AcasăSOCIALPolițiștii români, trimiși la plimbare de Comisia Europeană. Guvernul, lăudat pentru ciuntirea...

Polițiștii români, trimiși la plimbare de Comisia Europeană. Guvernul, lăudat pentru ciuntirea salariilor

Comisia Europeană laudă Guvernul pentru ciuntirea salariilor polițiștilor și militarilor

După șase luni de reflecție, Comisia Europeană a catadicsit să răspundă plângerilor polițiștilor români împotriva Guvernului, pentru refuzul de a aplica integral Legea salarizării. Pe scurt, Comisia Europeană a lăudat Executivul român pentru ”devotamentul, eforturile și realizările de aplicare a legii în aceste vremuri extrem de dificile”, precizând, totodată, că nu poate interveni în politica internă a salarizării și pensiilor.

Deși polițiștii de la SNPPC au încercat să vadă latura pozitivă, răspunsul primit de la Comisia Europeană, venit  după șase luni de la primirea scrisorii acestora, a fost unul cât se poate de cinic. În august 2022 Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual a semnalat Comisiei Europene condițiile discriminatorii în remunerațiile și pensiile polițiștilor și ale personalului contractual din MAI și a cerut aplicarea în integralitate a Legii salarizării 153/2017 și actualizarea pensiilor militare de stat cu rata reală a inflației. Scrisoarea de răspuns de la Comisia Europeană, Direcția Generală Migrație și Afaceri Interne, a fost, însă, cel puțin stupefiantă.

”Vă rog să îmi permiteți să subliniez că devotamentul, eforturile și realizările autorităților române de aplicare a legii, în aceste vremuri extrem de dificile, sunt recunoscute și apreciate de Comisie. Comisia Europeană nu este în măsură să intervină în sensul pe care îl sugerați pentru a aborda aspectele legate de încadrarea în muncă și de pensionare care îi afectează pe polițiștii români și pe membrii personalului contractual român din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din România”, se arată în răspunsul Comisiei Europene adresat SNPPC. Sindicaliștii susțin însă că răspunsul Comisiei Europene înseamnă că nu aceasta a impus schimbarea pensiilor militare, ci Guvernul României. ”Guvernul acum nu face decât să își arate incompetența, încercând să arunce vina degringoladei din sistemul de pensii asupra Băncii Mondiale și a Comisiei Europene. Am cerut sprijinul Comisiei Europene tocmai pentru a se aplica o lege votată în Parlament și promulgată de președinte, dar Comisia ne-a spus că nu se bagă în politica financiar-bugetară a Guvernului”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele SNPPC.

Se așteaptă un val de 5.000 de pensionări

Apropiata schimbare a legislației în domeniul salarizării și în cel al pensiilor militare a făcut ca toți polițiștii care îndeplinesc condițiile să-și depună deja dosarele de pensionare. Sindicaliștii din sistem estimează că numărul pensionărilor din acest an va ajunge la peste 5.000, agravând și mai tare deficitul din MAI. ”Ai muncit atâți ani, ai avut riscuri, incompatibilități, ore suplimentare, restricții nenumărate, ai fost la ordin toată viața și acum vezi că vor să schimbe Legea pensiilor. Nimeni de la Comisia Europeană nu ne-a impus să facem modificări semnificative la pensiile militare. Au fost introduse în PNRR pentru că așa a avrut Guvernul României de atunci, PNL-USR. În ce privește pensiile speciale, nu am văzut deloc discuții în ceea ce privește vechimea pe care trebuie să o aibă fiecare categorie. De exemplu, avem categorii care se pensionează cu o vechime de 4 ani, cum sunt funcționarii parlamentari și auditorii de la Curtea de Conturi, 9 ani vechime la consilierii de la Curtea de Conturi și de 10 ani la aviatori. La noi este obligatoriu să ai minimum 15 ani, ca polițist sau ca militar, dar peste 95% dintre colegii noștri se pensioneză cu o vechime de 28-29 de ani”, ne-a precizat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

