AcasăSOCIALPompierii s-au săturat de SMURD-ul lui Arafat. Nu mai vor să le...

Pompierii s-au săturat de SMURD-ul lui Arafat. Nu mai vor să le moară oamenii în brațe

Raed Arafat angajează 8.600 de ”leneși”

4 săptămâni de pregătire pentru a salva viața oamenilor răniți grav sunt arhiinsuficiente. Cu toate acestea, toți pompierii sunt obligați să urmeze cursurile și să presteze când pe ambulanțele SMURD, când pe autospecialele pentru stingerea incendiilor. Auzind că pompierii nu mai vor să fie puși pe ambulanțe, Raed Arafat i-a făcut ”leneși” și a decis să mai angajeze 8.400 de oameni.

Ministerul Afacerilor Interne a decis să angajeze un număr record de personal, de peste 8.600 de oameni din sursă externă, pentru a estompa deficitul de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Dintre aceștia, 8.400 vor fi soldați și gradați profesioniști, ceea ce înseamnă civili angajați pe bază de contract. Probabil că aproape toți vor fi direcționați către ambulanțele SMURD, achiziționate în exces de Raed Arafat, în timp ce necesarul de autospeciale pentru stingerea incendiilor este acoperit în proporție de doar 46%. Pompierii au ajuns la un grad de oboseală și de uzură maxim și nu mai vor să lucreze și pe ambulanțele SMURD și pe autospecielele de pompieri, mai ales că mulți dintre ei sunt conștienți de slaba pregătire pe care o au în a salva victimele accidentelor.

”Din discuțiile pe care le-am avut cu colegii de la Pompieri, pentru că ei, săracii, sunt militari și nu pot avea sindicat, am înțeles că acolo este un haos din toate punctele de vedere. Pe de o parte, este un haos funcțional și profesional, pentru că pompierii sunt puși să facă niște cursuri minimale pentru SMURD, tot în cadrul instituției, de o săptămână, două, trei, după care sunt puși pe ambulanțe să meargă la accidente rutiere să salveze viețile oamenilor. Pe de altă parte, pompierii lucrează 24 cu 48 de ore și acumulează mii de ore suplimentare pe care nu le plătește nimeni. Au fost situații în care pompierii au fost atât de afectați de epuizare, încât au leșinat la locul de muncă. Ei, în loc să lucreze 168 de ore pe lună, au ajuns să lucreze și 270 de ore. Mai mult, nu țin cont de capacitatea pompierilor de a activa și ca paramedici pe SMURD, pentru că au fost cazuri în care pompierii de pe SMURD au leșinat când au văzut sânge”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Se roagă să ajungă ambulanța mai repede

În accidentele grave, mulți dintre pompierii cărora le-a căzut tura pe SMURD au ajuns să se roage să vină mai repede ambulanța cu personal medical calificat, conștienți fiind că ei s-au pregătit, de fapt, pentru a stinge incendii. ”Cifra de 8.600 de pompieri pe care vor să-i angajeze este rezultatul amânării sau ignorării problemelor de personal din IGSU, pentru că organigramele au rămas la fel, iar activitățile s-au înmulțit. Pompierii fac câteva ture pe stingerea incendiilor și alte câteva ture pe SMURD și atunci despre ce profesionalizare mai vorbim, despre ce perfecționare, despre ce siguranță a actului medical mai vorbim? Îmi spuneau pompierii că și ei sunt conștienți, că nu vor să moară alții în mâinile lor, pentru că ei pot acorda primul ajutor și atât. În rest, la cazurile dificile, mulți se roagă să ajungă mai repede ambulanța cu medicul sau asistentul medical, pentru că nu au capacitatea de a ști ce să facă. SMURD-ul este o jucărie în mâinile lui Arafat, el poate să facă ce vrea el în interiorul Ministerului Afacerilor Interne pe zona situațiilor de urgență, pentru că toți miniștri care s-au perindat pe acolo au fost niște habarniști și niște incompetenți. Arafat nu a avut niciun sistem de cenzură deasupra lui sau pe cineva care să-i spună că nu este în regulă cum face el”, ne spune președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

