AcasăSOCIALPolițiștii nu mai vor discriminare: ”Vrem sporuri pentru toți agenții”

Polițiștii nu mai vor discriminare: ”Vrem sporuri pentru toți agenții”

Sindicaliștii din MAI cer constituirea de urgență a unei comisii la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române pentru a pune capăt discriminărilor și modului discreționar în care se acordă sporul de studii superioare. Aceștia solicită structurilor din minister că acorde sporul de 25% pentru toți cei care au absolvit o facultate, nu doar pentru polițiștii licențiați în Drept.

Un nou scandal se conturează în curtea Ministerului Afacerilor Interne, după ce responsabilitatea acordării sporului de studii superioare a fost pasată șefilor nemijlociți ai polițiștilor. Sindicatele polițiștilor au solicitat de urgență o întrevedere cu cei aflați la conducerea Inspectoratului General al Poliției Române pentru constituirea unei comisii de analiză.

”Având în vedere prevederile art. I și II din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 75/2020 pentru completarea OUG nr. 114/2018, referitoare la acordarea sporului salarial de 25% din salariul de funcție pentru agenții de poliție care au absolvit studii superioare, IGPR a solicitat în data de 17 iulie 2020 structurilor centrale și subordonate identificarea tuturor agenților de poliție cu studii superioare care și-au desfășurat activitatea în perioada 31 ianuarie 2017 – 30 ianuarie 2020 și care nu au beneficiat de acest spor salarial.

De asemenea, din conținutul adresei rezultă faptul că agenții de poliție vor prezenta la solicitarea șefilor nemijlociți diploma de licență și suplimentul acesteia sau adeverința de studii aflată în termenul de valabilitate, aceștia din urmă efectuând o analiză prin raportare la atribuțiile cuprinse în fișele posturilor pentru a stabili dacă personalul și-a desfășurat sau își desfășoară activitatea în domenii corespunzătoare studiilor absolvite”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Sporuri, doar pentru Facultatea de Drept

Conducerea Sindicatului Polițiștilor Europol a avertizat însă că șefii din teritoriu analizează acordarea sporurilor în mod discreționar. ”Avem semnale de la colegii noștri că, pentru a beneficia de sporul de studii superioare, șefii nemijlociți au pus condiția absolvirii Facultății de Drept. Aceștia consideră că studiile superioare absolvite în domeniul științelor economice, agronomice/horticultură sau chiar în domeniul educației fizice și sportului nu au legătură cu atribuțiile exercitate de către polițiștii de ordine publică din mediul urban sau rural, deși aceștia pot constata contravenții și infracțiuni în aceste domenii de referință, iar cunoștințele ce derivă din activitatea sportivă reprezintă un element esențial în ceea ce privește intervenția la evenimente și aplicarea procedeelor tactice de imobilizare.

În scopul eliminării unor discriminări ce vor putea fi create de către șefii nemijlociți ai polițiștilor absolvenți de studii superioare cu ocazia efectuării unor analize prin raportare la fișele posturilor, mai ales că aceștia nu au beneficiat până în prezent  de un suport juridic pentru a putea analiza obiectiv și în concret legătura dintre studiile superioare absolvite și impactul acestora asupra atribuțiilor și respectiv sarcinilor de serviciu, organizația noastră a solicitat conducerii IGPR o întrevedere pentru constituirea unei comisii care să procedeze la interpretarea unitară a prevederilor acestui act normativ”, a afirmat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
907 afisari

3 COMENTARII

  1. Adevarul e ca pentru zelul cu care au amendat amaratii in pandemie[ca la tigani si mafioti nu se baga] ar merita si ei,saracii,ceva lovele.Ce, numai doctorii?

  2. In tara asta totul e posibil: categoria asta bolnava de „servanti publici” este una dintre cele mai ticalosite categorii/institutii! Pensii mai mari decat salariul si ies la pensie ca militari. Cum e posibila aceasta ineptie?!! Simplu: Romania este o tara care are nivelul(4th world country?!) ce permite asemenea nemernicii!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger