Cauta

Politizare masivă la vârful MAI. Val de concursuri cu un singur candidat

Lucian Bode a bătut toate recordurile la concursurile cu un singur candidat

Reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europol atrag atenția că, în perioada mandatului ministrului Lucian Bode, s-au înregistrat cele mai multe concursuri pentru funcțiile de șefi în MAI la care a participat un singur candidat. În marea lor majoritate, câștigătorii concursurilor erau și împuterniciți pe funcțiile respective, adică numiți politic. Totodată, nivelul de dificultate al subiectelor arată că aceste concursuri sunt doar o formalitate.

Practica în licitațiile trucate era și, cu siguranță, încă este, participarea a 3 sau mai multe firme, care, de fapt, susțineau firma care trebuia să câștige licitația. La concursurile pentru funcțiile de șefi în Poliția Română nici măcar aparanțele nu se mai păstrează. S-a scos postul la concurs, se înscrie și candidatul, ăla care trebuie. Subiectele? Am mai vorbit despre asta, la un nivel care ține de penibilitate. Sindicaliștii din Poliție cer ca aceste pseudo-concursuri să nu se mai țină și să se numească, direct, oamenii deciși politic.

”De când a venit domnul Lucian Bode la conducerea MAI, am urmărit numărul de candidați pentru posturile de conducere și am constatat că a avut cele mai multe concursuri în care s-a prezentat un singur candidat. Se pare că subalternii lui Bode nu-și doresc să evolueze în carieră, pentru că nu există o concurență de 4-5 candidați la un concurs. De fapt, vorbim despre concursuri formale și, în realitate, ceilalți știu că nu au nicio șansă să participe, atâta timp cât se știe că deja postul este atribuit. Așa cum este cazul lui Eduard Mirițescu, adjunctul inspectorului general al Poliției Române, care a lucrat un an de zile, ca împuternicit pe funcția pentru care a candidat, cu omul care este președintele comisiei de concurs. A mers la concurs și a luat nota 9”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Se încalcă legea

MAI a refuzat constant să comunice numărul concursurilor în care a existat un singur candidat, susțin sindicaliștii de la Europol, care au și deschis două acțiuni în instanță împotriva ministerului, după ce li se comunicase că nu există o statistică în acest sens. ”Am mai întrebat la MAI câte posturi de conducere sunt în cadrul ministerului care nu au fost ocupate mai mult de un an și pentru care nu s-au organizat concursuri, încălcându-se prevederile Legii Statutul Polițistului. Răspunsul a fost halucinant, spunându-ne că nu au o astfel de situație. Ei nici măcar nu știu”, ne-a spus președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica. Acesta mai arată că sindicatul a încercat să facă o statistică parțială, din istoricul anunțurilor de concursuri, și a reieșit că aceste concursuri cu un singur candidat sunt cu peste 60% mai multe decât în perioada de dinainte de Lucian Bode.

”Majoritatea covârșitoare a candidaților, care au participat singuri la concurs și au fost admiși, au fost anterior împuterniciți pe funcțiile respective. Iar împuternicirea se face de către MAI și IGPR, iar cei aflați la conducerea acestora sunt numiți politic. Pe cale de consecință, inspectorii  șefi și adjuncții acestora de la inspectoratele județene sunt numiți politic. Am avut un caz la Satu Mare cu adjunctul inspectorului șef, care în viața lui nu a condus decât mașina și a participat la un concurs pentru șef birou judiciar, la care a luat nota 3,20. Apoi a găsit o linie politică la PNL și a fost împuternicit adjunct al inspectorului șef pe judiciar”, ne-a precizat Cosmin Andreica.

DGA s-a sesizat

Decât să facă mizeriile astea de simulacru de concursuri, cu interviuri pe subiecte profesionale de parcă ești la Robingo, mai bine să fie numiri politice până la nivel de șef de serviciu, susține președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica. ”Se întâmplă ceva rău la serviciul respectiv, pleacă și persoana care l-a propus pe șef și atunci știi că e pe lobby, pe legitimitatea pe care o oferi persoanei propuse. Nu există o normă cu privire la dificultatea întrebărilor. În planul de integritate, realizat de specialiștii din DGA, s-a constatat că este nevoie de o bază de subiecte de diferite dificultăți, ca să nu mai existe degringolada asta. Astăzi noi, în MAI, nu avem un nivel de dificultate pentru funcția de șef de post și unul pentru funcția de director general al DGA. Domnul Liviu Vasilescu, la concursul la care a participat singur, a fost întrebat cum se realizează activitatea de audiență la nivelul instituției, de exemplu”, ne-a mai precizat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Ultimele stiri

  • Nicolae Ciucă îşi lansează cartea: Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic
  • Incident șocant la Parchetul Vaslui: o angajată ar fi dat foc unor documente şi ar fi încercat să se sinucidă
  • Ce acte trebuie să duci statului dacă vrei o pensie mai mare. Veste de la Simona Bucura-Oprescu
  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Descoperire misterioasă la Giza. Ce ascund piramidele egiptene
  • Exit mobile version