Un asistent sau un doctor costă mai mult

Folosirea cu predilecție în intervenții a pompierilor SMURD a adus și o economie importantă la buget, pentru că plata unui medic sau a unui asistent de pe ambulanță costă mult mai mult decât pompierul doi într-unul. Apăsați de povara responsabilității uriașe care le-a fost impusă, unii pompieri au ajuns să facă școală de asistenți medicali pe bune, ca să nu riște să aibă victime pe conștiință. ”În 4 săptămâni ei scot un paramedic, iar pe principiul acesta cred că în două luni pot scoate și un chirurg. Ideea este că IGSU și-a creat acest sistem de formare profesională în cadrul instituției care nu este supus niciunui control”, ne-a mai precizat Cosmin Andreica.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
16.114 afisari

24 COMENTARII

  1. Nu e suficient un curs de 4 saptamani pentru paramedici, Raed trebuie sa respecte ” primum non nocere, deinde salutare” , principiu de baza in medicina.
    Situatia actuala poate fi rezolvata rapid : ori SMURD pleaca la urgenta cel putin cu o asistenta medicala, ori salvarea ajunge simultan cu pompierii.
    Parlamentul ar trebii sa reglementeze prin lege asta.Pentru ca acordarea asistentei medicale de personal necalificat, intr un cadru organizatoric de servicii publice, poate fi suspecta de infractiune.

  2. soldat sau gradat inseamna militar . ce tot bagati chestia cu civili angajați pe bază de contract.

  3. este purul adevăr , asta se întâmplă cu adevărat , multumim Cosmin Andreica ! e un sentiment plăcut să vezi că se gândește cineva și la noi , pompierii.

    • Foarte bine punctat.
      Sper sa auda cine trebuie si sa rezolve problema într-un fel.
      Iar despre Arafat…sa plece cat mai repede, cat mai are scapare..

  4. Mulțumim Claudia Marcu !
    aţi expus un adevăr despre care foarte puțină lume știe.

  5. puțină lume știe că , omul ăsta , ne-a transformat pe noi , pompierii , din salvatori , în… victime !

    • Istoria spune:”armata,a întors armele împotriva inamicului”…Pe voi ce va împiedica???

  6. Dacă ar da măcar 15 lei din banii care îi intră lui în asociație, pentru fiecare intervenție(100-150 euro/intervenție),poate lucrurile ar fi stat altfel….!
    Dar de aici și până la faptul ca ei lucrează chiar și 216 de ore și sunt plătiți 168 ore pe lună……e chiar sclavie în formă pură pentru interesul personal.

  7. Cum nu este supus niciunui control? Ce dracu tot vorbiti acolo? Intr-un judet, care o fi el… Se organizeaza trimestrial sesiuni de pregatire cu personalul paramedical pe tura de serviciu iar la sfarsitul anului sunt verificati de asistentul sef si instructorii de la centrul de pregatire. Si inca ceva, in 4 saptamani poti sa pregatesti un om sa acorde prim ajutor calificat si in inca 4 sa puna linie venoasa si sa faca o intubare oarba doar ca acea persoana ar trebui sa vrea sa faca acest lucru nu sa fie obligata, iar cursul de prim ajutor ar trebui sa-l aiba orice pompier indiferent ca face pe ambulanta sau nu, ce salvator e ala care nu stie face o eliberare de cai respiratorii, o verificare a respiratiei, compresiuni toracice corecte? Nu cere nimeni paramedicilor sa opereze sau sa faca minuni. Totusi daca ar avea o suma consistenta in plus la sariu sau ar primi grupa 0 de munca, atunci sa vezi cati „doctori” ar aparea…

    • Sa vii tu cu chef sa acorzi primul ajutor,cand se practica si acoperirea de catre 3 pompieri a 2 masini de interventie si anume amb smurd si masina de stingere.Echipajul pleaca la prima solicitata.Asa ca sa ma scutiti de verificarile voastre si de cursuri ca nici drq nu s.ar duce daca nu ar fi obligat.Nu mai zic ca sunt pusi sa isi plateasca si masa si transportul la cursuri,il doare in anus pe ARAHAT de ei!

