AcasăSOCIALPolițiștii îi dau soluția lui Bode: cum să fenteze ordonanța lui Cîțu

Polițiștii îi dau soluția lui Bode: cum să fenteze ordonanța lui Cîțu

Ministrul Bode poate majora salariile polițiștilor. Trebuie doar să vrea

Ordonanța austerității emisă de Cîțu, care a înghețat toate drepturile salariale în sistemul bugetar, ar putea să nu-i afecteze pe polițiști. Sindicaliștii din MAI au decis să-i arate ministrului Bode cum se pot majora veniturile angajaților din sistem, fără ca bugetul să fie afectat.

Actul normativ al premierului Florin Cîțu, care i-a scos pe polițiști în stradă, poate fi ocolit, astfel încât majorările salariale din MAI să fie puse în aplicare. Liderul Sindicatului ProLex, Vasile Lincu, susține că se pot da mai multe drepturi prevăzute de lege, dar neacordate până acum, a căror valoare ar depăși tranșa de majorare prevăzută de Legea salarizării. Printre acestea se numără acordarea restanței la norma de hrană (4 lei/zi) din ianuarie 2019 și până la actualizarea efectivă prin OUG nr. 1/2020, precum și acordarea diferenței de drepturi salariale până la nivelul maxim al salariului de funcție, conform Deciziei 51/2019, pusă în aplicare doar parțial prin OUG nr. 75/2020. ”Este o diferență mare între ceea ce însemna salarizare la nivel maxim și ceea ce au primit polițiștii după aplicarea OUG nr.75. Practic, au primit majorări la salariu între zero lei și maxim 200 de lei. Aplicând în totalitate Decizia 51 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care face trimitere, de fapt, la Decizia 21 din 2016, ar însemna să nu mai existe decât două tipuri de salarii de funcție, unul pentru agenți și unul pentru ofițeri, la nivelul maxim de acum. Pentru că, ulterior, toate celelalte sporuri se vor raporta la acest salariu de funcție. În prezent, cel mai mic salariu de funcție pentru agenți este salariul minim pe economie, adică aproximativ 1.500 de lei. Dar cel mai mare salariu de funcție pentru un agent este de 3.600 de lei, pe care noi îl folosim în instanță și câștigăm precesele individuale ale membrilor de sindicat. Dacă toate sporurile, de fidelitate, de studii superioare, de periculozitate, gradația de vechime, s-ar raporta la un salariu de 3.600 de lei, veniturile polițiștilor ar crește considerabil”, ne-a declarat Vasile Lincu, președintele Sindicatului ProLex.

Economii la buget

Sindicaliștii de la ProLex au propus chiar și surse de finanțare pentru majorările salariale ale polițiștilor, care să nu afecteze bugetul lovit de austeritate. Una dintre acestea este acceptarea rapoartelor de mutare a polițiștilor înainte de repartizarea promoțiilor sau angajaților din sursă externă, reducând astfel cheltuielile pentru compensația de chirie. Totodată, susțin reprezentanții ProLex, angajările din sursă externă trebuie să se facă prin concursuri la inspectoratele de poliție, asta înseamnă că sunt șanse foarte mari ca cei care candidează să fie din județ, reducând numărul celor ce solicită compensație pentru chirie. ”Economii mari la buget s-ar face dacă s-ar introduce sistemul de corespondență electronică a documentelor (prin e-mail oficial cu semnătură electronică), care ar reduce astfel cheltuielile cu poșta. Mai mult, preluarea de către MAI a unor autovehicule care au fost confiscate ar rezolva problema deficitului parcului auto și s-ar diminua costurile cu achizițiile de autospeciale. Poate cea mai mare economie la buget s-ar înregistra dacă s-ar face contracte cadru pentru utilități (gaz, curent, telefonie, internet) și consumabile pentru tot ministerul. Prețurile pot fi negociate și mult diminuate dacă se alege un singur furnizor pentru toate structurile MAI. Și, nu în ultimul rând, ar trebui reorganizate structurile de Poliție după modelul Poliției de Frontieră, cu inspectorate regionale care să aibă un singur departament juridic, un singur departament financiar și mai puțini șefi de inspectorate”, ne-a mai precizat președintele Sindicatului ProLex, Vasile Lincu.

Drepturi cu țârâita

Ca să mai calmeze spiritele în rândul polițiștilor, noul ministru Lucian Bode a semnat un ordin pentru introducerea în plată a unui drept salarial care ar fi trebuit aplicat din 2017. ”Noi am cerut de foarte mult timp acordarea titlului de specialist de clasă conform art. 28, Anexa VI (2,5%, 5%, 7,5%), iar faptul că a fost dat acum nu înseamnă că s-a compensat absența majorărilor salariale prevăzute prin Legea nr. 153/2017. Până acum ne tot spuneau că nu sunt bani pentru acest lucru, dar văd că s-a găsit finanțare chiar și fără aprobarea bugetului pe 2021”, a mai afirmat Vasile Lincu, președintele ProLex.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.938 afisari

3 COMENTARII

  1. Borfasi nenorociti!!!!!!De unde plm sa va dea ma golanilor atitia bani….in locul lui Bode va si lua norma de hrana…..panaramelor!!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger