Cauta

Polițiștii români, trimiși la plimbare de Comisia Europeană. Guvernul, lăudat pentru ciuntirea salariilor

Comisia Europeană laudă Guvernul pentru ciuntirea salariilor polițiștilor și militarilor

După șase luni de reflecție, Comisia Europeană a catadicsit să răspundă plângerilor polițiștilor români împotriva Guvernului, pentru refuzul de a aplica integral Legea salarizării. Pe scurt, Comisia Europeană a lăudat Executivul român pentru ”devotamentul, eforturile și realizările de aplicare a legii în aceste vremuri extrem de dificile”, precizând, totodată, că nu poate interveni în politica internă a salarizării și pensiilor.

Deși polițiștii de la SNPPC au încercat să vadă latura pozitivă, răspunsul primit de la Comisia Europeană, venit  după șase luni de la primirea scrisorii acestora, a fost unul cât se poate de cinic. În august 2022 Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual a semnalat Comisiei Europene condițiile discriminatorii în remunerațiile și pensiile polițiștilor și ale personalului contractual din MAI și a cerut aplicarea în integralitate a Legii salarizării 153/2017 și actualizarea pensiilor militare de stat cu rata reală a inflației. Scrisoarea de răspuns de la Comisia Europeană, Direcția Generală Migrație și Afaceri Interne, a fost, însă, cel puțin stupefiantă.

”Vă rog să îmi permiteți să subliniez că devotamentul, eforturile și realizările autorităților române de aplicare a legii, în aceste vremuri extrem de dificile, sunt recunoscute și apreciate de Comisie. Comisia Europeană nu este în măsură să intervină în sensul pe care îl sugerați pentru a aborda aspectele legate de încadrarea în muncă și de pensionare care îi afectează pe polițiștii români și pe membrii personalului contractual român din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din România”, se arată în răspunsul Comisiei Europene adresat SNPPC. Sindicaliștii susțin însă că răspunsul Comisiei Europene înseamnă că nu aceasta a impus schimbarea pensiilor militare, ci Guvernul României. ”Guvernul acum nu face decât să își arate incompetența, încercând să arunce vina degringoladei din sistemul de pensii asupra Băncii Mondiale și a Comisiei Europene. Am cerut sprijinul Comisiei Europene tocmai pentru a se aplica o lege votată în Parlament și promulgată de președinte, dar Comisia ne-a spus că nu se bagă în politica financiar-bugetară a Guvernului”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele SNPPC.

Se așteaptă un val de 5.000 de pensionări

Apropiata schimbare a legislației în domeniul salarizării și în cel al pensiilor militare a făcut ca toți polițiștii care îndeplinesc condițiile să-și depună deja dosarele de pensionare. Sindicaliștii din sistem estimează că numărul pensionărilor din acest an va ajunge la peste 5.000, agravând și mai tare deficitul din MAI. ”Ai muncit atâți ani, ai avut riscuri, incompatibilități, ore suplimentare, restricții nenumărate, ai fost la ordin toată viața și acum vezi că vor să schimbe Legea pensiilor. Nimeni de la Comisia Europeană nu ne-a impus să facem modificări semnificative la pensiile militare. Au fost introduse în PNRR pentru că așa a avrut Guvernul României de atunci, PNL-USR. În ce privește pensiile speciale, nu am văzut deloc discuții în ceea ce privește vechimea pe care trebuie să o aibă fiecare categorie. De exemplu, avem categorii care se pensionează cu o vechime de 4 ani, cum sunt funcționarii parlamentari și auditorii de la Curtea de Conturi, 9 ani vechime la consilierii de la Curtea de Conturi și de 10 ani la aviatori. La noi este obligatoriu să ai minimum 15 ani, ca polițist sau ca militar, dar peste 95% dintre colegii noștri se pensioneză cu o vechime de 28-29 de ani”, ne-a precizat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

Nu avem nevoie de banii din PNRR

Sindicaliștii din MAI consideră că România nu ar avea nevoie de niciun ban din PNRR dacă statul ar reuși să recupereze toate taxele, impozitele, TVA-ul și alte obligații fiscale ale firmelor. ”Nu ar fi nevoie să luăm bani din PNRR dacă nu s-ar mai fura atât de mult din ceea ce înseamnă contracte publice de achiziții. Avem condamnări penale nenumărate pe achiziții publice. În 2010 ne-au tăiat salariile pentru că au spus că e austeritate și trebuie să facem economii la buget, dar apoi, peste câțiva ani, au venit condamnări pe dosare penale cu delapidări de sute de milioane de euro. Și acum cu siguranță avem bani, pentru că Guvernul și Parlamentul adoptă în continuare modificări legislative prin care anumiți funcționari din statul român primesc sume suplimentare de bani”, a mai afirmat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • „Mogadiscio pe Mediterana”. Nimeni nu conduce Gaza
  • Garanții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele înghețate ale Rusiei
  • Consecințele isteriei climatice: protecționismul va bântui industria energiei regenerabile
  • Exit mobile version