AcasăSOCIALPolițiștii, somați de MAI să nu mai dea amenzi

Polițiștii, somați de MAI să nu mai dea amenzi

Polițiștii iau o pauză de la aplicarea sancțiunilor

Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcția Juridică, a trimis o circulară tuturor șefilor de unități din subordine în care le cerea acestora să nu mai aplice amenzi în baza Legii 55/2020. Motivul invocat de MAI este halucinant, astfel că se atrage atenția că, dacă vor continua amenzile, există riscul ca cetățenii să le conteste în instanță și instituția să achite cheltuielile de judecată.

Se pare că singurii cetățeni români care nu știau că, odată cu încetarea stării de alertă, nu se mai dau sancțiuni pentru încălcarea măsurilor de izolare și carantină, pentru nepurtarea măștii și altele de acest gen erau polițiștii. Astfel, Ministerul Afacerilor Interne a trimis o adresă tuturor șefilor din sistem în care îi soma să-și instruiască subordonații să nu mai aplice amenzi în baza Legii 55/2020.

”Către toate structurile Poliției Române, în atenția șefilor de structuri. Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei Covid-19 are ca obiect instituirea, pe durata stării de alertă declarate în condițiile legii, a unor măsuri temporare și, după caz, graduale, în scopul protejării drepturilor la viață, la integritate fizică și la ocrotirea sănătății, inclusiv prin restrângerea exercițiului altor drepturi și libertăți fundamentale.

În contextul neprelungirii stării de alertă pe teritoriul României, începând cu data de 9 martie 2022, prevederile Legii nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, nu se mai aplică, implicit nici cele referitoare la desfășurarea activităților de constatare și sancționare a contravențiilor prevăzute de această lege. Vă adresăm rugămintea de a dispune și asigura prelucrarea prevederilor legale cu personalul structurilor interesate”, se arată în circulara MAI. Același document  precizează că aplicarea unor sancțiuni prevăzute de un cadru legal care nu mai este aplicabil, indicarea greșită a temeiului legal privind fapta constatată, respectiv sancțiunea aplicată, ar putea determina, în ipoteza formulării unor plângeri contravenționale de către contravenienți, atât anularea proceselor verbale de către instanțele de judecată, cât și obligarea instituțiilor publice la plata cheltuielilor de judecată.

Sancțiuni fictive

Sindicaliștii de la Europol susțin că aproape jumătate din amenzile date în pandemie au fost raportate fictiv, la presiunea șefilor din MAI. ”Noi am sesizat mai multe disfuncționalități în ultimele luni cu privire la modul de aplicare a prevederilor legale, dar nu am primit niciun răspuns. Circulara trimisă acum de Direcția Juridică este, cumva, și o confirmare tacită a faptului că au fost multe sancțiuni aplicate cu încălcarea temeiului de drept și care nu au ținut cont de hotărârile instanțelor care anulau interdicții din hotărârile de guvern. Oricum numărul amenzilor și al sumelor raportate ca sancțiuni nu a fost cel real. Au fost multe raportări fictive sau avertismente verbale raportate ca sancțiuni. Cam 40-50% dintre amenzile raportate nu există de fapt”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Coșmarul nu s-a terminat

Polițiștii consideră că intenția Guvernului de a legifera starea de criză este o ”mare mizerie” și că am putea asista la anularea drepturilor și libertăților constituționale. ”În forma inițială, situație de criză era definită orice fel de probleme medicale, probleme de mediu și conflicte sociale. De exemplu, dacă ies polițiștii și fac proteste pot declara situație de criză. Și-au creat nenumărate pretexte pentru a impune starea de criză, exact ce le convine lor cel mai mult, că pot suspenda drepturi, pot aloca bani publici fără licitații. S-au obișnuit atât de mult cu starea de alertă și de urgență, încât nu știu cum să facă să mai rămână în vreo stare. Problema lor este acum la rolul Guvernului , al CSAT-ului și al Parlamentului în impunerea stării de criză, nu că ar avea vreo obiecție asupra conținutului”, ne-a mai precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
11.094 afisari

5 COMENTARII

  1. Militienilor sa va amendati intre voi pe motiv de prostie!
    Hai mars la panda in boscheti sa prindeti infractorii!

  2. Doa , săracii polițiști sunt îngrijorați că nu se respectă drepturile constituționale . Uof ! Când băgau amenzi amărâților dezorientați de pandemie , le curgeau lacrimi cristaline pe genunchi în jos . Acu te pomenești că tre să prindă hoți , alături de celălalt organ coercitiv jandarmecios , care , și dacă invadează rușii la noi , tot pe noi ne zvântă la coaste . Unire în cuget

  3. Nun trebuie să vă surprindă. Este necesară o astfel de măsură că se va trezi câte unul care, vrând să arate cine-i el, dă amendă pe motiv de Covid vecinului sau altcuiva.

  4. În orașul meu, oamenii nu au fost niciodată amendați pt că nu purtau nenorocita de mască. Chiar și în timpul ilegalei stări de urgență, în locurile mai ferite, mămicile își supravegheau copiii la joacă, vecinii socializau și, ici, colo, se idea chiar și firicelul de fum al grătarului. Vedeam la tv ce se întâmplă în alte părți și mă gândeam că, într-adevăr, „peștele de la cap se împute”! La noi, polițiștii erau polițiști, nu milițieni.

  5. Ce mai fura curent ziarul asta si instiga la ura..misto editorial, direct la tinta. Vai si amar de capul vostru, fuga imediat dupa senzational..chiar daca bagati cate o minciuna de la voi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger