AcasăSOCIALPolițiștii trec la măsuri extreme. Se asigură doar urgențele!

Polițiștii trec la măsuri extreme. Se asigură doar urgențele!

Protestele polițiștilor ating apogeul: nu se mai dau nici măcar avertismente

Protestele sindicaliștilor din MAI au trecut la ultima etapă și cea mai dură. Vor răspunde doar la apelurile prin sistemul 112, fără a mai presta alte activități, cum ar fi, de exemplu, dosare penale sau amenzi și avertismente date celor care încalcă legile. Mai mult, polițiștii refuză să mai efectueze ore suplimentare și atribuții din afara fișei postului.

Încercarea lamentabilă a ministrului Lucian Bode de a-i calma pe polițiști spunându-le că le va acorda un drept salarial restant, referindu-se la titlul de specialist de clasă, nu a schimbat cu nimic lucrurile. Protestele sindicaliștilor au mers fix după calendarul anunțat, ajungându-se acum la cea mai dură formă de protest: încetarea activității după modelul magistraților. ”Intrăm în cea de-a treia săptămână de proteste, în care se aplică avertismente scrise, refuzăm efectuarea de ore suplimentare, nu mai îndeplinim sarcini pe care nu le avem în fișa postului (verificare izolați/carantinați, comunicare decizii DSP, etc) și de astăzi, intrăm în serviciu și ne rezumăm doar la intervențiile la apelurile 112, similar protestului magistraților de la începutul anului 2020. De asemenea, am văzut că există un interes al conducerii MAI în legătură cu protestele, însă nu pentru a identifica soluții, ci pentru a contracara efectele acțiunii. Astfel, în ultimele două săptămâni  am văzut că au ieșit șefii din birouri, au fost mobilizați jandarmii și s-au intensificat acțiunile pentru amendarea populației. La acest moment nu mai contează nimic altceva în Poliția Română și MAI decât numărul de amenzi aplicate conform Legii 55/2020, pentru neportul măștilor, portul necorespunzător sau măsurile de distanțare fizică”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Curg notificările

Conducerile inspectoratelor de poliție din toate județe au fost asaltate în ultimele zile de sute de notificări venite din partea angajaților, care anunțau, oficial, că nu vor mai presta ore suplimentare și nici alte atribuții care nu țin de activitatea MAI. ”Este clar că doar în condițiile unor proteste ne vom putea impune și îi vom putea determina pe guvernanți să înțeleagă rolul nostru în lupta împotriva pandemiei de Covid-19, de aceea vrem să transmitem un semnal cât se poate de clar și să demonstrăm MAI că nu suntem dispuși să mai continuăm în condițiile actuale”, se mai arată în comunicatul Sindicatului Polițiștilor Europol. Organizația a venit în sprijinul tuturor polițiștilor cărora le-a pus la dispoziție un formular prin care să-și notifice superiorii. Prin acesta, angajații își exprimă refuzul de a mai efectua ore suplimentare, de a mai îndeplini atribuții pe care nu le au în fișa postului (verificarea izolaților la domiciliu, comunicarea deciziilor de izolare/carantinare și a altor activități specifice) și de a mai răspunde, după orele de program, la diferite intervenții 112, la cercetarea locului faptei, la grupa operativă sau la orice asemenea activități.

Proteste, până la aplicarea legii salarizării

Sindicaliștii din MAI sunt deciși să protesteze până când se va pune în aplicare Legea salarizării. ”Guvernanții nu ar trebui să fie ipocriți când se iau de sporurile bugetarilor și să le analizeze pe cele date în septembrie 2020 angajaților din prefecturi, care au primit spor de 30% din salariu pentru așa-zisul risc de infectare cu Covid. Sporul acela era clar cu tentă politică, având în vedere că personalul din prefecturi este angajat pe criterii politice. Noi oricum vom continua protestele până la rezolvarea revendicărilor ”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol. Acesta a mai precizat că polițistul este funcționar public civil, nu este militar, iar pentru efectuarea de ore suplimentare se circumscriu prevederilor art. 120 din Codul Muncii, care impune exprimarea acordului polițistului pentru a presta activități în afara orelor de program.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.572 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger