Strategia Guvernului miroase a disperare. Prin ordin venit de foarte sus, polițiștii au început să iasă masiv pe străzi pentru a sancționa populația, în speranța scăderii numărului de cazuri până în 6 decembrie. Efectul însă este unul de bumerang, pentru că angajații MAI sunt efectiv secerați de Covid, agravând periculos deficitul de personal din sistem.
Pentru că sunt incapabili să ia măsuri reale și eficiente, guvernanții s-au pus din nou cu biciul pe popor, obiectivul fiind scăderea infectărilor până la alegeri. Transmiterea comunitară extinsă și galopantă le încurcă însă socotelile. La sfârșitul săptămânii trecute, printr-un ordin venit de sus, aproape toți polițiștii din Capitală au fost plantați în intersecții, cu scopul de a amenda orice neregulă referitoare la respectarea măsurilor de protecție sanitară. Măsura a încălcat însă Codul Muncii, pentru că agenții au fost obligați să lucreze efectiv 16 ore, ne spun sindicaliștii de la Europol. În fapt, cu cât încearcă ministrul Vela să scoată mai mulți polițiști, cu atât efectivele se micșorează. Și asta pentru că, fiind atât de expuși infectărilor Covid, polițiștii cad ca muștele. Cei aproximativ 2.200 de polițiști infectați la ora actuală au făcut ca numărul agenților dezafectați, din cauza izolărilor și a îmbolnăvirilor, să ajungă undeva, la 12.000.
”Polițiștii sunt efectiv condamnați la moarte în timpul pandemiei, din cauza dotării precare cu echipamente de protecție, a lipsei testărilor periodice pe care le-am solicitat în repetate rânduri, întrucât polițiștii desfășoară în permanență activități în prima linie pentru limitarea efectelor pandemiei. La acest moment, angajații MAI, prin prisma faptului că au fost omniprezenți în prima linie, fiind aruncați drept carne de tun pentru a desfășura activități de contracarare a răspândirii coronavirusului, reprezintă cea mai expusă categorie profesională la infectare, deoarece pe lângă materialele insuficiente de protecție care le-au fost puse la dispoziție, mulți dintre ei când ajung la serviciu nu au acces la apă curentă sau grupuri sanitare, neputând să respecte banala regulă a spălatului pe mâini”, a afirmat Dănuț Saltelechi, vicepreședinte al Sindicatului Polițiștilor Europol.
Creștere de 40% a îmbolnăvirilor
În ultimele două săptămâni, numărul infectărilor Covid în rândul angajaților MAI a crescut cu 40%, atrag atenția sindicaliștii de la Europol. ”Numărul polițiștilor infectați crește într-un ritm alarmant din cauza faptului că, la nivelul unităților de poliție teritoriale, șefii acestora nu dispun nici măcar una dintre măsurile care au fost stabilite de Comitetul de Sănătate și Securitate în Muncă al MAI. La acest moment, polițiștii sunt chemați tot în grupuri mari, nu există program intercalat astfel încât să se evite contactele, nu s-au realizat instructaje cu privire la utilizarea materialelor de protecție, iar oamenii din patrule sunt schimbați în continuare. În plus, un polițist infectat reușește să contamineze, într-o lună, în medie, alți șase polițiști, care, la rândul lor, își infectează familiile. Ajungem ca, într-o lună, să avem indisponibilizați cam 12.000 de polițiști și toate astea pentru că nu se respectă niște măsuri elementare. Ceea ce înseamnă că, în încercarea de a acoperi lipsa de personal, se merge foarte mult pe ore suplimentare”, ne-a declarat vicepreședintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Dănuț Saltelechi.
DSP-urile ar trebui să indice focarele
Reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europol semnalează faptul că acțiunile de prevenire a răspândirii bolii nu sunt făcute în baza unor date concrete despre locurile în care au izbucnit focare. ”Ar trebui să existe o comunicare între DSP-uri și inspectoratele județene de poliție. Noi nu știm în momentul acesta dacă infectările se produc pentru că nu se respectă normele de protecție sanitară în mijloacele de transport în comun, de exemplu. Anchetele epidemiologice ar trebui să arate, în final, cauza generatoare a infectării. Ar trebui să știm care este focarul și în ce zonă, dar pur și simplu se merge în control la modul general și heirupist. Șefii inspectoratelor, pentru a ține de scaun, în momentul în care s-au făcut controale în transportul în comun și se constată că măsura protecției se respectă, încearcă să meargă pe constatarea altor nereguli comise de cineva, cum ar fi vreun pasager sub influența alcoolului”, mai precizează Dănuț Saltelechi, vicepreședintele Sindicatului Polițiștilor Europol.