Primăriile din țară au început să-i disponibilizeze pe polițiștii locali din cauza faptului că prestează pentru Ministerul Afacerilor Interne. Mai mult, aceștia au ajuns să lucreze pe același program ca al angajaților MAI, fără însă să beneficieze de majorări salariale, semnalează Sindicatul ProLex.
Polițiștii locali au ajuns să-și piardă locurile de muncă din cauza faptului că au fost trecuți în subordinea MAI și nu mai deservesc primăriile, din bugetele cărora sunt plătiți, atrag atenția sindicaliștii de la ProLex. ”Primarul din Deva chiar a declarat că Poliția Națională îi folosește și că el trebuie să-i plătească, fapt pentru care a dat afară 46 de polițiști locali. Mai mult, avem semnale că se pregătesc disponibilizări masive ale polițiștilor locali din țară. Nu este corect ca primăriile să-și acopere deficitul de personal dându-i afară pe polițiștii locali, în condițiile în care aceștia muncesc pentru populația din localitățile respective. De la începutul declarării stării de urgență și, ulterior, pe toată perioada stării de alertă, polițiștii locali au intrat în subordinea MAI, deși, într-adevăr, sunt plătiți de către primării. Tocmai de aceea am cerut ministrului Vela să elaboreze un act normativ prin care să le asigure stabilitatea în funcții publice a polițiștilor locali prin păstrarea numărului de posturi existent, cel puțin pe perioada în care își desfășoară activitatea sub coordonarea structurilor de poliție”, ne-a declarat Vasile Lincu, președintele Sindicatului ProLex.
Muncă suplimentară fără bani
De peste opt luni, polițiștii locali lucrează în același ritm ca cei din MAI, fără însă a fi plătiți pentru munca suplimentară, susțin sindicaliștii de la ProLex, care au solicitat ministrului Afacerilor Interne să reglementeze prin act normativ această anomalie. ”Stimate domnule ministru, prin prezenta vă rugăm să inițiați un proiect de modificare a art. 35 din OUG nr. 114/2018, astfel cum a fost modificată prin OUG nr. 1/2020, prin care și polițiștii locali să beneficieze de majorarea de 75% pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, precum și pentru munca suplimentară, similar angajaților din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
După cum știți, polițiștii locali îndeplinesc misiuni alături de polițiști, sub coordonarea structurilor de poliție, lucrând în ture sau schimburi, atât în cursul săptămânii, cât și în zilele de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, fără a beneficia de compensarea muncii suplimentare. Practic, pentru o zi muncită în weekend se acordă o zi liberă în cursul săptămânii. Acest lucru este nedrept, vădit discriminatoriu și frustrant pentru polițiștii locali, mulți dintre acești dorind să nu mai lucreze în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, fără compensarea în bani sau cu timp liber corespunzător (pentru o zi lucrată în weekend, două zile libere în cursul săptămânii)”, se arată în adresa trimisă de ProLex ministrului Marcel Vela.
Mulți dintre polițiștii locali iau salariul minim
Sindicaliștii de la ProLex ne mai spun că salariile foarte mari pe care le-ar lua polițiștii locali sunt, de fapt, un mit. Și asta pentru că cele mai multe primării din zona rurală, dar și din orașele mici îi plătesc cu salariul minim pe economie. ”Potrivit legii, polițiștii locali ar trebui să ia salarii echivalente cu ale funcționarilor din primărie, însă, de cele mai multe ori, acestea sunt mai mici. S-a creat această falsă impresie a salariilor mari în poliția locală, dar se compara, întotdeauna, venitul brut, nu cel net, sau se comparau cu venituri pentru studii superioare și funcții de conducere, nu cu cele ale polițiștilor de rând”, ne-a precizat președintele Sindicatului ProLex, Vasile Lincu.