AcasăSOCIALPolițiștii judiciari amenință cu demisia în masă

Polițiștii judiciari amenință cu demisia în masă

Un procuror ia cu 10.000 de lei mai mult decât un polițist judiciar

Poliția Judiciară a devenit structura de care fug toți angajații din MAI, din cauza muncii solicitante și complexe și a salariilor foarte mici. Supărați că nu li se acordă sporul cuvenit și că nu sunt lăsați de șefi să se mute în alte structuri, polițiștii judiciari amenință cu demisia în masă, ceea ce ar fi o catastrofă pentru sistem, ne spune conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Polițiștii judiciari au ajuns la capătul răbdării și amenință că, dacă nu se va rezolva problema sporurilor, își vor da demisia în masă. Veniturile acestora au ajuns cele mai mici din Poliția Română, în condițiile în care activitatea lor este una extrem de dificilă și solicitantă. Un polițist judiciar are un salariu mai mic cu 1.000-1.500 de lei față de un polițist de la Ordinea Publică și un salariu mai mic cu 10.000 de lei față de un procuror, susține conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

”La Justiție, deși polițistul judiciar lucrează în dosar, face dosarul, el este discriminat cu privire la acel spor de încordare neuropsihică, odată că este procentul mai mic, iar pe de altă parte se aplică și la un salariu de funcție mult mai mic față de Justiție. Și asta în condițiile în care munca din dosar este lucrarea polițistului și de multe ori făcută în timpul liber. Faptul că sunt obligați să lucreze și din timpul liber, sâmbetele și duminicile, să stea la domiciliu, că nu au voie să plece nicăieri, înseamnă o suprasolicitare enormă. Asta nu mai este viață și de aceea polițiștii judiciari au ajuns la capătul răbdării și la capătul puterilor, până la urmă. În momentul în care apare o infracțiune complexă, cei care sunt la Judiciar nu pleacă până nu termină ce au de făcut, stau și 24 de ore, și 48 de ore, poate și mai mult. Poliția Judiciară era considerată înainte regina Poliției, era zona în care foarte mulți polițiști și-ar fi dorit să lucreze, o zonă complexă, dar acum a devenit cea mai prost plătită, atât în comparație cu Ordinea Publică, cât mai ales în comparație cu partea de Justiție”, ne-a declarat Marius Ionescu, președintele SNPPC.

Nimeni nu mai vrea să lucreze la Judiciar

Foarte mulți dintre polițiștii de la Judiciară au semnalat că, dacă nu se modifică nimic și nici nu li se permite să plece din funcția respectivă, își vor da demisia, arată sindicaliștii de la SNPPC. ”Practic, amenință cu demisia în masă, ceea ce ar însemna o catastrofă pentru sistem. Șefii nu vor să le aprobe să treacă în alte structuri, pentru că nimeni nu vrea să mai lucreze în Judiciar, pentru că toată lumea știe că acolo sunt cele mai mici salarii și cele mai multe probleme. O majorare a sporului, de la 10% la 25%, care trebuie făcută prin ordin de ministru, nu ar însemna un efort bugetar prea mare, mai ales că acest spor se aplică la un salariu de funcție foarte mic, cel din 2009. Deci ar fi vorba de 300-500 de lei în plus”, ne-a precizat președintele SNPPC, Marius Ionescu. Potrivit sindicaliștilor, sporul acordat polițiștilor judiciariști, de numai 10%, nu este de natură să compenseze privațiunile și complexitatea efortului depus de ofițerii și agenții de poliție care lucrează o mare parte dintre dosarele penale, unele dintre ele complexe și dificile.

Procurorii le mai dau și amenzi

Sindicaliștii de la SNPPC mai arată că, după ce sunt supraîncărcați cu sarcini multiple, polițiștii judiciari mai primesc și amenzi de la procurori pentru că nu s-au mișcat foarte repede cu dosarele. Printre activitățile desfășurate de polițiștii judiciari se numără măsurile preventive, disparițiile persoanelor, supravegherea judiciară, atribuții de negociatori, urmăriri persoane, escortarea persoanelor deținute, cercetarea accidentelor rutiere și cercetarea evenimentelor deosebite. Pe lângă aceste activități de cercetare penală, polițiștii judiciari  participă la percheziții cu alte structuri, la activități de menținere a ordinii publice cu ocazia unor vizite oficiale, concerte, precum și la efectuarea de filtre și măsuri de ordine cu ocazia pandemiei Covid-19.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
19.184 afisari

30 COMENTARII

  1. Unde n-avem noi norocul asta.Asa poate se mai echilibreaza bugetul ca salariile si pensiile speciale ale astora atarna de buget ca jugul de boi

  2. Avea dreptate Țuțea cand spunea ca avem o țară plină cu ……!
    In ritmul ăsta si cu conștiința asta publică, nu mai vedem echitate socială și meritocrație în sistemul bugetar și mai ales in cel al ordinii publice și siguranței naționale, unde șoferii, secretarele si alți „specialiști” sunt cei mai numeroși și conduc din umbră!

