AcasăSOCIALPolițiștii infectați la serviciu, trimiși să-și facă teste pe banii lor

Polițiștii infectați la serviciu, trimiși să-și facă teste pe banii lor

Polițiștii, și infectați, și cu banii luați

Dacă au avut ghinionul să intre în contact cu bolnavi Covid în timpul efectuării sarcinilor de serviciu, polițiștii sunt obligați de șefi să se testeze pe banii lor, sesizează sindicatele din sistem. Mai mult, polițiștii trebuie să-și cumpere din banii lor și dezinfectanți și măști de protecție, deoarece MAI nu le mai dă.

Polițiștii s-au arătat extrem de revoltați de faptul că sunt obligați să scoată bani din buzunar pentru a-și face testele Covid, după ce au intrat în contact cu persoane infectate în timpul serviciului. ”Sindicatul Național al Agenților de Poliție a reclamat în repetate rânduri postura în care sunt expuși colegii noștri operativi, în această perioadă de pandemie. Ne așteptam ca atât angajatorul, cât și ceilalți factori decizionali să facă demersurile necesare pentru protejarea polițiștilor aflați în prima linie a luptei cu noul coronavirus. Din nefericire lucrurile nu au mers într-o direcție bună, fapt pentru care primim tot mai multe sesizări de la membrii noștri, polițiști și polițiști de frontieră, care se plâng de lipsa materialelor de protecție și de mentalitatea unor șefi. Considerăm că este inadmisibil să trimiți un polițist suspect de Covid 19, să-și facă testul la clinici private, pe banii lui, în condițiile în care, probabilitatea de infectare are legătură directă cu atribuțiile de serviciu. Mai clar, polițistul este trimis să verifice izolații din listele Direcției de Sănătate Publică, la domiciliile acestora, practic această verificare fiind în sarcina lui, iar dacă îl vede șeful său că strănută, îl trimite să se testeze la clinica privată. Astfel, atât polițistul cât și familia lui, sunt expuși la infectare prin natura serviciului acestuia, iar dacă se îmbolnăvesc este treaba lor să se testeze și să-și rezolve problema pe cheltuiala proprie”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP).

Polițiștii transmit virusul

Pentru că testarea Covid nu se face gratuit, polițiștii sunt un vector important de transmitere a virusului, mai ales că aceștia intră în contact direct cu foarte multe persoane. Fiind o categorie profesională aflată, cumva, în prima linie, polițiștii ar trebui să intre în categoria celor vulnerabili, pentru care să se efectueze testări gratuite cât mai frecvent. ”Avem foarte multe cazuri în care polițiștii sunt trimiși de șefi să-și facă teste Covid la privați. Chiar săptămâna trecută avem un caz la Poliția Rutieră Vaslui, când un agent de poliție a fost trimis să-și facă două teste și nu este în regulă. Avem exemplul de la Direcția Generală Logistică din București, unde un angajat a fost trimis să-și facă test. Mai mult, agenții de poliție sunt foarte expuși, atâta vreme cât sunt obligați să-i verifice în fiecare zi pe cei aflați în izolare. Riscul este maxim și când îi legitimează pe cetățeni. Oamenii ăștia, până la urmă, plătesc asigurări de sănătate și se expun riscurilor și atunci este normal ca testele să fie gratuite. Singurul caz în care testarea este gratuită pentru polițist este atunci când acesta este internat în spital în stare gravă. Dacă sunt mai mulți polițiști care au intrat în contact cu persoane infectate, șefii îi trimit acasă și le spun că, dacă se simt rău, să sune la DSP”, ne-a declarat Iulian Surugiu, președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție.

La țară nu au nici apă, nici W.C.

Un alt lucru extrem de grav semnalat de sindicaliștii de la SNAP este faptul că în multe dintre posturile de poliție rurală nu există apă și nici celebrul W.C. în curte. Astfel, polițiștii din aceste zone nu pot respecta nici măcar cele mai elementare reguli de protecție. ”Oamenii aceia unde se dezinfectează, când nu au nici măcar apă curentă? Dacă șefii de post s-ar implica pentru a construi o toaletă ar veni cei de la DGA să-i cerceteze. Am tot semnalat aceste situații celor din conducerea MAI, însă nu s-a luat nicio măsură”, ne-a mai precizat președintele SNAP, Iulian Surugiu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
700 afisari

3 COMENTARII

  1. Cam așa stau lucrurile pentru că „specialiștii” din MAI care stau ascunși prin birouri nu găsesc soluții. Dar mai este o problemă și mai gravă. De unde bani pentru testări? Banii câștigati în instanță nu vin iar polițiștii ajunși oile negre ale sistemului bugetar nu primesc absolut nimic pentru munca depusă în prima linie cu covidul. Medicii primesc stimulente, mai nou profesorii vor primi inclusiv personalul auxiliar, dar polițiștii…..polițiștii nu. Ei nu au drepturi…au obligații. Obligația de a înghiți toate gogosile turnate de politicieni dar mai ales de liderii de sindicat….niște iude. Așa va trebuie dacă nu știți să vă alegeți liderii.

  2. Daca politistul are ca obligatie de serviciu sa verifice persoanele COVID-pozitive izolate, atunci institutia trebuie sa-i asigure mijloacele de protectie; politistul nu se duce in vizita privata la persoana infectata. Cred ca politistii care nu primesc dotarile legale pot sa refuze sa mearga la persoanele aflate in izolare si sa dea in judecata MAI pentru a solicita materialele de protectie de care au nevoie in exercitarea atributiilor. Ar trebui, probabil, sa faca testul saptamanal. Cine poate suporta asemenea costuri din salariul propriu? Si de ce? Nu pleaca in concediu …

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger