Potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Dezvoltării, polițiștii locali nu vor mai avea dreptul de a purta arme letale decât cu aprobări speciale. Mai exact, armele vor fi permise doar după parcurgerea unui set de aprobări ale șefilor autorităților locale, după analize riguroase ale fenomenului infracțional, parafate de MAI și SRI, cu autorizarea finală dată de Poliția Română. Structurile de poliție locală care au deja în dotare astfel de armament trebuie să renunțe la el și să parcurgă condițiile impuse de actul normativ.
Având în vedere că poliția locală funcționează pe principiul prevenției, dotarea cu arme letale a agenților instituției nu se justifică, susține Ministerul Dezvoltării, într-un proiect de lege care vizează schimbări fundamentale în acest sector. Astfel, dotarea cu armament letal a polițiștilor locali cu atribuții în domeniul ordinii publice și circulației pe drumurile publice, care au absolvit cursul de formare inițială, precum, și stabilirea categoriilor de misiuni care impun acest lucru, se va face la solicitarea primarului/primarului general/președintelui consiliului județean, în baza unei analize de risc, în funcție de valoarea indicatorilor de criminalitate și a gravității faptelor infracționale existente la nivelul localității, realizată de structura de poliție locală împreună cu structurile teritoriale ale MAI și SRI competente teritorial.
Solicitarea primarului/primarului general/președintelui consiliului județean va fi adresată prefectului pentru avizare și structurii teritoriale a Poliției Române în vederea autorizării. Structurile de poliție locală care, la data intrării în vigoare a legii, sunt dotate cu arme letale, vor reanaliza oportunitatea dotării cu această categorie de armament în condițiile stipulate de actul normativ. Dacă în urma rezultatului analizei efectuate se constată că nu mai este necesară dotarea permanentă cu armament letal, armamentul se retrage și se păstrează conform reglementărilor în vigoare, urmând ca dotarea cu această categorie de armament să se realizeze numai în situațiile în care se impune purtarea acestuia. Doar personalul contractual care desfășoară activități de pază și care a fost atestat potrivit prevederilor Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, va putea fi dotat cu arme letale de apărare și pază sau cu arme neletale destinate pentru autoapărare, în vederea desfășurării activității specifice.
Consiliile județene vor avea propriile structuri de poliție
Un alt element de noutate introdus de proiectul legislativ este permisiunea dată consiliilor județene de a-și înființa propriile poliții locale. Astfel, la nivel județean, poliția locală se va organiza și va funcționa prin hotărâre a consiliului județean, la propunerea președintelui consiliului județean. În plus, în scopul realizării unor atribuții stabilite prin lege autorităților administrației publice locale, unitățile administrativ-teritoriale se pot asocia în vederea organizării de structuri de poliție locală. Totodată, poliția locală dintr-o unitate administrativ teritorială poate detașa polițiști într-o altă localitate, în baza unor acorduri încheiate între comune, orașe sau consilii județene, cu condiția achitării costurilor de către localitatea beneficiară de serviciile acestora.
Aduc și ordinele de mobilizare de la MApN
Printre atribuțiile polițiștilor locali, prevăzute în proiectul de act normativ, se numără și cooperarea cu centrele militare zonale în vederea înmânării ordinelor de chemare la mobilizare sau de clarificare a situației militare a rezerviștilor din Ministerul Apărării Naționale. De asemenea, polițiștii locali vor executa mandatele de aducere emise de organele de urmărire penală și instanțele de judecată pentru persoanele care locuiesc pe raza de competență, vor asigura, la solicitare, măsuri de protecție a executorilor judecătorești cu ocazia executărilor silite și vor asigura, la solicitare, sprijin instituțiilor abilitate la supravegherea, controlul și asigurarea protecției fondului silvic.