Enervați că doar 20% dintre români și-au încheiat asigurare obligatorie pentru locuințe împotriva inundațiilor și cutremurelor, parlamentarii vor să mute atribuțiile de a-i amenda pe aceștia de la primării la polițiști, având în vedere că niciun primar nu a impus amenda de 500 de lei prevăzută de lege. În fapt, ”RCA-ul” pentru locuințe este mai ineficient ca asigurarea de malpraxis pentru personalul medical, acestea fiind benefice doar pentru buzunarele asigurătorilor.
Probabilitatea ca o societate de asigurări să despăgubească un proprietar de apartament la bloc pentru inundații catastrofale este nulă. În fapt, Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor a apărut pe fondul inundațiilor severe din 2005, care au afectat mai mult casele construite în zone inundabile. Cum la fiecare inundație Guvernul aloca fonduri pentru reconstruirea locuințelor, s-a ajuns la soluția unei asigurări obligatorii pentru toată lumea. Cei care trebuiau să-i amendeze pe românii care nu se supuneau prevederilor acestei legi erau primarii, însă niciunul nu și-a asumat să-și pună lumea în cap pentru o lege absurdă. Și spun absurdă fără să greșesc în vreun fel. În general, casele afectate de inundații dezastruoase sunt cele construite în zone inundabile, care nu ar fi trebuit nici să primească autorizații. Aceștia sunt, de regulă, oameni cu venituri de subzistență, care nici nu ar avea de unde să plătească prima de asigurare. Pentru cei de la bloc, pericolul inundațiilor sau al alunecărilor de teren este inexistent. Acum rămân cutremurele. La un seism devastator este clar că firmele de asigurări nu vor avea bani să plătească un cuantum uriaș de despăgubiri. La un seism mai puternic, probabilitatea de distrugere rămâne doar în curtea relativ puținelor clădiri cu risc seismic foarte ridicat. Ce spune legea? Că pentru un mic procent de proprietari de locuințe cu risc sau amplasate în zone de risc trebuie să plătească toată lumea.
Bani pentru firmele străine de asigurări
În realitate, chiar și pentru un număr mic de oameni care și-au încheiat asigurări obligatorii împotriva dezastrelor, polița nu a funcționat. În acest sens, am exemplul unui cetățean român care credea cu sfințenie în sistemul de asigurări și, pentru casa de la curte, și-a încheiat și asigurare obligatorie, și asigurare facultativă împotriva inundațiilor, deși nu se afla în vreo zonă cu risc. O singură dată în 10 ani s-a întâmplat să se scurgă ape de pe deal, inundându-i subsolul. A primit vreo despăgubire? Nici vorbă. A fost pasat de la unul la altul și a ajuns la concluzia că nu-și va mai face în veci vreo asigurare. Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale este foarte asemănătoare cu asigurările de malpraxis, obligatorii pentru personalul medical. De-a lungul anilor, medicii au tot semnalat că polița, pentru care plătesc bani grei, nu le acoperă mai nimic și că despăgubirile le plătesc tot spitalele sau medicii. Acum am văzut o încercare timidă de a se modifica legislația, în sensul că polița să acopere și daunele morale, care, de fapt, sunt cele mai costisitoare. Dacă s-ar face o statistică, așa cum se fac mereu pe RCA, am vedea că raportul dintre încasări și despăgubiri pe malpraxis medical este extrem de disproporționat, cu profituri uriașe pentru firmele străine de asigurări.
Sânge de liberal
Inițiatorii proiectului de lege care forțează aplicarea amenzilor pentru neplata asigurării obligatorii pentru locuințe, liberali pur-sânge până în 2021, vor ca impunerea sancțiunilor să treacă de la primării la MAI, astfel încât polițiștii să fie cei care să aplice aceste amenzi. Potrivit proiectului de act normativ, în termen de 15 zile de la trimiterea scrisorile de înştiinţare către rău-platnici, primarul trebuie să trimită lista cu persoanele înștiințate către Prefectură, în caz contrar fiind cercetat pentru abuz în serviciu. Mai mult, proiectul de lege prevede ca proprietarilor care nu plătesc asigurarea să li se majoreze și impozitul pe clădire cu 10%.