  3. Un an să lucreze în condiții de judiciar cei de la putere și magistrații procurori și ne vor da dreptate.

    • Sau cei care spun că ar trebui să plece daca nu le convine. As vrea sa vad un civil care doarme ani la rând cu telefonul la capul patului sau atunci când sună noaptea, pe langa că se trezește toată familia, pleacă la muncă, dar nu știe la ce oră sau mai bine spus după câte zile se întoarce acasă.

  4. Decât să luptați pentru o majorare a unui spor care nu va fi majorat, mai bine luptați pentru un calcul corect al salariului de funcție și pentru plata orelor suplimentare.
    Nu știu dacă sunteți la curent cu „noua modă”, însă pe I.T.P.F. Timișoara, la TURE SERVICIU, orele suplimentare sunt plătite într-un număr de maxim 13 ore, iar poliția judiciară deoarece este un compartiment care lucrează „8 ore”, nu are plata orelor suplimentare incluse, nici măcar 13 ore.

    Am scris „8 ore” cu ghilimelele de rigoare, deoarece am acumulat mai mult de 100 de ore suplimentare în decurs de 14 zile. Muncă în sistem „la permanență”, fără plata vreunei ore suplimentare.

    Cele 13 ore suplimentare în plată la TURE SERVICIU sunt justificate ca fiind „pe merit” deoarece ei CONSTATĂ infracțiunile ( 1 pagină A4, și aia făcută vai mama ei), se pare că munca în dosare groase cât 5 degete, nu e „pe merit”.

    • Este cunoscuta problema judiciarului…oameni putini, ore suplimentare, dosare multe si in final bani putini.

  5. Ce-i mizeria asta de „spor de încordare neuropsihică”??????? DE CE? Pentru ce????
    De ce se dă?
    Cum vine aia ca un procuror să dea amendă? Și, deși nu-i iubesc neam pe împuțiții ăștia care au legalizat mafiile și interlopii, nu-i normal că ăștia să aibă salariile mai mici ca ăia de la ordine publică.
    Când se face ordine în salariile procurorilor dar și ale milițienilor?

  6. Barbu Ghe chiar ma intrebam unde esti pisa te ai pe tine de lache pansat ce esti. ZI o p aia cu”politistii sunt niste gunoaie si eu fac cat o mie de politisti”. Distreaza ne caca te ai pe tine. Pampersu si azilu te mananca trepanatule

    • Vierme, mă piș pe toți milițienii, putori retardate ce sunt. F.m.m. de parazit social borât ce ești.

      • Barbu Gh., cel mai idiot copil din clasă.
        Asa a ajuns și cel mai frustrat și handicapat adult.

  7. Pai eu sa plece. Am lucrat 30 de numai la judiciar, dar ce se întâmplă acum e jale. Secția 21 politie. Am făcut o plângere care a fost soluționată după UN AN ȘI ȘAPTE LUNI. Esra vorba de nerespectarea unei hotărâri judecătorești. Nu tu AN, nu tu martori de AUDIA, doar 2 persoane de la instituția care nu respecta legea. 1 an și 7 luni pentru o clasare. Hai cu sindicatul care apară puturoși. Acum 10 ani dădea cu tine de pământ pentru un ac mai vechi de trei luni. Și situația operativa era de la roti, baterii, oglinzi, de restul apartamente, tâlharii și violuri. Acum cred ca sunt la fel de sufocați.

  8. Ba da zici ca se da cu bijiul in judiciaristii astia. Da ce faceti voi de vreti sa plecat? auleoo vai de mama voastra mai am putin si plang pentru voi. Cat de greu e sa scrii o hartie, ce e mare lucru dosarul ala penal ba

    • Domnule Mondeanu, astia votlr doar sa scape de munca, de ce va mirati, asa e la noi in tara, de aia am plecat si eu in germania

  9. Cei care nu ii inteleg pe politistii de la judiciar, le doresc sa ajunga pe mâna hoților, înșelătorilor, tâlharilor, șnapanilor, s.a.m.d. atunci o sa intelegea partial.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger