4 săptămâni de pregătire pentru a salva viața oamenilor răniți grav sunt arhiinsuficiente. Cu toate acestea, toți pompierii sunt obligați să urmeze cursurile și să presteze când pe ambulanțele SMURD, când pe autospecialele pentru stingerea incendiilor. Auzind că pompierii nu mai vor să fie puși pe ambulanțe, Raed Arafat i-a făcut ”leneși” și a decis să mai angajeze 8.400 de oameni.
Ministerul Afacerilor Interne a decis să angajeze un număr record de personal, de peste 8.600 de oameni din sursă externă, pentru a estompa deficitul de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Dintre aceștia, 8.400 vor fi soldați și gradați profesioniști, ceea ce înseamnă civili angajați pe bază de contract. Probabil că aproape toți vor fi direcționați către ambulanțele SMURD, achiziționate în exces de Raed Arafat, în timp ce necesarul de autospeciale pentru stingerea incendiilor este acoperit în proporție de doar 46%. Pompierii au ajuns la un grad de oboseală și de uzură maxim și nu mai vor să lucreze și pe ambulanțele SMURD și pe autospecielele de pompieri, mai ales că mulți dintre ei sunt conștienți de slaba pregătire pe care o au în a salva victimele accidentelor.
”Din discuțiile pe care le-am avut cu colegii de la Pompieri, pentru că ei, săracii, sunt militari și nu pot avea sindicat, am înțeles că acolo este un haos din toate punctele de vedere. Pe de o parte, este un haos funcțional și profesional, pentru că pompierii sunt puși să facă niște cursuri minimale pentru SMURD, tot în cadrul instituției, de o săptămână, două, trei, după care sunt puși pe ambulanțe să meargă la accidente rutiere să salveze viețile oamenilor. Pe de altă parte, pompierii lucrează 24 cu 48 de ore și acumulează mii de ore suplimentare pe care nu le plătește nimeni. Au fost situații în care pompierii au fost atât de afectați de epuizare, încât au leșinat la locul de muncă. Ei, în loc să lucreze 168 de ore pe lună, au ajuns să lucreze și 270 de ore. Mai mult, nu țin cont de capacitatea pompierilor de a activa și ca paramedici pe SMURD, pentru că au fost cazuri în care pompierii de pe SMURD au leșinat când au văzut sânge”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.
Se roagă să ajungă ambulanța mai repede
În accidentele grave, mulți dintre pompierii cărora le-a căzut tura pe SMURD au ajuns să se roage să vină mai repede ambulanța cu personal medical calificat, conștienți fiind că ei s-au pregătit, de fapt, pentru a stinge incendii. ”Cifra de 8.600 de pompieri pe care vor să-i angajeze este rezultatul amânării sau ignorării problemelor de personal din IGSU, pentru că organigramele au rămas la fel, iar activitățile s-au înmulțit. Pompierii fac câteva ture pe stingerea incendiilor și alte câteva ture pe SMURD și atunci despre ce profesionalizare mai vorbim, despre ce perfecționare, despre ce siguranță a actului medical mai vorbim? Îmi spuneau pompierii că și ei sunt conștienți, că nu vor să moară alții în mâinile lor, pentru că ei pot acorda primul ajutor și atât. În rest, la cazurile dificile, mulți se roagă să ajungă mai repede ambulanța cu medicul sau asistentul medical, pentru că nu au capacitatea de a ști ce să facă. SMURD-ul este o jucărie în mâinile lui Arafat, el poate să facă ce vrea el în interiorul Ministerului Afacerilor Interne pe zona situațiilor de urgență, pentru că toți miniștri care s-au perindat pe acolo au fost niște habarniști și niște incompetenți. Arafat nu a avut niciun sistem de cenzură deasupra lui sau pe cineva care să-i spună că nu este în regulă cum face el”, ne spune președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.
Un asistent sau un doctor costă mai mult
Folosirea cu predilecție în intervenții a pompierilor SMURD a adus și o economie importantă la buget, pentru că plata unui medic sau a unui asistent de pe ambulanță costă mult mai mult decât pompierul doi într-unul. Apăsați de povara responsabilității uriașe care le-a fost impusă, unii pompieri au ajuns să facă școală de asistenți medicali pe bune, ca să nu riște să aibă victime pe conștiință. ”În 4 săptămâni ei scot un paramedic, iar pe principiul acesta cred că în două luni pot scoate și un chirurg. Ideea este că IGSU și-a creat acest sistem de formare profesională în cadrul instituției care nu este supus niciunui control”, ne-a mai precizat Cosmin Andreica.