Nu avem nevoie de banii din PNRR

Sindicaliștii din MAI consideră că România nu ar avea nevoie de niciun ban din PNRR dacă statul ar reuși să recupereze toate taxele, impozitele, TVA-ul și alte obligații fiscale ale firmelor. ”Nu ar fi nevoie să luăm bani din PNRR dacă nu s-ar mai fura atât de mult din ceea ce înseamnă contracte publice de achiziții. Avem condamnări penale nenumărate pe achiziții publice. În 2010 ne-au tăiat salariile pentru că au spus că e austeritate și trebuie să facem economii la buget, dar apoi, peste câțiva ani, au venit condamnări pe dosare penale cu delapidări de sute de milioane de euro. Și acum cu siguranță avem bani, pentru că Guvernul și Parlamentul adoptă în continuare modificări legislative prin care anumiți funcționari din statul român primesc sume suplimentare de bani”, a mai afirmat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
8.704 afisari

64 COMENTARII

  1. Un invatator dintr-o comuna Ilfoveana spunea la TV intr-o emsiune despre pensii,ca a avut pana in clasa IV un elev care cu timpul a ajuns sa fie incadrat politist in acea comuna.Politistul a iesit la pensie cu 5 ani inaintea invatatorului,si cu o pensie de trei ori mai mare ca a invatatorului. Fiecare dupa Legea lui.

  2. TOATE PENSIILE SPECIALE TREBUIE TĂIATE!!! Pensia după contributivitate.

    Pensionarii speciali reîncadrați. Cine nu vrea, trimis voluntar în hUcraina.

    Bugetarii trebuie înjumătățiți și salariile lor la fel PLUS desființarea tuturor sporurilor, primelor, voucherelor, „normelor”…

    • @Barbu Gh. 2023-02-28 21:06 21:06:50
      „De exemplu, avem categorii care se pensionează cu o vechime de 4 ani, cum sunt funcționarii parlamentari și auditorii de la Curtea de Conturi, 9 ani vechime la consilierii de la Curtea de Conturi și de 10 ani la aviatori. La noi este obligatoriu să ai minimum 15 ani, ca polițist sau ca militar”
      Ai citit cu atentie ce zic derbedeii…ca de ce parlamentarii isi iau pensie dupa 4 ani…pai aia dau 50.000-70.000 euro spaga pentru un loc de senator sau deputat,au 11.600 Euro pe luna in total,6 luni isi amortizeaza investitia si 3 ani jumatate sunt pe plus….sa le explice ilici cum era cu grupele de munca inainte de 1989,cei care lucrau in mina,in conditii grele de munca,in mediu radioactiv,la tipografii cu substante toxice aveau grupa 1 sau 2 de munca si beneficiau de o reducere cu 6 luni sau 3 luni la fiecare an lucrat a varstei de pensionare….in 3 luni vedeti „MINUNEA”…da statul faliment

    • Politistii retrasi din operativ la 50 de ani si trecuti la administrativ pana la 65 de ani cand se vor pensiona.

    • Reacții de frustrați analfabeți, betivi și puturoși, certați cu legea.
      Sa le sugeti mielul la militieni.

  3. @ Nu mai are Soroș bani pentru toți pentru că Musk și-a recâștigat poziția de lider, prin creșterea indemnizațiilor „aleșilor politici”, ?

    • ,,nu l-au citit pe Liiceanu”, ?
      ,,Reacții de frustrați analfabeți, betivi și puturoși, certați cu legea”, probabil că a ,,citat” din exprimări ale lui Liiceanu, chiar și Cristian Preda, ?

  4. Reacții de frustrați analfabeți, betivi și puturoși, certați cu legea.
    Sa le sugeti mielul la militieni.

  5. Toți imbecilii și ratații care comentează la adresa polițiștilor trebuie să știe un lucru: de noi o să aveți parte cu toții atunci când veți fi cărați la pușcărie cu duba jegurilor penale!

