Polițiștii nu mai vor să distribuie deciziile DSP de carantinare sau izolare a persoanelor infectate cu Covid și cu care sunt obligați să intre în contact direct. Aceștia spun că, deși se supun unor riscuri de contaminare uriașe, angajații DSP sunt cei care primesc indemnizațiile și sporurile de risc.
”Nu mai vrem să facem treaba angajaților DSP și ei să încaseze banii din sporurile de risc, atâta vreme cât riscul ni-l asumăm noi”, susțin reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europol. Polițiștii s-au arătat extrem de indignați de faptul că Guvernul a decis să acorde sporuri de risc până și personalului din prefecturi, iar angajaților din DSP, pe lângă sporul de risc de 2.500 de lei, li se mai acordă și un spor de risc de 30%. ”Este bătaie de joc. Alții încasează și noi facem munca lor.
Când au văzut că le mai dau sporuri celor de la DSP, colegii din țară au venit și au spus că și ei fac aceleași lucruri, dar nu primesc sporuri de risc. Unde scrie în fișa postului polițistului că trebuie să facă așa ceva? Polițiștii au ajuns să distribuie deciziile de izolare sau de carantinare persoanelor testate pozitiv, pe bază de proces verbal, cu semnătură, în contact direct cu acestea. Iar săptămâna trecută, Guvernul, prin ordonanță de urgență, a inclus în categoria celor care beneficiază de sporuri de risc și personalul prefecturilor, mai puțin polițiștii, care chiar sunt în prima linie. Suntem foarte supărați pe faptul că ministrul Vela, care ar trebui să ne apere interesele, nici măcar nu a propus introducerea polițiștilor printre cei care trebuie să ia stimulentul de risc, deși ne promisese că face acest lucru.
Vom încerca să-i determinăm pe colegii noștri să nu mai accepte să primească sarcini și atribuții pe care nu le au în fișa postului, cum sunt predarea cu proces verbal a deciziilor de carantinare și izolare, pentru care nu există niciun fel de procedură și niciun fel de lege. Practic, noi facem munca DSP-ului și ei încasează stimulente și sporuri de risc. Vom ajunge în situația în care angajații DSP își vor duce singuri deciziile la persoanele infectate, pentru că de aceea își încasează sporurile de risc”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.
Peste 1.000 de infectați Covid la MAI
Până la sfârșitul lunii trecute, 1.073 de angajați MAI fuseseră confirmați cu virusul Covid-19. Dintre aceștia, 416 sunt de la Poliția Română, 55 de la Poliția de Frontieră, 183 de la Jandarmeria Română, 290 de la IGSU și 129 de la alte structuri. Totodată, până la 30 iulie, numărul total de angajați MAI spitalizați era de 688, înregistrându-se și două decese în rândul polițiștilor.
”Guvernul ignoră aportul covârșitor pe care îl au polițiștii în vremea pandemiei, în condițiile în care aceștia au fost la fel de expuși ca și angajații DSP-urilor sau ai prefecturilor. Polițiștii nu au primit nimic, deși atât în perioada stării de urgență, cât și în starea de alertă au fost omniprezenți în linia întâi. Reamintim faptul că polițiștii sunt cei care au mers la domiciliile celor infectați cu noul coronavirus să verifice dacă aceștia respectă regulile izolării și tot polițiștii sunt cei care intervin în depistarea și identificarea persoanelor care nu respectă izolarea sau carantinarea.
Am solicitat Guvernului României să revină asupra textului ordonanței de urgență și să includă și polițiștii ca beneficiari ai acestui spor. Este inacceptabilă bătaia de joc la adresa polițiștilor, care sunt folosiți pe post de mingii de ping-pong în această perioadă și care, în accepțiunea Guvernului, nu reprezintă o prioritate și nici un factor important în combaterea extinderii infectărilor cu coronavirus”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.