AcasăSOCIALPolițiștii, puși de parlamentari să-i amendeze pe cei care nu-și asigură locuințele

Polițiștii, puși de parlamentari să-i amendeze pe cei care nu-și asigură locuințele

Enervați că doar 20% dintre români și-au încheiat asigurare obligatorie pentru locuințe împotriva inundațiilor și cutremurelor, parlamentarii vor să mute atribuțiile de a-i amenda pe aceștia de la primării la polițiști, având în vedere că niciun primar nu a impus amenda de 500 de lei prevăzută de lege. În fapt, ”RCA-ul” pentru locuințe este mai ineficient ca asigurarea de malpraxis pentru personalul medical, acestea fiind benefice doar pentru buzunarele asigurătorilor.

Probabilitatea ca o societate de asigurări să despăgubească un proprietar de apartament la bloc pentru inundații catastrofale este nulă. În fapt, Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor a apărut pe fondul inundațiilor severe din 2005, care au afectat mai mult casele construite în zone inundabile. Cum la fiecare inundație Guvernul aloca fonduri pentru reconstruirea locuințelor, s-a ajuns la soluția unei asigurări obligatorii pentru toată lumea. Cei care trebuiau să-i amendeze pe românii care nu se supuneau prevederilor acestei legi erau primarii, însă niciunul nu și-a asumat să-și pună lumea în cap pentru o lege absurdă. Și spun absurdă fără să greșesc în vreun fel. În general, casele afectate de inundații dezastruoase sunt cele construite în zone inundabile, care nu ar fi trebuit nici să primească autorizații. Aceștia sunt, de regulă, oameni cu venituri de subzistență, care nici nu ar avea de unde să plătească prima de asigurare. Pentru cei de la bloc, pericolul inundațiilor sau al alunecărilor de teren este inexistent. Acum rămân cutremurele. La un seism devastator este clar că firmele de asigurări nu vor avea bani să plătească un cuantum uriaș de despăgubiri. La un seism mai puternic, probabilitatea de distrugere rămâne doar în curtea relativ puținelor clădiri cu risc seismic foarte ridicat. Ce spune legea? Că pentru un mic procent de proprietari de locuințe cu risc sau amplasate în zone de risc trebuie să plătească toată lumea.

Bani pentru firmele străine de asigurări

În realitate, chiar și pentru un număr mic de oameni care și-au încheiat asigurări obligatorii împotriva dezastrelor, polița nu a funcționat. În acest sens, am exemplul unui cetățean român care credea cu sfințenie în sistemul de asigurări și, pentru casa de la curte, și-a încheiat și asigurare obligatorie, și asigurare facultativă împotriva inundațiilor, deși nu se afla în vreo zonă cu risc. O singură dată în 10 ani s-a întâmplat să se scurgă ape de pe deal, inundându-i subsolul. A primit vreo despăgubire? Nici vorbă. A fost pasat de la unul la altul și a ajuns la concluzia că nu-și va mai face în veci vreo asigurare. Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale este foarte asemănătoare cu asigurările de malpraxis, obligatorii pentru personalul medical. De-a lungul anilor, medicii au tot semnalat că polița, pentru care plătesc bani grei, nu le acoperă mai nimic și că despăgubirile le plătesc tot spitalele sau medicii. Acum am văzut o încercare timidă de a se modifica legislația, în sensul că polița să acopere și daunele morale, care, de fapt, sunt cele mai costisitoare. Dacă s-ar face o statistică, așa cum se fac mereu pe RCA, am vedea că raportul dintre încasări și despăgubiri pe malpraxis medical este extrem de disproporționat, cu profituri uriașe pentru firmele străine de asigurări.

Sânge de liberal

Inițiatorii proiectului de lege care forțează aplicarea amenzilor pentru neplata asigurării obligatorii pentru locuințe, liberali pur-sânge până în 2021, vor ca impunerea sancțiunilor să treacă de la primării la MAI, astfel încât polițiștii să fie cei care să aplice aceste amenzi. Potrivit proiectului de act normativ, în termen de 15 zile de la trimiterea scrisorile de înştiinţare către rău-platnici, primarul trebuie să trimită lista cu persoanele înștiințate către Prefectură, în caz contrar fiind cercetat pentru abuz în serviciu. Mai mult, proiectul de lege prevede ca proprietarilor care nu plătesc asigurarea să li se majoreze și impozitul pe clădire cu 10%.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
1.909 afisari

43 COMENTARII

 1. binele facut cu forta inseamna abuz , ca sa nu mai spun ca este un pretext sa imbogateasca niste smecheri care doar iti ia banii nu-ti ofera nimic , decat dupa ce-ti creste barba ca a lui Iorga , si doar praful de pe toba .

 2. Ha ha ha! Adica sa amendeze pe cei care nu doneaza 10-20 euro firmelor de asigurari . Alea care-s ””’verificate ”” de ASF!
  Bun. Am sa dau 20 de euro dar vreau sa fie scris clar in asigurare ca in cazul disparitiri bunului primesc in 24 de ore altul in loc. Banii stransi din asigurari sa fie blocati intr-un cont astfel incat sa poata fi deblocati imediat .
  Multa m uie liberalilor si lui Joha!

 3. Mamai
  bibi bibi
  bibine sisi sisi-ar asigura par par parparlamentarii gugu gugu gugugura.Caca
  caca caca
  veni veni
  venim cucu cucu
  cucu
  masura! !