  6. În România celor 1.250.000 de îndemnizații ( pensii ) sociale a câte 1200 de lei fiecare, numai niște cretini precum Barbu ghe. și Constantinescu V.I pot scrie despre ” contributivitate „.
    Faceți calcule, idioților, și veți constata că se plătesc de 2-3 ori mai mulți bani pe îndemnizațiile sociale decât pe cele aproximativ 180.000 de pensii militare cu valoare medie de 3.500 fiecare!
    630.000.000 lei vs 1.500.000.000 lei.

  7. Constantinescu Valentin, esti atat de prost incat nu intelelegi cum functioneaza societatea in care traim.
    Oamenii care muncesc, produc bunuri sau ofera servicii. Fiecare om care produce un bun sau presteaza un serviciu, trebuie remunerat. Eu as vrea sa se desfiinteze politia de la stat si sa se faca politii private, in felul acesta nu mai sunt politistii platiti de catre stat, iar tu daca vrei protectie si siguranta vei alege una dintre politiile private.
    Cu siguranta vei plati de cel putin 20-39 ori mai mult decat platesti acum pentru politie, asistatule retardat. Esti un pacalici frustrat, prostit de catre mizeriile de politicieni care dezbina categoriile sociale pentru a le putea controla mai bine.
    Raspunde-mi la o intrebare, boule: de ce politistii nu au dreptul la greva?
    O sa iti ofer eu singurul raspuns obiectiv si pertinent: pentru ca sunt cea mai importanta categorie profesionala.
    Importanta unei categorii profesionale, a unui om, se verifica foarte simplu cu incetarea activitatii acestuia. Orice categorie profesionala poate inceta activitatea, cu efecte mai mult sau mai putin negative, insa daca politia ar inceta activitatea, totul ar fi in haos si absolut nimic nu ar mai functiona.
    Asa ca iti spun inca o data: militeaza pentru desfiintarea politiei de stat si infiintarea de politii private, in felul acesta vei scapa de 20-30 lei pe luna pe care le platesti pentru politie si vei putea sa alegi o politie privata. Atunci sa vedem, dobitocule, cati bani ti se vor cere pentru siguranta ta.

    • Aici aveti dreptate. Dar repet ce am scris mai sus. Distrugeti lumea interlopa. Si lumea o sa va respecte si o sa va aplaude. Ca in orice profesie, meserie, sunt lucruri nestiute c de ceilalti care nu lucreaza in domeniul respectiv. Toti care am avut un servici stim problemele de care ne lovim in orice slujba. De aceea este nedrept sa arunci cu noroi in munca unor oameni fara sa stii cu ce probleme se confrunta. In orice maserie, la orice nivel. Dar ar fi bine (parerea mea), ca aceasta calculare a pensiilor sa fie dupa contributivitate. Mi ar placea sa fie marite salariile in politie, incepand de la minimum 10.000 lei. Si pana la dublu. Si pensia …salarii mari, pensie mare. Sa fie ” buluceala si omor ” la examenele de intrare in aceste sisteme de invatamant. Sa doreasca tinerii sa devina politisti, dar atrasi de salarii mari si un juramant pentru profesie si nu de comoditatea iesirii la pensie in floarea varstei. Asa cum am scris am lucrat la OMV si am iesit cu o pensie de 4323. Si nu am avut raspunderea si pericolul pe care il are un politist de a lungul carierei. Deci SALARII MARI … PENSII MARI…dupa contributivitate.

  8. @ Cu 200-300 de ani în urmă, nu erau d’ăștia, Alina Pippidi vi l-a recomandat pe Soroș, însă nici la turci nu mai sunt vremuri extraordinare , ?

  9. Ma Constantinescule, te urmaresc de la inceputut postarilor tale si am aminat mereu sa-ti spun : mare BOU mai esti .Si PROST si NESIMTIT ! Te dai mare dar nu te tin mintile , baragladina cabotina !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger