Cauta

Polițiștii, loviți din nou. Angajările promise, sistate pe termen nelimitat

Siguranța cetățenilor, în pericol. Nu mai avem polițiști

Înghețarea angajărilor în sectorul bugetar, anunțată de coaliția de guvernare, lovește cel mai tare în MAI. Ministerul promisese angajarea în sistem a 6.400 de polițiști, în condițiile în care deficitul a ajuns la peste 25.000. Sindicaliștii din Poliție atrag atenția că deja pensionările din luna mai au majorat deficitul și că urmează un val uriaș de ieșiri la pensie, care va destabiliza grav sistemul.

Cu o creștere a infracționalității pe fondul sărăciei tot mai accentuate a populației și cu refugiați ucraineni certați cu legea care au pătruns în țară, Guvernul s-a gândit să stopeze orice angajare în sectorul bugetar. Deși Marcel Ciolacu a spus că se va sacrifica administrația centrală, realitatea este că în ultimele luni mii de oameni au fost angajați în toate ministerele, invocându-se dificultatea de a gestiona banii din PNRR, care nici nu au venit, de altfel. ”Va fi un dezastru dacă vor stopa angajările în Poliție. Pe la ministere și-au umplut schema, și-au rezolvat sinecurile, iar acum, când a venit vorba despre structurile unde este nevoie de oameni, blochează angajările. La una dintre ședințele Grupului de Dialog Social vorbeau de 6.400 de polițiști care urmau să fie angajați și nu au angajat pe nimeni. Deja din luna mai 2022 pensionările din Ministerul Afacerilor Interne, de 1.600, au depășit școlarizarea din martie, care a fost de 1.500 de absolvenți intrați în sistem. Iar până la sfârșitul anului vor urma și mai multe pensionări. Noi de la an la an nu reușim să acoperim nici măcar pensionările și decesele, iar deficitul se adâncește. Acum ajung la vârsta de pensionare generațiile 1995, 1996 și 1997, care au fost cam 2.000- 2.500 pe an, pentru că cifra de școlarizare a fost foarte mare în acei ani. Sigur că vor ieși la pensie doar cei care au lucrat în operativ, că nu toți polițiștii pot ieși la pensie la 50 de ani, dar vom pierde masiv oameni exact acolo unde este deficitul cel mai mare”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Inflația de 20%, acoperită cu 200 de lei

Autoritățile nu au făcut nimic să-i încurajeze ca să-i mențină în sistem, au venit cu 1/4 din majorare, adică o medie de 200 de lei, care nu acoperă nici măcar inflația de 20%, cumulată în perioada 2020-2021, susțin sindicaliștii din MAI. ”Și văd că nu au mai zis nimic de actualizarea salariului de grad pentru funcția îndeplinită, care mai era undeva la 100 de lei. Dacă nu apare actualizarea, cei 50 de lei despre care vorbeam în plus dispar și ies polițiștii cu minus la salariu, după dispariția normei de echipament. Sper să nu uite de această majorare, mai ales că a fost propunerea prim ministrului Nicolae Ciucă”, ne-a precizat președintele SNPPC, Vasile Zelca. Acesta și-a exprimat temerea că este posibil ca MAI să nici nu mai școlarizeze și să amâne și angajarea absolvenților școlilor de poliție, cum s-a mai întâmplat de două ori până acum. ”Cei de la Ministerul Afacerilor Interne nu văd niște lucruri grave care se întâmplă, deși noi am tras un semnal de alarmă. S-a ajuns, pentru prima oară, ca la examenele de la școlile de poliție să fie sub doi pe loc, în condițiile în care erau între 7 și chiar 12 pe un loc. Deja profesia nu mai este atractivă, nu mai vor tinerii să vină pentru că văd ce mizerii sunt în sistem, ce bătaie de joc este la salarizare, nu sunt dotări. Iar fără o bază de selecție consistentă nici pretenții la calitatea oamenilor nu mai poți avea”, a mai afirmat Vasile Zelca, președintele SNPPC.

A crescut infracționalitatea

Sindicaliștii semnalează că infracționalitatea a crescut, pe fondul sărăciei, și că este nevoie de polițiști în stradă. În plus, a mai apărut și problema refugiaților, pentru că din Ucraina nu au venit numai oameni de calitate. ”Am auzit cu toții de rakeți. Au venit cu bani, dar o să-i cheltuie și vor avea nevoie de alții. Iar pe fondul unei poliții sărăcite, a unei legislații de protecție precară și a unei legislații permisive, cu sancțiuni din ce în ce mai blânde, trebuie să ne așteptăm la o majorare a infracțiunilor”, a punctat președintele SNPPC, Vasile Zelca.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • „Mogadiscio pe Mediterana”. Nimeni nu conduce Gaza
  • Garanții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele înghețate ale Rusiei
  • Consecințele isteriei climatice: protecționismul va bântui industria energiei regenerabile
  • Exit mobile version