încetați cu aceste prostii de repartitoare ,cînd le am avut montate sa demonstrat că plăteam dublu la întreținere.Cu siguranță este afacerea vre unui politician din grupul băieților deștepți.Stop furtul prin mizeriile astea de repartitoare. Uniunea Europeană nu a obligat ci a recomandat. În țările uniunii nu este obligatoriu de a avea pe dracu în casă ( repartitoare).

    • Corect. Aveti dreptate. Sunt niste firme ale unor baieti destepti de prin parlament, senat, etc.😡

  14. Factura Termoenergetica trebuie plătită. Noi plătim ce distribuie ei nu ce consumăm Noi .

  15. Șmecherii obliga cetățenii să cumpere repartitoare de căldură prin diferite firme ale LOR ! Credeți că le pasa de problemele noastre ? Ne întreaba,șmecherii,daca dorim instalarea acestor repartitoare de căldură ?Căldură nu o sa avem,cap de zmeu ne-a avertizat din luna august că vom avea probleme cu căldura la iarna ,iar costurile vor fi duble cu aceste repartitoare ! Nu vă hazardați !

  16. Cei care au peretele comun cu vecinul care încălzește locuința la 20grade , va avea o factură mică dar vecinul care are peretele comun cu natura atunci când vor fi -10 grade cât va plăti el? Oare este normal?

  17. Eu am centrala de apartament și va spun că este f bine.Blocul nostru a avut repartitoare mult timp .Țevile comune la mine in ap Sint izolate și totuși cînd erau repartitoarele plăteam cîte 35 de lei pe nimic pentru că eu am centrala.Vecinii mai toți locatarii au făcut ședința și au renunțat la repartitoare.De atunci,toți plătesc mai puțin.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger