Cauta

Polițiștii judiciari amenință cu demisia în masă

Un procuror ia cu 10.000 de lei mai mult decât un polițist judiciar

Poliția Judiciară a devenit structura de care fug toți angajații din MAI, din cauza muncii solicitante și complexe și a salariilor foarte mici. Supărați că nu li se acordă sporul cuvenit și că nu sunt lăsați de șefi să se mute în alte structuri, polițiștii judiciari amenință cu demisia în masă, ceea ce ar fi o catastrofă pentru sistem, ne spune conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Polițiștii judiciari au ajuns la capătul răbdării și amenință că, dacă nu se va rezolva problema sporurilor, își vor da demisia în masă. Veniturile acestora au ajuns cele mai mici din Poliția Română, în condițiile în care activitatea lor este una extrem de dificilă și solicitantă. Un polițist judiciar are un salariu mai mic cu 1.000-1.500 de lei față de un polițist de la Ordinea Publică și un salariu mai mic cu 10.000 de lei față de un procuror, susține conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

”La Justiție, deși polițistul judiciar lucrează în dosar, face dosarul, el este discriminat cu privire la acel spor de încordare neuropsihică, odată că este procentul mai mic, iar pe de altă parte se aplică și la un salariu de funcție mult mai mic față de Justiție. Și asta în condițiile în care munca din dosar este lucrarea polițistului și de multe ori făcută în timpul liber. Faptul că sunt obligați să lucreze și din timpul liber, sâmbetele și duminicile, să stea la domiciliu, că nu au voie să plece nicăieri, înseamnă o suprasolicitare enormă. Asta nu mai este viață și de aceea polițiștii judiciari au ajuns la capătul răbdării și la capătul puterilor, până la urmă. În momentul în care apare o infracțiune complexă, cei care sunt la Judiciar nu pleacă până nu termină ce au de făcut, stau și 24 de ore, și 48 de ore, poate și mai mult. Poliția Judiciară era considerată înainte regina Poliției, era zona în care foarte mulți polițiști și-ar fi dorit să lucreze, o zonă complexă, dar acum a devenit cea mai prost plătită, atât în comparație cu Ordinea Publică, cât mai ales în comparație cu partea de Justiție”, ne-a declarat Marius Ionescu, președintele SNPPC.

Nimeni nu mai vrea să lucreze la Judiciar

Foarte mulți dintre polițiștii de la Judiciară au semnalat că, dacă nu se modifică nimic și nici nu li se permite să plece din funcția respectivă, își vor da demisia, arată sindicaliștii de la SNPPC. ”Practic, amenință cu demisia în masă, ceea ce ar însemna o catastrofă pentru sistem. Șefii nu vor să le aprobe să treacă în alte structuri, pentru că nimeni nu vrea să mai lucreze în Judiciar, pentru că toată lumea știe că acolo sunt cele mai mici salarii și cele mai multe probleme. O majorare a sporului, de la 10% la 25%, care trebuie făcută prin ordin de ministru, nu ar însemna un efort bugetar prea mare, mai ales că acest spor se aplică la un salariu de funcție foarte mic, cel din 2009. Deci ar fi vorba de 300-500 de lei în plus”, ne-a precizat președintele SNPPC, Marius Ionescu. Potrivit sindicaliștilor, sporul acordat polițiștilor judiciariști, de numai 10%, nu este de natură să compenseze privațiunile și complexitatea efortului depus de ofițerii și agenții de poliție care lucrează o mare parte dintre dosarele penale, unele dintre ele complexe și dificile.

Procurorii le mai dau și amenzi

Sindicaliștii de la SNPPC mai arată că, după ce sunt supraîncărcați cu sarcini multiple, polițiștii judiciari mai primesc și amenzi de la procurori pentru că nu s-au mișcat foarte repede cu dosarele. Printre activitățile desfășurate de polițiștii judiciari se numără măsurile preventive, disparițiile persoanelor, supravegherea judiciară, atribuții de negociatori, urmăriri persoane, escortarea persoanelor deținute, cercetarea accidentelor rutiere și cercetarea evenimentelor deosebite. Pe lângă aceste activități de cercetare penală, polițiștii judiciari  participă la percheziții cu alte structuri, la activități de menținere a ordinii publice cu ocazia unor vizite oficiale, concerte, precum și la efectuarea de filtre și măsuri de ordine cu ocazia pandemiei Covid-19.

Ultimele stiri

  • Biden dă de pământ cu procurorul CPI care a emis mandat de arestare împotriva premierului israelian Netanyahu
  • Turcia declară doliu național cu ocazia morții președintelui Raisi
  • SUA prezintă condoleanțe Iranului, dar continuă să-i condamne
  • VIDEO| Incendiu puternic în Sectorul 2
  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Exit mobile version