AcasăSOCIALPopulaţia de la Roşia Montană, EVACUATĂ! Barajul lacului piscicol Tăul Mare, fisurat!

Populaţia de la Roşia Montană, EVACUATĂ! Barajul lacului piscicol Tăul Mare, fisurat!

În noaptea de sâmbătă spre duminică, primarul comunei Roşia Montană a sunat la 112 şi a semnalat o avarie la golirea de fund a barajului lacului de acumulare Tăul Mare, potrivit IGSU. O echipă de specialiști venită la baraj a constatat avaria, iar autoritățile au trimis un mesaj RO-Alert.

UPDATE 11.36. Șeful DSU Raed Arafat s-a deplasat la locul unde s-a descoperit fisura în baraj. Acesta a declarat că trebuie scăzut nivelul apei cu 5 metri, iar dacă această operațiune va reuși, atunci oamenii se pot întoarce în locuințe.

”Am discutat cu primul ministru, care este și șeful Comitetului pentru situații de Urgență, am discutat și cu ministrul de Interne, cu domnul Bode și am decis să nu ne asumăm absolut niciun risc. Am decis să începem evacuarea populației, iar pentru a securiza zona trebuie să scădem nivelul apei cu cel puțin 5 metri. Avem trei motopompe care pot ajunge aici, dar sunt pregătite și altele din județele limitrofe. Întreaga operațiune ar trebui să dureze cel mult două, trei zile, iar dacă vom reuși să scădem nivelul apei cu 5 metri, atunci populația se va putea întoarce acasă în siguranță.”, a spus Raed Arafat.

Ulterior, s-a decis evacuarea preventivă a sute de oameni.

Ce măsuri au luat autorităţile

Raed Arafat, șeful DSU, a declarat în această dimineață într-o conferință de presă că cel mai probabil oamenii se vor putea întoarce azi acasă, însă acest lucru va fi anunțat în urma verificărilor făcute de specialiști.

Au fost dispuse până în aceste momente, următoarele măsuri:

  • A fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Roșia Montană;
  • S-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al jud. Alba;
  • S-a activat Centrul Județean de Conducere şi Coordonare a Intervenției;
  • La nivelul ISU Alba a fost alertată grupa operativă, iar personalul subunităților de intervenție aflat în ture libere a fost chemat la serviciu pentru creșterea capacității de intervenție;

Ce li s-a transmis oamenilor

Pentru informarea cetățenilor, ISU Alba a transmis un mesaj prin intermediul sistemului Ro-Alert.

Populația de pe raza localității Roșia Montană va lua imediat masuri pentru autoevacuare, ca urmare a unei avarii la barajul lacului de acumulare Taul Mare.

Persoanele care nu se pot autoevacua, vor fi evacuate cu sprijinul autorităților locale.

În acest moment nu există un risc iminent pentru populaţia din avalul acumulării, însă preventiv se impun masuri pentru evacuare. Autoritățile locale şi județene au luat măsuri pentru punerea în siguranță a acumulării.

Autoritățile vor aduce la cunoștința populației dacă starea de risc va impune alte măsuri”, informează ISU Alba.

author avatar
Andrei Ștefan