 4. Numai hoții și borfașii te duc cu zăhărelul pînă te fură sau te lovesc pe la spate.
  Dacă le spuneam cunoscuților, cînd cu împușcatul porcului pe la-nceput de 2000, că dacă-i lăsăm o să ne pună alte îngrădiri îmi răspundeau că nu e nici un pericol, în România nu se respectă legile. În 1990 dacă cineva ne-ar fi spus că o să ajungem să plătim apa am fi rîs de el. Dacă ne zicea că o să plătim și apa de ploaie l-am fi trimis la nebuni.

 5. Societatile de asigurari o sa se declare in imcapacitate de plata atunci cand o sa aiba de platit mii sau zeci de mii de despagubiri. Statul te forteaza sa dai niste bani degeaba, pentru ca in caz de dezastru major nimeni nu o sa primeasca nimic.

 6. CU ASEMENEA MIZERII LEPRELE GALBENE PNL-EPRE NU VOR MAI INTRA IN PARLAMENT 100% IN 2024 SI NICI PRIMARII LOR REALESI… CEEA CE VA FI ULTRA BENEFIC PENTRU ROMANIA SA SCAPAM DE LEPRELE GALBENE PNL SI SODOMITII USR(UNIUNEA SODOMITILOR DIN ROMANIA)……

 7. Labaralii astia au imaginatie, inventeaza ceva zilnic sa ne ia banii, sa avem grija zilei de maine si mai mare, sa nu mai putem sa ne imaginam si noi cate ceva!
  De exemplu:
  Cum se poate face o lista cu toate jegurile astea, sa fie pusa si pe internet, peste tot, actualizata, in asa fel incat la momentul care va veni sa-i ridicam pana la executia in pietele publice, iar la fiecare in parte sa radem cand sunt ridicati si atarnati.

 8. Bai liberalule animal, dar o mica pw-ula in gura nu vrei, ca sunt destui cobai pampasi multilateral vaxxinati in cap de la care sa ti-o iei, daca ii mai fwu-ti mult la icre, mai ales la cele negre, astia fiind si niste rasisti mici din nastere !! Ha ha ha 🙂 Bai arahat, bai balestinianule ordinar, vezi ca vine Marele Cutremur pana prin 6-7 martie, asa ca vezi prin ce bunkar de neam prost te ascunzi acum, sa nu pice peste capul tau mare si prost !! Ha ha ha 🙂 Bai arahat, vrei sa iti dam cu sirenele in cap si in gura, bai ametitule de araboi imputit ? Vezi, si de ai, si de nu ai basca, tot ti-o iei, cum incepe razboiul in Transnistria, incepe si razboiul civil in Romania, sa vezi tu atunci distractie maxima pe capul tau de kokalar araboi infekt 🙂

 9. @ PNL, PSD și UDMR au votat așa inițiative, deși nu au avut mandat politic de la cei care i-au votat pentru impunerea de obligații către firmele de asigurări,?

 10. & Parcă în vremea lu’ Nicolae Ceaușescu asigurarea locuințelor era facultativă, deși firmele de asigurări erau ale statului, ?

 11. IN OPTIUNILE DE VOT ALE ROMANILOR , PSD-PNL AU PESTE 40%…. POFTIM ? IA DE LA CIUCA SI CIOLACU…. NU CA CEILALTI AR FI ALTFEL, TOTI FIIND NISTE ….JAVRE ORDINARE…..

 12. & Constructorii de construcții civile ce garanții de bună executiție dau la clădirile date în folosință, ?

 13. Până nu de mult era super asigurat și apartamentul. După vreo 20 ani de asigurare o inundație provocată de un vecin de la un nivel superior mi-a adus surpriza vieții. Am adunat un dosar de acte după care asiguratorul a trimis un așa-zis expert, constructor cu zero ani experiență care nu deosebea elementul structurat de cel nestructural. Cert este ca pentru o pagubă de 2000 lei mi-a plătit 230 lei. După discuții cu firma asiguratoare i-am întrebat cum se vor descurca la un cutremur devastator. Răspunsul a fost sincer dezolant – nu putem face față, intrăm în faliment.

  • Asiguratorul c’urului _ Toți sunt foști securisti sau găști bancare care te tot freacă la telefon cu „oferte” debile ! Acum , după „curtemure” au scos pe strada niște boschetari cu prosteli tipărite .Foame mare , se vanzolesc javrele ca nu prea mai sunt bani de spart pe coorve, mașini de lux și vacante !

 14. Cum sa se asigure cineva „obligatoriu” care locuieste la bloc, cand restul nu sunt asigurati? Daca acel bloc este distrus credeti ca asiguratorul o sa construiasca altul nou?
  Ei nu vor sa acopere unele cheltuieli mici, dar cu fiecare ocazie iti maresc polita de asigurare, fara sa te anunte in timp util ca sa poti renunta la asigurare. Prin contract te obliga sa le platesti polita de asigurare daca nu ai renuntat in timpul convenit – prevazut de lege.

   • Marș la muncă cinstită cahcatule. Toți sunteți în clenci cu mafia bancara și cea de stat. O sa vezi ca nici la mașini nu va ma plăti prostimea bani degeaba. O sa treci la munca de jos, parazit împuțit.

   • : ) Tu crezi ca daca imputesti locul într-un bureau caldut ești un fel da rasa privilegiata. Vezi cum erau dati cu capul de asfalt în Ukraina cu tot felul de jeguri ca voi.

 15. De ce trebuie asigurarea sa fie obligatorie si nu facultativa??Aceasta masura este neconstitutionala!!!😡
  Ce treaba are politia romana cu asigurarea pentru locuinte, vor asigua MAI locuinte in caz de cataclism, inundatii, razboi??!!😡😡😡😡😡😡😡

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri