AcasăSOCIALPolițiștii, țepuiți din nou de Guvern. Plata banilor din legea salarizării, anulată

Polițiștii, țepuiți din nou de Guvern. Plata banilor din legea salarizării, anulată

Deși Guvernul le-a promis că-și vor primi banii în plus la salariu, prevăzuți în Legea 153/2017, acest lucru nu se va mai întâmpla. Mai mult, pe fondul unui deficit major de personal, polițiștii nu vor mai fi plătiți nici pentru munca suplimentară și nici nu-și vor mai primi sporurile pentru munca prestată în weekend și în sărbători legale, atrag atenția reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europol. 

Sindicaliștii de la Europol semnalează faptul că Guvernul și-a încălcat promisiunea de a acorda majorările salariale prevăzute în Legea 153/2017 la rectificarea bugetară din august și că nu există niciun semnal că banii se vor primi. Practic, este vorba despre o sumă medie de 270 de lei pentru fiecare polițist, însă este foarte puțin probabil ca banii să mai fie dați.

”Au aruncat pe piață mai multe proiecte ale ordonanței austerității ca să testeze reacțiile oamenilor. Și asta în condițiile în care, în cazul polițiștilor, nici în acest moment Legea salarizării bugetarilor nu a fost aplicată în integralitatea ei. Dar, la măsuri de austeritate, suntem luați la pachet cu cei din Sănătate, care sunt pe grila de salarizare încă din 2018”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol. O măsură care va afecta foarte tare sistemul este reducerea posturilor și eliminarea unor funcții de coordonare, de șef birou, șef secție poliție rurală, ceea ce ar crea un haos. O altă prevedere inecceptabilă pentru polițiști este amânarea până în 2024 a plății drepturilor litigioase câștigate în instanță.

”Dacă înainte de alegeri vin cu astfel de măsuri de austeritate, păi când se vor vedea din nou cu mandatul pe patru ani de zile, va fi iadul pe pământ. La penitenciare nu există polițist care să nu aibă ore suplimentare lună de lună, iar ei vorbesc despre înlocuirea plății orelor suplimentare cu timp liber. Păi oamenii de aceea fac ore suplimentare, că nu există personal suficient. E ca în filmele cu proști. Forma ordonanței publicată marți dimineață văd că este ușor ameliorată, dar, sincer, nu mai avem nicio încredere. Nu avem nicio certitudine, de aceea vom continua protestele. Joi vom avea 1.500 de oameni în fața Ministerului Finanțelor, că atât permite trotuarul”, ne-a precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

Se pierd 2.000 de lei din venituri

Sindicaliștii de la Europol susțin că măsurile de austeritate vor însemna pentru polițiști tăierea sporului pentru munca prestată în weekend și în sărbători legale (minus 300 -1000 lei), eliminarea plății pentru munca suplimentară (minus 200-1000 lei), plafonarea sporurilor, compensațiilor, majorărilor și a indemnizațiilor la nivelul încasat chiar și în 2009 și radierea posturilor de șef birou și echivalente (aproximativ 6.000 posturi).

”Acest proiect de lege, concurează cu episodul 2010, când am avut cele mai drastice măsuri de austeritate, iar, pe de altă parte, trădează impotența celor două partide aflate la guvernare de a-și controla baronii locali, care au cheltuit în neștire și au angajat zeci de mii de persoane din clientela politică. Este primul protest dintr-o lungă serie de acțiuni cu scopul de a lupta contra măsurilor de austeritate care includ tăieri de salarii și de posturi, creșterea taxelor, suspendarea unor drepturi, distrugerea deliberată, inexplicabilă a instituțiilor statului și chiar vulnerabilizarea structurilor de forță ale României în plin război la granițe”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol

Deficitul rămâne

Lipsa din sistem a unui număr de peste 25.000 de polițiști face imposibilă asigurarea permanenței serviciului. Mai mult, prin reducerea de posturi și blocarea angajărilor în MAI se pierde orice speranțe de aderare la spațiul Schengen, în condițiile în care nici măcar la acest moment nu se poate acoperi cu polițiști toate cele 24 ore din 24, 7 zile din 7, susțin sindicaliștii. ”Or dacă Austria ar cunoaște aceste detalii, ar avea argumente obiective să se îndoiască de capacitatea României de a face parte dintr-o comunitate fără controale la graniță. Pe această cale, dăm strigarea la mobilizare generală a angajaților MAI și le cerem să participe în număr cât mai mare, înainte să simtă efectele dezastrului care se prefigurează după asumarea răspunderii Guvernului pe legea austerității”, se mai precizează în comunicatul Sindicatului Polițiștilor Europol.

2.466 afisari

7 COMENTARII

  1. Polițist din Vaslui prins drogat cu mai multe substanțe în timp ce conducea o motocicletă Ziare.com și HotNews.ro 19 Septembrie 2023

  2. @ Monica Macovei, Predoiu, Valeriu Stoica, alții, au descoperit că dezincriminarea faptelor scade infracționalitatea și că nu e bine să se negocieze creșteri de salarii și de personal pe creșterea infracționalității, ? Deci, reformele, restructurarea, recalificările, în condițiile une piețe libere și difersificate a muncii, la nivel european și chiar mai larg, pot oferi surse de câștiguri care să satisfacă necesitățile și doleanțele ciar și cele ale celor mai nesatisfăcuți dintre polițiști, ?

  3. Ce țeapă? Nu, melițienii au salariile mult prea mari față de ceea ce muncesc. Ăștia, cadrele didactice, cei din administrație, multe regii, prefecturile, ca să nu mai spun de „locali”, acei paznici de noapte denumiți gardieni publici, actualii locali.

  4. La munca baaaaa, nu la intins mana. Cu o postliceala facuta pe genunchi timp de un an la Campina, aveti pretentii la salarii de doctor docent. Sa va fie rusine!

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Peste 120 de blocuri din Capitală, fără apă caldă și căldură din cauza unei avarii. Anunțul Termoenergetica

O veste cum nu se poate mai proastă, la început de săptămână, pentru locuitorii a peste 120 de blocuri din Capitală. Deși afară e...

Chiar şi ministrul Agriculturii recunoaşte că România e groapă de gunoi: „Intră lactate care n-au văzut laptele”. Inutil, tot nu face nimic

Afirmaţie şocantă de la ministrul Agriculturii, Florin Barbu. A spus că, în România, intră produse din lapte care nu sunt produse, de fapt, din...