    • Dupa mintea ta intubarea e ca si cand te jucai tu cu masinute cand erai mic. Asta daca ne referim la manevra clasica cu laringoscop si sonda iot. Nu vorbim de dimensiunea lamelor de laringoscop sau a sondelor nici de cum se aleg in raport cu victima care urmeaza sa fie intubata. Daca te referi la masca laringiana , igel sau combitub aici e alta poveste da si la astea sunt manevre specifice, stricte. Sa vorbim si de pregatirea pentru intubare, respectiv ventilatii, pozitii, medicatii etc ??? Hai ca are dreptate cine a scris articolul ca dupa mintea unora o sa poata oricine dupa o luna de curs smurd sa opereze pe cord deschis. Tot pupincurismul predomina la roman.

  8. …Pe de altă parte, pompierii lucrează 24 cu 48 de ore și acumulează mii de ore suplimentare pe care nu le plătește nimeni…”
    Da, este perfect adevarat. La sfarsit de luna incaseaza fabuloasa suma de 5.000 lei. Multi dintre ei nu mai ajung la varsta de pensionare din cauza epuizarii (AVC-uri, infarcte miocardice etc.). Dupa sase ani, de cand li se ordona sa se urce la volan 12 ore din 24, pompierii au ajuns in aceasta situatie. Ei merg la cazuri sa trateze pacienti, fara o pregatire temeinica, ii duc la spital, dupa care merg la o interventie sa stinga un foc sau invers. Este normal??? Este firesc???

    De viata acestor oameni intereseaza pe cineva? Dle Arafat, pe dvs va intereseaza?
    Pe mine, da! Sunt sotia unui pompier care vine de la serviciu epuizat de munca si nu mai poate sa se bucure de familie, de viata, de nimic. Sa stiti, dle Arafat, ca ei nu sunt niste numere, sunt parinti, soti, fiii, care au responsabiliati, asuprite de dvs.

    Dle Arafat, va sugerez sa va intersati care este normativa de lucru a unui sofer, nu pompier, si, daca cumva ati uitat, sa cititi ce scrie in fisa postului a unui pompier, si eventual, daca mai aveti rabdare sa analizati si fluturasul de salariu al acestuia.
    Nu mizati pe faptul ca sunt militari si nu pot iesi in strada sa se revolte.

    Va doresc sanatate, dar in primul rand sotului meu, care are mai multa nevoie!

  9. Soldat , gradat profesionist , din sursă externă 😂😂😂
    Păi dacă iei un om de pe stradă , îi dai un salariu , o haină cu grade , îi închizi gura că doar este militar și îl formezi două trei luni așa cum vrei tu , ( cum vrea SISTEMUL )…..acel om nu este profesionist !!!
    Profesionist este atunci când un om face un singur lucru bine cu simț de răspundere , sigur pe ce-a ce face !!!
    La voi profesionist înseamnă să faci tot ce este de făcut :
    – să lucrezi pe SMURD
    – să lucrezi pe apă și spumă
    – să lucrezi pe descarcerare
    – să fii alpinist
    – să fii scafandru
    – să lucrezi la birou
    – să lucrezi la poartă ( portar )
    – ……………………….etc.
    Sistemul ăsta bolnav , asta cere de la un pompier profesionist !!!
    Atenție mare să nu faceți greșeli , trebuie să fiți sănătoși , conștienți de cea ce faceți și ,, aproape perfecți ,, altfel nu dă bine pe sticlă !!! … și veți fi pedepsiți !
    A , și era să uit , nu aveți voie să vă îmbolnăviți și mai ales doamne ferește să nu mai fiți buni de intervenție 🙏 o să primești numai laude de bine 😂😂😂😂😂 o să te treacă în rezervă ,, dacă se poate ,, o să primești o diplomă 😂😂😂 iar Domnul Inspector șef o să se uite pe geam să vadă dacă ai plecat din curtea lui !!!
    Mai sus am menționat ,, Să lucrezi ,, !!!
    Pentru sistem , dacă ești subofițer , ești lucrător ISU !
    Un adevărat profesionist devine cu adevărat profesionist după cel puțin trei ani de practică !!!
    Practică nu studiu din cărți , filme etc !

    Cu deosebit respect pentru Dvs. un fost lucrător ISU 😲

  10. respect pentru cel care a scris acest articol , a expus un adevăr despre niște oameni exploataţi de proprii comandanți , care paradoxal , trebuia să-i reprezinte și să-i ajute , acesta era rolul lor , însă totul , s-a transformat într-un S.R.L , de când , domnul Arafat a ajuns la conducerea DSU-IGSU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger